Wielkopostne (wegańskie) ciasto Pancho

2020-06-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Wielkopostne (wegańskie) ciasto Pancho
Chociaż nie jestem weganinem, a nawet wegetarianinem, bardzo podobają mi się wegańskie przepisy na desery, ponieważ wymagają one pewnych eksperymentów. Ale te, które zwykle znajduję w Internecie, są niesamowicie słodkie i nie mniej pożywne w porównaniu z klasykami (nazwiemy to ciastkami niewegańskimi, nie wegetariańskimi i chudymi). Uwielbiam eksperymenty i desery, ale nie słodkie i bardziej dietetyczne. Dlatego lubię wegańskie pomysły, ale dostosowuję je do klasycznych przepisów znanych większości, aby różnice w smaku były minimalne.

Podczas stosowania siemienia lnianego zamiast jajek okazało się, że niektórzy degustatorzy wyczuwają to w gotowym produkcie, a to im zapobiega. Poprzez eksperymenty rozwiązałem ten problem i chcę zauważyć, że ciastka są jednocześnie delikatne, bez smaku siemienia lnianego, a ustalenie, że przepis jest wegański, stało się znacznie trudniejsze. Tylko czas gotowania będzie teraz wymagał nieco więcej.

Takie ciasto ma wiele zalet. Po pierwsze, ciasto jest odpowiednie dla osób nietolerujących białka jaja i mleka. Po drugie, mniej kaloryczne. Po trzecie, świetna opcja dla tych, którzy boją się cholesterolu z jaj. Plus zalety galaretki lnianej i kaszy manny.

Składniki

    Ciasta:
    • siemię lniane: 4 stołowe łyżki
    • woda: 800 ml
    • cukier trzcinowy: 4 stołowe łyżki
    • olej z oliwek: 4 stołowe łyżki
    • mąka pszenna: 320 gram
    • soda: 2 łyżeczki
    • ocet winny: 1 łyżeczka
    • kakao w proszku: 2 łyżki stołowe
    Krem: 
    • cukier trzcinowy: 6 stołowe łyżki
    • woda: 800 ml
    • kasza manna „National”: 5 stołowe łyżki
    • wanilina: ⅓ łyżeczki
    • kwas cytrynowy: ⅓ łyżeczki
    • skrobia kukurydziana: 1 stołowa łyżka
    Do glazury:
    • cukier trzcinowy: 4 stołowe łyżki
    • woda: 5 stołowe łyżki
    • skrobia kukurydziana: 1 stołowa łyżka
    • kakao w proszku: 1 stołowa łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw musisz ugotować galaretkę lnianą, która będzie odgrywać rolę jaj w przygotowywaniu herbatników. Gotową galaretkę można przygotować w ciągu 2-3 dni i przechowywać w lodówce. Aby zrobić galaretkę, siemię lniane (4 łyżki.) Wlewa się wodą pitną (800 ml), od czasu do czasu mieszając, aby nasiona nie przylgnęły do ​​dna patelni, doprowadzić do wrzenia. Po ugotowaniu gotuj przez 1 godzinę z otwartą pokrywką, lekko gotując, okresowo mieszając. Rosół nie powinien mocno gotować, w przeciwnym razie został spełniony w przepisach, ponieważ autorzy piszą, że wszystko się zagotowało. Powinno być lekkie bulgotanie. Przy pierwszym gotowaniu płyn może „uciekać”, więc nie widzę, że później nie trzeba myć pieca.
  2. przygotowujemy galaretkę
  3. 2. Przeciśnij schłodzoną galaretkę przez szmatkę lub podwójną warstwę gazy, aby nasiona nie wyślizgnęły się. Możesz oczywiście przez sito, ale jest ono wielokrotnie dłuższe i bardzo uciążliwe.
  4. oczyszczamy galaretkę
  5. 3. Dodaj cukier trzcinowy i oliwę z oliwek lub dowolny olej roślinny. Do galaretki ubij mikserem lub trzepaczką do jednorodnej konsystencji, aby nie było skrzepów galaretki. Czasami skrzepy są mocne, więc lepiej jest użyć miksera, a nawet miksera ręcznego.
  6. dodajemy cukier i oliwę i ubijamy
  7. 4. Dodaj sodę oczyszczoną do powstałej mieszanki, uprzednio ocet winny. Dokładnie zamieszać. Dodaj przesianą mąkę pszenną. Dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto powinno spaść z łyżki jak naleśnik. Jeśli okazało się znacznie grubsze, należy rozcieńczyć ciepłą wodą do wymaganej konsystencji.
  8. dodajemy wodę, ocet; mąkę i zagniatamy ciasto
  9. 5. Umieść trzecią część ciasta w małym naczyniu do pieczenia (16, maksymalna średnica 18 cm). Mój biszkopt nie klei się, ale możesz grać bezpiecznie i lekko nasmarować formę wstępną. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 ° C, 15–25 minut do momentu ugotowania. Proszę ustawić piekarnik. Gotowość można sprawdzić za pomocą drzazgi, powinna być sucha.
  10. umieszczamy trzecią część ciasta i pieczemy
  11. 6. Dodaj kakao w proszku. Do pozostałego ciasta dokładnie wymieszaj. Piec w takiej samej formie jak lekkie ciasta przez 25–40 minut. Gotowość jest również definiowana przez dziurę.
  12. dodajemy kakao do pozostałego ciasta i pieczemy
  13. 7. Schłodzić gotowe biszkopty, owinąć torebkę lub folię spożywczą, pozostawić do „dojrzewania” przez kilka godzin, najlepiej w nocy.
  14. schładzamy biszkopty
  15. 8. Przygotuj krem ​​w dogodny dla siebie sposób: w rondlu lub rondlu na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Najpierw wymieszaj suche składniki: cukier trzcinowy , kasza manna TM „National” , skrobia kukurydziana , wanilina i kwas cytrynowy.
  16. przygotowujemy krem
  17. 9. Dodaj ciepłą wodę do suchej mieszanki, dokładnie wymieszaj trzepaczką. Gotuj do uzyskania konsystencji gęstej galaretki z mieszaniem.
  18. dodajemy wodę i górujemy
  19. 10. W kuchence mikrofalowej gotuj przez około 6-8 minut przy maksymalnej mocy. Moc mojej kuchenki mikrofalowej wynosi 800 watów. Gotuj w cyklach i mieszaj za pomocą trzepaczki za każdym razem: 2 minuty, mieszaj, 2 minuty, mieszaj, 1 minutę, mieszaj, 1 minuta i tak dalej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Moja masa nie „uciekła”, ale na wszelki wypadek nie pozostawiajcie bez opieki. Ostudzić gotowy krem.
  20. gotujemy w kuchence mikrofalowej i wciąż mieszamy
  21. 11. Po schłodzeniu krem ​​stanie się trochę grubszy.
  22. po schłodzeniu krem będzie grubszy
  23. 12. Ostudzoną śmietanę należy ubić. Dlatego jeśli pojemnik nie był wystarczająco duży, a następnie przenieś krem ​​do większego pojemnika, krem ​​nieznacznie zwiększy objętość po ubiciu, znacznie się rozjaśni i stanie się bujny.
  24. ubijamy ostudzoną śmietanę
  25. 13. Lekki biszkopt zostawiamy w całości. Połóż go na talerzu do serwowania do góry nogami, zalej łyżką 3-4 kremów.
  26. zalewamy krem na biszkopcie
  27. 14. Pokrój ciemny biszkopt na małe kostki. Przygotowywałem Pancho już wiele razy i wydaje mi się, że wygodniej jest natychmiast wymieszać kostki herbatników ze śmietaną, ale ostrożnie, aby ich nie rozbić i położyć na lekkim cieście. Dzięki temu mniej się rozpraszają, a ciasto jest bardziej stabilne podczas formowania. Można pozostawić kilka łyżek śmietany, aby położyć je na cieście.
  28. kroimy ciemny biszkopt i zanurzamy w kremie
  29. 15. Złóż kawałki piramidy na jasnym torcie i połóż resztę kremu na wierzchu. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej w nocy. Zgodnie z osobistymi obserwacjami, im dłużej nalega się na ciastka, tym stają się bardziej miękkie i smak staje się bogatszy. Okazuje się, że cała kompozycja, a nie smak kremu oddzielnie, herbatniki osobno.
  30. układamy ciasto
  31. 16. Pozostaje ugotować lukier. Wymieszaj cukier trzcinowy, skrobię kukurydzianą i kakao w proszku. Wlej zimną wodę pitną. Gotuj w dogodny dla Ciebie sposób: na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Do gęstej konsystencji.
  32. przygotowujemy lukier
  33. 17. Tym razem w kuchence mikrofalowej masa będzie aktywnie uciekać. Będzie szybciej niż na kuchence, ale za każdym razem, gdy próbujesz „uciec”, musisz zatrzymać kuchenkę mikrofalową i wymieszać lukier. Gotuj przez około 2 minuty.
  34. gotujemy lukier
  35. 18. Ochłodzić lukier i wlać na niego ciasto.
  36. schładzamy lukier i wylewamy na ciasto
  37. 19. Wielkopostne (wegańskie) ciasto Pancho jest gotowe!
  38. wielkopostne (wegańskie) ciasto pancho
  39. 20. Smacznego! Nie wyrzucaj siemienia lnianego po wirowaniu. Wysuszyć, zmielić i można go stosować do pieczenia.
Kora orzechowa - ciasta
(1)
Mazurek różany z lukrem
(1)
Sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką
(1)
Pyszne sernikobrownie
(1)