Mazurek śliwkowo - czekoladowy

2024-06-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Mazurek śliwkowo - czekoladowy
Mazurek śliwkowo-czekoladowy to nieodłączny element wielkanocnego stołu w wielu polskich domach. Jego wyjątkowy smak, łączący słodycz suszonych śliwek z intensywnością czekolady, sprawia, że jest uwielbiany przez całą rodzinę. Oprócz wspaniałego smaku, główny składnik tego mazurka – suszone śliwki – przynosi liczne korzyści zdrowotne. Śliwki są bogate w błonnik, co wspiera trawienie, oraz w witaminy A i C, które są niezbędne dla zdrowej skóry i oczu. Ponadto zawierają potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi.

Składniki

    Ciasto kruche (blacha 25 x 34 cm):
    • Mąka pszenna: 200 g (można zastąpić mąką pełnoziarnistą)
    • Mąka pełnoziarnista: 150 g
    • Cukier puder: 50 g
    • Masło: 200 g
    • Śmietana: 1 łyżka
    • Żółtka: 2
    Nadzienie:
    • Suszone śliwki: 300 g (można dodać rodzynki, daktyle lub je wymieszać)
    • Czekolada gorzka lub mleczna: 1 tabliczka
    • Woda: około ½ do 2/3 szklanki
    • Miękkie masło: 100 g
    • Wódka do namoczenia śliwek: kilka łyżek (można zastąpić wodą)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie ciasta kruchego: Mąka pszenna: 200 g, Mąka pełnoziarnista: 150 g, Cukier puder: 50 g, Masło: 200 g, Śmietana: 1 łyżka, Żółtka: 2.
  2. 2. Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie wyrabiamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
  3. 3. Pieczemy ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  4. 4. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem lub przykrywamy pergaminem i obciążamy (np. suchą fasolą).
  5. 5. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
  6. 6. Przygotowanie nadzienia: Suszone śliwki: 300 g (można dodać rodzynki, daktyle lub je wymieszać), Czekolada gorzka lub mleczna: 1 tabliczka, Woda: około ½ do 2/3 szklanki, Miękkie masło: 100 g, Wódka do namoczenia śliwek: kilka łyżek (można zastąpić wodą).
  7. 7. Śliwki siekamy i zalewamy wodą lub wódką. Odstawiamy na pół godziny, po czym przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Całość miksujemy na gładką masę. Osobno miksujemy masło na puszystą masę i łączymy ze śliwkami.
  8. 8. Końcowe przygotowania: Gotową masę wylewamy na przestudzony spód. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
  9. 9. Dzięki dodatkowi mąki pełnoziarnistej, mazurek jest zdrowszy i bardziej sycący. Można także eksperymentować z różnymi rodzajami czekolady – gorzką, mleczną, a nawet białą, aby znaleźć idealne połączenie smaków. Smacznego!
Mazurek śliwkowo - czekoladowy
Mazurek śliwkowo - czekoladowy
Blok czekoladowy wypasiony fit
(1)
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia
(2)
Ciasto Euforia
(1)
Malinowa chmurka na biszkopcie
(2)
Ekstremalnie czekoladowe ciasto Malibu
(1)
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
(1)
Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią
(1)
Podwójnie czekoladowy sernik
(1)
Wuzetka na Ekstremalnie Czekoladowym Cieście
(1)
Mokry piernik najlepszy
(1)