Przepis na empanady pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej z Argentyny, gdzie spotkamy tyle wariacji na temat tego przepisu ilu mieszkańców tego kraju. W kwestii farszu ogranicza nas w zasadzie tylko nasza wyobraźnia. Zazwyczaj są one mięsne, jednak zdarzają się warzywne, rybne, a nawet słodkie. Można smażyć na oleju lub w piekarniku (ja wybrałam tę drugą opcję). Wybrałam nadzienie z różnych warzyw i sera.
Aby ciastka nie „otwierały się” podczas pieczenia, można je przechowywać w lodówce przez około 20 minut z całą blachą do pieczenia. Próbowałem tej metody więcej niż raz i naprawdę działa. Ta sztuczka sprawdzi się w przypadku innych kruchych ciastek.
Ciasta zawsze wyciskam widelcem. Ich krawędzie można w razie potrzeby przyciąć kółkiem.
Z podanej ilości składników dostałem 16 ciastek. Były średniej wielkości.
Czasem lubię zrobić to z podwojonej ilości i nie upiec od razu, tylko zamrozić.Następnym razem, gdy ich zechcę, produkcja będzie niezwykle szybka.