Tort - ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

2020-06-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tort - ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
Ciasto czekoladowo-orzechowe z impregnacją i kwaśną śmietaną. Ciasto jest bardzo czekoladowe ze względu na gęstość ciasta. Ciasto najpierw przygotowuje się jako biszkopt, ale dodaje się do niego więcej mąki i kakao w proszku. Kakao mierzymy łyżkami stołowymi bez zjeżdżalni. Gęstość i porowatość gotowego ciasta jest wyraźnie widoczna na zdjęciu.

Składniki

    • orzechy włoskie: 50 gram
    • syrop: 80 ml
    Dla ciasta:
    • jaja kurze: 4
    • cukier: 150 gram
    • mąka pszenna: 150 gram
    • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 
    • kakao w proszku: 4 stołowe łyżki 
    Do śmietany:
    • cukier: 50 gram
    • kwaśna śmietana: 100 gram
    • wanilina: 0.2 grama

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotujemy niezbędne produkty zgodnie z listą: do testu - 4 jajka, 150 g cukru i mąki, 4 łyżki. l kakao w proszku, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, do śmietany - 100 g kwaśnej śmietany, 50 g cukru, waniliny, do impregnacji - 80 ml syropu. Jądra orzecha włoskiego - 50 g, idą na ciasto i do śmietany.
  2. produkty na ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
  3. 2. Do formularza weź kawałek masła i kakao.
  4. rozprowadzamy masło z kakao
  5. 3. Posmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp kakao.
  6. posypujemy naczynie do pieczenia kakao
  7. 4. Mielimy orzechy włoskie.
  8. mielimy orzechy włoskie
  9. 5. Mielone orzechy dzielimy na dwie części - na ciasto i na śmietanę.
  10. mielone orzechy dzielimy na dwie części
  11. 6. Łączymy jajka z cukrem w głębokim pojemniku i zaczynamy bić.
  12. łączymy jajko z cukrem
  13. 7. Ubij jajka cukrem, aż masa wzrośnie trzykrotnie.
  14. ubijamy jajko z cukrem
  15. 8. Następnie wlej mieszankę suchych składników - mąki, do ubitej puszystej masy.
  16. dodajemy mieszankę suchych produktów
  17. 9. Dobrze wyrabiamy masę, okazuje się dość gęsta.
  18. dobrze mieszamy całą masę
  19. 10. Następnie dodaj mielone orzechy włoskie.
  20. dodajemy mielone orzechy włoskie
  21. 11. Zagniataj ciasto przez minutę za pomocą miksera lub łyżki.
  22. zagniatamy ciasto
  23. 12. Rozprowadzamy ciasto czekoladowe w przygotowanej formie, wygładzamy powierzchnię.
  24. rozprowadzamy ciasto czekoladowe w formie
  25. 13. Wkładamy formę z ciastem do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni 40 minut.
  26. pieczemy ciasto
  27. 14. Po 40 minutach wyjmujemy formę z piekarnika, wyjmujemy z niej gorące ciasto, będzie ciasno. Niech ciasto ostygnie na ruszcie, a następnie pokrój na 2 lub 3 warstwy ciasta.
  28. kroimy ciasto na warstwa
  29. 15. Kładziemy ciasta na impregnację plasterków na górę.
  30. pokrojone ciasto
  31. 16. Wlać plasterki czekoladowych ciastek z syropem i pozostawić do namoczenia na kilka minut.
  32. moczymy ciasto syropem
  33. 17. Podczas gdy ciastka są namoczone, przygotowujemy krem ​​- połącz śmietanę z cukrem, wanilią i posiekanymi orzechami, pozostaw kilka orzechów na posypane ciasto.
  34. przygotowujemy krem
  35. 18. Pokonaj śmietanę orzechami mikserem, aż cukier się rozpuści, 2-3 minuty. Krem będzie płynny.
  36. ubijamy krem z orzechami mikserem
  37. 19. Na plastry ciasta namoczonego w syropie nakładamy śmietanę.
  38. nakładamy śmietanę na ciasta
  39. 20. Dodajemy ciasta posmarowane kwaśną śmietaną, jeden na drugim, smarujemy całe ciasto pozostałą śmietaną i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki w celu lepszej impregnacji i zestalenia.
  40. ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi
Sernik czekoladowo-kawowy
(1)
Ciasto czekoladowe z coca-colą, olejem i kefirem
(1)
Szybki placek kruchy z rabarbarem
(1)