Tajska pikantna zupa z kurczaka

2023-05-08 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Tajska pikantna zupa z kurczaka
Długo zastanawiałam się, jak powinnam nazwać tę zupę, ponieważ efekt końcowy jest moją improwizacją opartą na wielu przepisach na tajskie zupy.

Jest to coś pomiędzy Tom Yum a Tom Kha gai/kai. Prawdziwa różnica między nimi jest taka, że jeśli zawiera krewetki to Tom Yum, jeśli zawiera kurczaka to Tom Kha, ale obie bazują na takich składnikach jak galangal (rodzaj imbiru), trawa cytrynowa, tajskie chili i limonka kaffir.

Cóż, kłopot w tym, że trudno znaleźć te wszystkie egzotyczne produkty. I radość jest taka, że skonstruowałem ten przepis z czerwoną pastą curry, która zawiera absolutnie WSZYSTKIE te niezbędne autentyczne składniki. Proszę spróbować!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • cebula: 1
    • Czerwona pasta curry: 1 opakowanie (proponuję Kanokwan)
    • Papryczka chili: 1 (dla bardziej odważnych, bo pasta curry będzie ostra)
    • filet z kurczaka: 500 gramów
    • Bulion warzywny lub z kurczaka: 0,5-1 litr (w zależności od tego, jak gęsty ma być)
    • mleko kokosowe: 200 gramów
    • drobny makaron: 2 garście (świetny jest makaron Santa Maria Ramen)
    • owoc limonki: 0,5-1
    • brązowy cukier: 1 łyżeczka
    • sos rybny: 1 łyżka (opcjonalnie)
    • sól
    • kolendra: do dekoracji

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją z odrobiną oleju w nienagrzewającym się rondlu. Gdy cebula zmięknie, dodajemy czerwoną pastę curry i delikatnie mieszamy.
  2. 2. W czasie gdy cebula się smaży, rozdrobnić kurczaka i również wrzucić do garnka i smażyć przez kilka minut.
  3. Reklama
  4. 3. Gdy kurczak będzie gotowy, zmniejszamy ogień (aby mleko nie zsiadło) i dodajemy resztę składników: wlewamy wywar, dodajemy makaron, mleko kokosowe, wyciśnięty sok z limonki, posypkę z soli, cukier i, jeśli mamy, sos rybny.
  5. 4. Gotuj przez 1-2 minuty lub do momentu, gdy makaron będzie miękki. Jeśli używasz zwykłego makaronu, który dłużej się gotuje, dodaj mleko kokosowe na końcu.
  6. 5. Podawać z posiekanymi listkami kolendry. Pyszne!
  7. 6. Porady Możesz użyć 2 szklanek mleka kokosowego i odpowiednio mniejszej ilości wywaru, aby uzyskać bardziej kremowe i treściwe danie. Oczywiście jest ono również bardziej tłuste. Polecam również posiekać makaron przed dodaniem, aby go rozbić. Im drobniejszy makaron, przynajmniej dla mnie, tym smaczniejszy.
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą
(1)
Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem i ananasem
(1)
Udka kurczaka pieczone w chrupiącej domowej panierce
(2)
Dietetyczny obiad z kurczaka
(1)
Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka z papryką
(1)
Pappardelle z Kurczakiem i Pomidorami
(2)
Kurczak z orzeszkami nerkowca
(1)
Soczyste pałeczki z kurczaka
(1)