Wietnamska zupa PHO

2022-12-10 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Wietnamska zupa PHO
Ci, którzy podróżowali po Wietnamie, pamiętają zupę podawaną na..... na śniadanie:) Tak, tak, na ulicach Hanoi o świcie ustawiają się rzędy miniaturowych "kuchni", płoną węgle, a na nich bulgoczą garnki pełne aromatycznego rosołu. PHO to codzienny wietnamski street food, dostępny przez cały dzień, ale najbardziej popularny wśród miejscowych rano. Rosół o smaku anyżu gwiazdkowego i cynamonu rozgrzewa całe ciało, a dodatki do zupy są w większości wszędzie takie same: makaron ryżowy, góry wietnamskich ziół (bazylia cytrynowa, mięta, kolendra...), cienko pokrojone gotowane mięso, kiełki sojowe i, oczywiście, specjalny słodko-słony, pikantno-kwaśny sos rybny do doprawienia zupy.

Pho to obecnie jedno z najmodniejszych dań restauracyjnych! Jak ramen, miska wietnamskiego pho podwaja się zarówno jako zupa, jak i danie główne. Dlatego uważam, że jest to idealne danie na przygotowany wcześniej obiad. 

Może po prostu uważasz, że ta zupa to zadanie nie do wykonania w domowej kuchni w parne litewskie popołudnie! Nie, powinny być za darmo na ulicach Wilna codziennie, bo miska tego aromatycznego, lekkiego jedzenia sprawia, że czujesz się ciepły, pełny i szczęśliwy. Nawet brak słońca nie jest taki zły, biorąc pod uwagę, że deficyt światła w listopadzie to dopiero początek długiej jesieni i zimy....

A co do zupy pho (wymawianej [fo]), to nie ma za bardzo co opowiadać - trzeba ją po prostu zrobić. Na początek trzeba będzie zrobić wywar wołowy lub drobiowy (autentyczne pho kojarzy mi się z wywarem wołowym...). I ten rosół będzie "najtrudniejszą" i najdłuższą pracą, bo wszystko inne będzie gotowe w krótkim czasie. Przy okazji pamiętaj, żeby zrobić dużo więcej rosołu niż zjesz za jednym posiedzeniem... Bo kiedy wrócisz następnego dnia, głodny i zmęczony, zobaczysz jak radość zalewa Twoją duszę, gdy to aromatyczne danie zaczyna parować na stole.... 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    Wywar z zupy PHO
    • 2 średnie cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki
    • 5 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
    • 3 szalotki, nieobrane
    • 2,5l wrzącej wody
    • 1/2 kg wołowiny z kością lub wywar z samej kości
    • 2 gwiazdki anyżu
    • 1 laska cynamonu
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, pokruszonego
    • 1 łyżka soli
    Dodatki do zupy PHO
    • Makaron ryżowy (przykryć gorącą wodą na kilka minut, aż będzie miękki, następnie przelać zimną wodą)
    • Polędwica wołowa pokrojona w bardzo cienkie paski
    • Świeża czerwona cebula, pokrojona w cienkie paski
    • Kiełki soi lub bak choy (można je na początku krótko ugotować na parze)
    • Liście cebuli
    • Zielenina (kolendra, pietruszka, bazylia, mięta)
    • Prażone orzeszki ziemne
    • Sos rybny*
    Sos rybny do zupy PHO
    • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    • 1/4 szklanki brązowego cukru (50g)
    • 1/2 łyżeczki soli grubej
    • 1/2 szklanki wody (125ml)
    • 3 łyżki stołowe soku z limonki (lub cytryny)
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 3 łyżki sosu rybnego
    • 1-2 papryczki chili, cienko pokrojone lub rozgniecione

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rosół na PHO: Rozgrzej piekarnik do 200C. Umieść cebulę, korzeń imbiru oraz mięso z kością (lub kości) w dużej, głębokiej brytfannie i upiecz.
  2. 2. Przewróć kilka razy w trakcie gotowania i gotuj, aż cebula będzie głęboko zrumieniona i zmięknie.
  3. Reklama
  4. 3. Całą zawartość puszki przełożyć do dużego rondla, dodać wrzącą wodę (puszkę, w której gotowała się cebula i kości opłukać niewielką ilością wody i całą zawartość również włożyć do rondla), doprowadzić do wrzenia.
  5. 4. Odtłuść pianę, następnie dodaj przyprawy i sól i gotuj rosół na małym ogniu przez co najmniej godzinę, ale im dłużej będziesz go gotować, tym smaczniejszy będzie rosół, obiecuję.
  6. 5. Odcedzić wywar, odkroić mięso od kości i podać w osobnej misce jako dodatek do zupy, odrzucając resztki ugotowanej cebuli i kości.
  7. 6. Sosy do zupy PHO: W Wietnamie wszystkie te sosy będą rozłożone na stole, więc trzeba będzie "stworzyć" własną zupę...:) Przez większość czasu w Wietnamie bulion bulgocze na stole, ponieważ jest tam wnęka z rozżarzonymi węglami, aby garnek był stale gorący, więc surowe paski wołowiny są gotowane bezpośrednio na stole. W domu jednak zwykle wrzucam paski wołowe do garnka na minutę po zagotowaniu bulionu na minutę tuż przed podaniem, aby naprawdę ugotować mięso.
  8. 7. Do dużej głębokiej miski wrzucam dużą garść napęczniałego makaronu ryżowego, następnie garść kiełków sojowych (jeśli je mam), bak choy zmiękczone we wrzątku przez 1 minutę, zalewam wrzącym bulionem kawałki mięsa, posypuję zieleniną, paskami cebuli, orzechami i odstawiam, żeby się rozsmakować w sosie rybnym.
  9. 8. Sos rybny do zupy PHO: W misce połącz wyciśnięty czosnek z cukrem i solą, następnie wlej wodę i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  10. 9. Dodać resztę składników, papryczkę chili i dobrze wymieszać. Smacznego!
Zupa Flaki (Wołowo-Cielęce), Tradycyjne
(1)
Zupa Tortellini (pierogi) z warzywami i grzybami
(1)
Rassolnik z fasolą i grzybami
(1)
Zupa gulaszowa z wołowiny
(1)
Thermomix - zupa pomidorowa
(1)