Bruschetta z krewetkami, serkiem śmietankowym i pomidorami z puszki

2022-12-04 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Bruschetta z krewetkami, serkiem śmietankowym i pomidorami z puszki
Bruschetta z krewetkami, szpinakiem i kremowym, pikantnym sosem.

Ja osobiście uwielbiam bruschetty wszelkiego rodzaju. Ten przepis z owocami morza byłby chyba jednym z dwóch moich ulubionych. Dla mnie osobiście bruschetta z suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz bruschetta z krewetkami są najsmaczniejsze jakie kiedykolwiek jadłam. Jeśli chodzi o ten przepis, to nie jest on wcale skomplikowany ani dość tani, a jest tak smaczny, że można się poczuć jak w restauracji. Krewetki ze szpinakiem i kremowym, pikantnym sosem sprawią, że będą Ci ciekły palce. Na zdrowie!

Wskazówki, obserwacje. Do tego dania nie będziesz potrzebował wielu wskazówek. Wszystko jest dość łatwe do przygotowania.

Cebula może być pokrojona w plastry lub po prostu posiekana. Robiłem to i to. Jedyna różnica jest taka, że mój mąż, który nie lubi cebuli, wolał zjeść ją z posiekaną cebulą. Dla mnie osobiście nie robiło to większej różnicy.

Można użyć zwykłej żółtej lub niebieskiej cebuli. Gotowałam również z obydwoma. Obie były doskonałe.

Białe wino jest również opcjonalne, jeśli nie chcesz lub nie możesz spożywać alkoholu. Wystarczy zastąpić bulionem lub zwykłą wodą.

Jakie płatki chili są tu użyte? Na wypadek, gdyby ktoś nie wiedział, są to zwykłe pokruszone suszone płatki chili.

Używam małych mrożonych, ugotowanych, obranych ze skorupek krewetek. Możesz też użyć świeżych, dużych, ale wtedy pokrój je na mniejsze kawałki. W żadnym wypadku nie należy przegotowywać krewetek. Dość szybko się zagotowują/gotują.

Jeśli nie masz patelni grillowej, opiekaj chleb w piekarniku.

Złożoność. Naprawdę łatwe do wykonania.

Moja osobista ocena przepisu i smaku. 5/5. Naprawdę doskonały, na pewno powtórzę go w przyszłości. Robiłam go już kilka razy. 

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    • świeże bagietki: 1 (lub chleb ciabatta)
    • oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
    • Czosnek: 2 ząbki
    • Cebula: 1 mała
    • serek śmietankowy: 75 gramów
    • Krewetka: ~325 gramów
    • pomidory w puszce: 90 mililitrów
    • płatki chili: szczypta
    • białe wino: 90 mililitrów
    • drobno posiekany świeży szpinak: trzy czwarte filiżanki (185 mililitrów)
    • posiekana świeża bazylia: 1 łyżka stołowa
    • posiekana świeża pietruszka: 1 łyżka stołowa
    • sól
    • pieprz

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu.
  2. 2. Następnie kroimy chleb i skrapiamy go odrobiną oliwy z oliwek. Tostować na patelni.
  3. Reklama
  4. 3. Rozgrzej patelnię na małym ogniu, dodaj oliwę z oliwek i posiekaną cebulę. Smażyć przez około 2 minuty lub do momentu, gdy cebula będzie miękka i bezbarwna (jakby przezroczysta).
  5. 4. Następnie dodajemy czosnek oraz płatki chilli i smażymy przez około pół minuty.
  6. 5. Wlewamy wino i gotujemy przez około 60 sekund, aby odparować alkohol.
  7. 6. Następnie wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez około 5-7 minut lub do momentu, gdy sos lekko zgęstnieje.
  8. 7. Dodać serek śmietankowy, wymieszać i podgrzewać przez około 60 sekund.
  9. 8. Dodaj krewetki i gotuj przez około 2 minuty.
  10. 9. Wyłączyć kuchenkę, dodać posiekany szpinak, bazylię i pietruszkę. Wszystko razem wymieszać.
  11. 10. Podawaj na chlebie tostowym i ciesz się!
Bruschetta z krewetkami, serkiem śmietankowym i pomidorami z puszki
Bruschetta z krewetkami, serkiem śmietankowym i pomidorami z puszki
Drozdzowe paluchy z suszonymi pomidorami
(2)
Proste, szybkie i łatwe przekąski na jeden kęs na święta
(1)
Paluszki Grissini z parmezanem
(1)
Przepis na Arancini - ryżowe kulki risotto z serem
(1)
Wege burgery - wegetariańskie (bez mięsa)
(2)
Grzyby marynowane w occie
(1)