Ciasta - Pijana śliwka

2024-06-17 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasta - Pijana śliwka
Ciasto "Pijana Śliwka" to wyjątkowy deser, który z pewnością stanie się gwiazdą każdej rodzinnej uroczystości. Znane ze swojego bogatego smaku i kremowej konsystencji, łączy w sobie aromatyczną czekoladę, delikatny biszkopt i soczyste, nasączone rumem śliwki. To ciasto, które zyskało popularność nie tylko podczas świąt, ale także jako deser na specjalne okazje. Jego główny składnik, śliwki, są doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów, które wspomagają trawienie i zdrowie serca. Wprowadzenie śliwek do diety może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą.

Wyjątkowo mocno przypomina mi mazurek Śliwkowo-czekoladowy mamy [link], który od dawna jest sztandarowym wypiekiem wielkanocnym, polecam.

Alternatywy Składników:

- Śliwki suszone można zastąpić świeżymi śliwkami w sezonie.
- Rum można zastąpić likierem amaretto, co doda migdałowego aromatu.
- Serek homogenizowany można zamienić na mascarpone dla bardziej kremowej konsystencji.

Składniki

    Biszkopt (blaszka 24x37 cm):
    • Jajka: 3
    • Cukier: ½ szklanki
    • Mąka pszenna: ½ szklanki
    • Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    • Kakao: 4 łyżki
    • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    Masa:
    • Mleko: 3 szklanki
    • Budynie czekoladowe małe: 2
    • Ciemne kakao: 4 łyżki
    • Serek homogenizowany naturalny: 200 g
    • Masło: 150 g
    • Żelatyna, rozpuszczona w minimalnej ilości wrzątku: 1 łyżka
    Polewa:
    • Masło: 30 g
    • Czekolada mleczna: 100 g
    • Czekolada gorzka: 100 g
    • Śmietana 12%: ½ szklanki
    Ponadto:
    • Suszone śliwki: 600 g
    • Rum: ¾ szklanki
    • Mocna herbata: 1 szklanka (lub więcej rumu)
    • Posiekane orzechy: szklanka (opcjonalnie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Śliwki: Suszone śliwki: 600 g, Rum: ¾ szklanki, Mocna herbata: 1 szklanka.
  2. 2. Śliwki zalewamy rumem oraz herbatą i odstawiamy na całą noc.
  3. 3. Piekarnik: Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  4. 4. Forma: Formę wykładamy pergaminem.
  5. 5. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę.
  6. 6. Cukier: dodajemy po łyżeczce cukru i ubijamy aż całkowicie się rozpuści.
  7. 7. Żółtka: dodajemy żółtka.
  8. 8. Pozostałe składniki: dodajemy resztę przesianych składników.
  9. 9. Wylewamy biszkopt do formy i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.
  10. 10. Masa budyniowa: Mleko: dwie szklanki mleka gotujemy z kakao.
  11. 11. Pozostałe mleko mieszamy z proszkiem budyniowym.
  12. 12. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobiony proszek i mieszamy do powstania gęstej masy budyniowej. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
  13. 13. Śliwki: Odsączamy śliwki, a alkohol z herbatą zostawiamy.
  14. 14. Krem: Masło: ucieramy na puszystą masę.
  15. 15. Budyń: dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
  16. 16. Alkohol: dodajemy połowę alkoholu, serek, rozpuszczoną żelatynę i miksujemy składniki.
  17. 17. Nasączenie biszkoptu: Nasączamy biszkopt pozostałą połową rumu z herbatą.
  18. 18. Nakładamy masę budyniową, a na wierzch rozkładamy pokrojone śliwki.
  19. 19. Polewa: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  20. 20. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  21. 21. Finalizacja: Ciasto posypujemy równomiernie orzechami oraz wylewamy polewę.
  22. 22. Ciasto wkładamy do lodówki na około 10 godzin, aby stężało i smaki się połączyły.
  23. 23. To ciasto nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Dzięki zawartości śliwek jest bogate w błonnik, co wspiera zdrowe trawienie. Czekolada, będąca głównym składnikiem, jest znana ze swoich właściwości poprawiających nastrój i dostarczających energii.
Ciasta - Pijana śliwka
Ciasta - Pijana śliwka
Ciasta - Pijana śliwka
Ciasta - Pijana śliwka
Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną
(1)
Podwójnie czekoladowy sernik
(1)
Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
(1)
Blok czekoladowy wypasiony fit
(1)
Ciasto bananowe w polewie czekoladowej
(1)
Brownie z solonym karmelem i orzechami
(4)
Mokry piernik najlepszy
(1)
Ciasto czekoladowe z coca-colą, olejem i kefirem
(1)
Sernik czekoladowo-kawowy
(1)
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia
(2)