Malinowa chmurka na biszkopcie

2020-06-25 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Malinowa chmurka na biszkopcie
Pyszne, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto musowe z malinową chmurką. Delikatne i wilgotne ciasto kawowo-czekoladowe z pysznym kremowym musem malinowym. Dla miłośników delikatnych, przestronnych deserów to ciasto to tylko malinowa „bomba”!

Składniki

    Na kruche: 
    • kwaśna śmietana 15-20%: 100 gramów
    • mleko: 100 ml
    • jajko: 1 szt
    • olej roślinny (bezwonny): 75 ml
    • cukier: 200 gram
    • mąka (przesiana): 200 gram
    • ciemny proszek kakaowy (przesiany): 40 gram
    • proszek do pieczenia ciasta: 2 łyżeczki
    • cukier waniliowy: 10 gram
    • kawa rozpuszczalna: 2 łyżeczki
    • woda (wrząca woda) na kawę: 150 ml
    • sól: szczypta
    Do kremowego musu malinowego:
    • świeże lub mrożone maliny: 500–600 gram 
    • cukier: 200–250 gramów
    • śmietana, zawartość tłuszczu nie mniej niż 30%: 500 ml
    • sok cytrynowy: 2 łyżeczki
    • żelatyna: 25 gram
    • woda (do żelatyny): 100 ml
    Do dekoracji: 
    • gorzka czekolada: 50 gram
    • świeże lub mrożone maliny: 50–100 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Aby zrobić ciasta, najpierw wlej cukier, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao w proszku, sól do miski.
  2. suche składniki na ciasto
  3. 2. Dokładnie wymieszaj suche składniki za pomocą trzepaczki.
  4. wymieszane suche składniki
  5. 3. W innej misce wymieszaj jajko, śmietanę, mleko i olej roślinny.
  6. ubite jajko z śmietana mlekiem i olejem
  7. 4. Wlać płynną masę do wyschnięcia i dobrze wymieszać trzepaczką, aż będzie gładka.
  8. łączymy składniki suche z masą płynną
  9. 5. Zalej kawę wrzącą wodą, mieszaj aż do rozpuszczenia.
  10. zalewamy kawę wrząca wodą
  11. 6. Natychmiast wlej gorącą kawę do ciasta. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aż uzyskasz gładką, jednolitą kawę i ciasto czekoladowe.
  12. wlana kawa do ciasto
  13. 7. Przykryj formę o średnicy 22 cm papierem do pieczenia, nie musisz niczego smarować boków formy. Wlać ciasto do formy.
  14. ciasto w formie
  15. 8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 25-30 minut, aż do suchej zapałki.
  16. pieczemy ciasto w piekarniku
  17. 9. Gotowe ciasto czekoladowe całkowicie ostygnie przez około 2-3 godziny.
  18. upieczone czekoladowe ciasto
  19. 10. Gotuj mus malinowy. Jeśli maliny są zamrożone, należy je najpierw rozmrozić i wysłać na patelnię. Dodaj cukier.
  20. gotujemy mus malinowy
  21. 11. Rozpal mały ogień, ugniataj jagody łyżką i mieszaj. Zagotuj maliny i cukier i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 8-10 minut.
  22. gotujemy maliny z cukrem
  23. 12. Następnie gorącą masę malinową należy dokładnie wcierać łyżką przez drobne sito, aby oddzielić sok od nasion.
  24. ścieramy maliny przez sito
  25. 13. Wlej żelatynę do 100 ml wody i pozostaw do spęcznienia przez czas wskazany na opakowaniu.
  26. przygotowujemy żelatynę
  27. 14. Wyślij zmiażdżoną masę malinową do ognia, dodaj sok z cytryny, doprowadz do gorącego stanu, ale w żadnym wypadku nie gotuj!
  28. dodajemy sok z cytryny
  29. 15. Dodaj spęcznioną żelatynę i dobrze wymieszaj, aby całkowicie rozpuścić żelatynę. Następnie zdejmij z ognia i schłodź masę malinową do temperatury pokojowej.
  30. dodajemy żelatynę
  31. 16. Dobrze ubij zimną śmietankę, aż do uzyskania twardych, miękkich szczytów.
  32. ubita śmietanka
  33. 17. Dodaj masę malinową do śmietany.
  34. dodajemy masę malinową do śmietany
  35. 18. Delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub silikonowej szpatułki do uzyskania gładkości.
  36. mieszamy całość
  37. 19. W przypadku ciasta czekoladowego odciąć górną część (zjeżdżalnię). Nie wyrzucaj odciętej części, nadal będziemy potrzebować tych kawałków ciasta.
  38. 20. Następnie pokrój ciasto na dwa identyczne.
  39. kroimy ciasto na dwie części
  40. 21. Przykryj spód formy o średnicy 24 cm (nieco większej niż kształt ciasta) papierem do pieczenia i włóż pierwszy placek do kształtu.
  41. zbieramy ciasto
  42. 22. Na wierzch wlać pół kremowy mus malinowy, lekko wstrząsnąć pleśnią, aby równomiernie się rozłożyła.
  43. krem wlany na ciasto
  44. 23. Włóż foremkę do zamrażarki na 15 minut, aby mus trochę się zaciął. Nie wkładaj drugiej części musu do lodówki!
  45. zamrażone ciasto z kremem
  46. 24. Gdy krem ​​trochę stwardnieje, zwróć formę, ułóż drugie ciasto, ściśnij trochę i wlej resztę kremu.
  47. układamy drugienciasro i pozostały krem
  48. 25. Dobrze jest zmiażdżyć resztki, które pozostały z ciasta, rękami, posypać powierzchnię ciasta i delikatnie docisnąć do śmietany. Opcjonalnie posyp startą ciemną czekoladą.
  49. wykładamy resztki ciasta
    )
  50. 26. Wyślij ciasto czekoladowe z kremowym musem malinowym do lodówki na kilka godzin, aż do całkowitego zestalenia.
  51. wkładamy ciasto do lodówki
  52. 27. Gdy ciasto stwardnieje, aby ostrożnie usunąć je z formy, delikatnie podgrzej boki suszarką do włosów lub przeciągnij cienki nóż wzdłuż boku.
  53. 28. Usuń formularz.
  54. wybieramy ciasto z formularzu
  55. 29. Przenieś ciasto z papierem do naczynia.
  56. 30. Udekoruj ciasto czekoladowe musem malinowym świeżymi lub mrożonymi malinami lub według własnych upodobań.
  57. dekorujemy malinową chmurkę na biszkopcie
  58. 31. Ciasto z musem malinowym jest gotowe.
  59. udekorowana malinowa chmurką na biszkopcie
  60. 32. Smacznego i udanego pieczenia dla Ciebie!
  61. malinowa chmurka na biszkopcie


Ciasto / torcik Malinowa Chmurka - najlepszy przepis
(1)
Raffaello z kaszy jaglanej bez pieczenia
(1)
Torcik migdałowy jak z IKEA
(1)
Tort kolorowy
(1)
Tort czekoladowy "Opity Izydor"
(1)
Tort kawowy z Werther's Original
(1)
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
(1)