Pyszne, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto musowe z malinową chmurką. Delikatne i wilgotne ciasto kawowo-czekoladowe z pysznym kremowym musem malinowym. Dla miłośników delikatnych, przestronnych deserów to ciasto to tylko malinowa „bomba”!
Składniki
Na kruche:
kwaśna śmietana 15-20%: 100 gramów
mleko: 100 ml
jajko: 1 szt
olej roślinny (bezwonny): 75 ml
cukier: 200 gram
mąka (przesiana): 200 gram
ciemny proszek kakaowy (przesiany): 40 gram
proszek do pieczenia ciasta: 2 łyżeczki
cukier waniliowy: 10 gram
kawa rozpuszczalna: 2 łyżeczki
woda (wrząca woda) na kawę: 150 ml
sól: szczypta
Do kremowego musu malinowego:
świeże lub mrożone maliny: 500–600 gram
cukier: 200–250 gramów
śmietana, zawartość tłuszczu nie mniej niż 30%: 500 ml
sok cytrynowy: 2 łyżeczki
żelatyna: 25 gram
woda (do żelatyny): 100 ml
Do dekoracji:
gorzka czekolada: 50 gram
świeże lub mrożone maliny: 50–100 gram
Wykonanie przepisu
1. Aby zrobić ciasta, najpierw wlej cukier, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao w proszku, sól do miski.
2. Dokładnie wymieszaj suche składniki za pomocą trzepaczki.
3. W innej misce wymieszaj jajko, śmietanę, mleko i olej roślinny.
4. Wlać płynną masę do wyschnięcia i dobrze wymieszać trzepaczką, aż będzie gładka.
5. Zalej kawę wrzącą wodą, mieszaj aż do rozpuszczenia.
6. Natychmiast wlej gorącą kawę do ciasta. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aż uzyskasz gładką, jednolitą kawę i ciasto czekoladowe.
7. Przykryj formę o średnicy 22 cm papierem do pieczenia, nie musisz niczego smarować boków formy. Wlać ciasto do formy.
8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 25-30 minut, aż do suchej zapałki.
9. Gotowe ciasto czekoladowe całkowicie ostygnie przez około 2-3 godziny.
10. Gotuj mus malinowy. Jeśli maliny są zamrożone, należy je najpierw rozmrozić i wysłać na patelnię. Dodaj cukier.
11. Rozpal mały ogień, ugniataj jagody łyżką i mieszaj. Zagotuj maliny i cukier i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 8-10 minut.
12. Następnie gorącą masę malinową należy dokładnie wcierać łyżką przez drobne sito, aby oddzielić sok od nasion.
13. Wlej żelatynę do 100 ml wody i pozostaw do spęcznienia przez czas wskazany na opakowaniu.
14. Wyślij zmiażdżoną masę malinową do ognia, dodaj sok z cytryny, doprowadz do gorącego stanu, ale w żadnym wypadku nie gotuj!
15. Dodaj spęcznioną żelatynę i dobrze wymieszaj, aby całkowicie rozpuścić żelatynę. Następnie zdejmij z ognia i schłodź masę malinową do temperatury pokojowej.
16. Dobrze ubij zimną śmietankę, aż do uzyskania twardych, miękkich szczytów.
17. Dodaj masę malinową do śmietany.
18. Delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub silikonowej szpatułki do uzyskania gładkości.
19. W przypadku ciasta czekoladowego odciąć górną część (zjeżdżalnię). Nie wyrzucaj odciętej części, nadal będziemy potrzebować tych kawałków ciasta.
20. Następnie pokrój ciasto na dwa identyczne.
21. Przykryj spód formy o średnicy 24 cm (nieco większej niż kształt ciasta) papierem do pieczenia i włóż pierwszy placek do kształtu.
22. Na wierzch wlać pół kremowy mus malinowy, lekko wstrząsnąć pleśnią, aby równomiernie się rozłożyła.
23. Włóż foremkę do zamrażarki na 15 minut, aby mus trochę się zaciął. Nie wkładaj drugiej części musu do lodówki!
24. Gdy krem trochę stwardnieje, zwróć formę, ułóż drugie ciasto, ściśnij trochę i wlej resztę kremu.
25. Dobrze jest zmiażdżyć resztki, które pozostały z ciasta, rękami, posypać powierzchnię ciasta i delikatnie docisnąć do śmietany. Opcjonalnie posyp startą ciemną czekoladą.
)
26. Wyślij ciasto czekoladowe z kremowym musem malinowym do lodówki na kilka godzin, aż do całkowitego zestalenia.
27. Gdy ciasto stwardnieje, aby ostrożnie usunąć je z formy, delikatnie podgrzej boki suszarką do włosów lub przeciągnij cienki nóż wzdłuż boku.
28. Usuń formularz.
29. Przenieś ciasto z papierem do naczynia.
30. Udekoruj ciasto czekoladowe musem malinowym świeżymi lub mrożonymi malinami lub według własnych upodobań.