Najsmaczniejsze babeczki z Malinojeżynami

2023-05-16 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Najsmaczniejsze babeczki z Malinojeżynami
Jeśli macie dostęp do malinojeżyn - koniecznie wykonajcie te babeczki. Owoce malinojeżyn są bardzo aromatyczne, słodkie, ale i orzeźwiające. Babeczki z ich dodatkiem smakują bosko, są delikatne, puszyste i wilgotne. Dodatkowo babeczkom smaku dodał unikatowy krem z dodatkiem tych owoców. Wmiksowujemy je do ubijanego kremu śmietankowego na końcu - rozpadają się na małe kuleczki, które delikatnie go barwią. Wygląda niesamowicie i jest na prawdę przepyszny. Polecam!!!

Składniki

    na 12 babeczek:
    • 150 g masła
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego / rzepakowego 
    • 110 g cukru
    • 8 g cukru waniliowego
    • 3 duże jajka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 200 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    • 50 g białej czekolady (użyłam z dodatkiem solonych orzeszków ziemnych) 
    • 200-250 g malinojeżyn
    na Krem Malinojeżynowy:
    • 300 ml śmietanki 36%
    • 1 duża łyżka śmietany 18%
    • 2 śmietanfix
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 100 g malinojeżyn 
    • malinojeżyny/maliny do dekoracji

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Babeczek: Piekarnik nagrzać do 175*.
  2. 2. Przygotować formę na babeczki, mimo, że mam sylikonową - wykładam ją dodatkowo papilotkami (przyklejam je do dna formy przy pomocy odrobinki masła).
  3. 3. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrami na jasną, puszystą masę (min. 5 minut ucierania). Pod koniec dodać olej i kontynuować pracę mikserem.
  4. 4. Do masy maślanej wbijać jajka, kolejno - jedno po drugim, za każdym razem dobrze połączyć składniki. Wmieszać sok z cytryny.
  5. 5. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - krótko, delikatnie, tylko do połączenia składników - w międzyczasie dodając pokrojoną w malutką kosteczkę (posiekaną) czekoladę.
  6. 6. Do foremek włożyć po łyżce masy, lekko powciskać po 4-5 malinojeżyn, przykryć kolejną łyżką ciasta - powinno sięgać do 4/5 wysokości.
  7. 7. Piec 25-30 min. do wyrośnięcia i zarumienienia wierzchu. Wystudzić na kratce.
  8. 8. Krem Malinojeżynowy: Śmietankę ubić z cukrem na sztywną masę, pod koniec dodać śmietanę 18% i śmietanfixy. Krótko ubić, do połączenia.
  9. 9. Dodać malinojeżyny - również krótko zmiksować, tylko do momentu w którym rozpadną się na małe kuleczki i lekko zabarwią krem.
  10. 10. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. W razie potrzeby rękaw z zawartością schłodzić przez 10 min. w lodówce.
  11. 11. Założyć tylkę M1 i ozdobić babeczki. Na wierzchu ułożyłam kilka malinojeżyn i żółte maliny
Najsmaczniejsze babeczki z Malinojeżynami
Najsmaczniejsze babeczki z Malinojeżynami
Najsmaczniejsze babeczki z Malinojeżynami
Szybkie babeczki z owocami lata
(1)
Kruche babeczki z budyniem
(1)
Muffinki marchewkowe z kremem mascarpone
(1)
Proste Keks Domowy - Najlepszy i najsmaczniejsze
(1)
Muffiny bananowe z kokosem, cynamonem i czekoladą
(1)