Muffiny kokosowo-cytrynowe

2024-06-30 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Muffiny kokosowo-cytrynowe
Muffiny sprawdzają się najlepiej przy napiętym grafiku i braku wymyślnych produktów w kuchni. Dokładnie taka sytuacja panuje ostatnio w moim życiu, są i więc muffiny kokosowo-cytrynowe! :)

Kaloryczność:

  • Całość: 1800 kcal
  • Porcja: 150 kcal

Wartość odżywcza kokosa:

Kokos jest bogaty w błonnik, zdrowe tłuszcze oraz składniki mineralne takie jak magnez i potas. Wspiera zdrowie serca, układ trawienny oraz dostarcza energii. Alternatywą dla wiórków kokosowych mogą być migdały lub orzechy laskowe, które również są bogate w zdrowe tłuszcze i białko.

Składniki

    Na 12 wysokich muffinów:
    • Jogurt naturalny: 1 szklanka
    • Masło: 100g
    • Jaja: 2 sztuki
    • Mąka: 1,5 szklanki
    • Cukier trzcinowy: 1/2 szklanki
    • Wiórki kokosowe: 1 szklanka
    • Mleko: 1/2 szklanki
    • Sok i skórka otarta z cytryny: z 1 cytryny
    • Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    • Soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie składników: Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
  2. 2. Nawilżanie wiórków kokosowych: Wiórki kokosowe przełóż do miski i zalej mlekiem na 15 minut przed wyrabianiem ciasta.
  3. 3. Przygotowanie foremek: Metalowy stelaż wyłóż papierowymi papilotkami, bądź przygotuj inne foremki (np. silikonowe).
  4. 4. Przesiewanie suchych składników: Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę) przesiej do jednej miski.
  5. 5. Ucieranie masła z cukrem: W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i dodawaj kolejno jajka, jogurt, a na końcu wiórki z mlekiem.
  6. 6. Łączenie mas: Zawartość obu misek połącz w jedną masę i napełnij nią papilotki.
  7. 7. Pieczenie: Piecz w nagrzanym do 190°C (funkcja góra-dół) piekarniku przez około 15-20 minut, sprawdzając metodą suchego patyczka.
  8. 8. Termoobieg: Jeśli używasz termoobiegu, piekarnik nastaw na 180°C. Smacznego. :)
  9. 9. Muffiny kokosowo-cytrynowe to pyszny i zdrowy wybór na każdą okazję. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem oraz korzyściami zdrowotnymi, jakie niesie za sobą użycie naturalnych składników!
Muffinki marchewkowe z kremem mascarpone
(1)
Wielkanocna babka cytrynowa
(1)
Muffinki z truskawkami
(1)
Kruche muffiny jabłkowe
(1)