Khachapuri z serem na kefiru w piekarniku

2020-07-30 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Khachapuri z serem na kefiru w piekarniku
Przygotuj w domu kawałek słonecznej Gruzji. Gotowanie chaczapuri z kefirem oszczędza czas. Ciasto z dodatkiem masła łatwo się zagniata i bardzo łatwo się nim obrabia. Do nadzienia nadaje się każdy ser. Smak chaczapuri na kefirze nie ustępuje smakowi gotowanego na cieście drożdżowym.

Składniki

    • kefir: 150 ml
    • śmietana: 70 gram
    • sól: 1 łyżeczka
    • cukier: 1 łyżeczka
    • mąka pszenna: 300 gram
    • soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    • jaja kurze: 1 szt
    • dowolny ser: 250 gram
    • masło: 60 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Jak zrobić chaczapuri w piekarniku? Weź mąkę najwyższej jakości, jajko jest małe (potrzebujesz go tylko do natłuszczenia). Zamiast kefiru można użyć kwaśnego mleka lub innego sfermentowanego napoju mlecznego. Weź grubszą śmietanę. Lepiej jest wziąć kilka różnych rodzajów sera. Tak smakuje lepiej. Wyjmij kefir, śmietanę i jajko z lodówki na 1-1,5 godziny przed gotowaniem. Aby uzyskać najlepsze rezultaty pieczenia, składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. składniki na khachapuri
  3. 2. Rozpuść masło i ostudź do temperatury pokojowej.
  4. rozpuszczone masło
  5. 3. Wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną. jest to konieczne, aby soda rozlała się po mące, a ciasto równomiernie wyrosło podczas pieczenia. Mąkę przesiać tak, aby była nasycona tlenem a ciasto było puszyste.
  6. mąka z sodą
  7. 4. W osobnym pojemniku wymieszaj roztopione masło, kefir, śmietanę, sól i cukier. Mieszaj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
  8. wymieszane masło z kefirem śmietana, solą i cukrem
  9. 5. Do nadzienia zetrzyj ser na grubej tarce. Dobrze, gdy jeden z serów ma słony smak. Jeśli używane sery są lekko słone, farsz należy lekko posolić. Ale każdy ma inny gust, więc to, czy dodasz sól, czy nie, zależy od Ciebie.
  10. starty ser na grubej tarce
  11. 6. Natychmiast przygotuj pastę chaczapuri. Aby to zrobić, po prostu ubij jajko szczyptą soli. Zanim to zrobisz, umyj jajko specjalnym mydłem i szczoteczką do żywności. Nie trzeba bić do puszystej pianki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto na kefirze nie powinno pozostawać bezczynne przez długi czas i natychmiast po uformowaniu chaczapuri należy je włożyć do już rozgrzanego piekarnika.
  12. ubite jajka z solą
  13. 7. Użyj głębokiej miski z zaokrąglonym dnem, która jest przydatna do mieszania suchych i płynnych składników oraz wyrabiania ciasta. Wsyp do niego więcej niż połowę mąki. Dodaj tam część płynną. Aby ciasto się udało, dodaj płyn do wyschnięcia, a nie odwrotnie. Zagnieść ciasto.
  14. zagniatamy ciasto na khachapuri
  15. 8. Pozostałą mąkę dodaj małymi porcjami. Kiedy trudno będzie ugniatać łyżką, zacznij używać rąk. Dokładnie zagnieść ciasto. Ważne jest, aby okazał się bardzo delikatny. W przeciwnym razie smak chaczapuri zostanie zepsuty.
  16. dodajemy mąkę
  17. 9. Z tej ilości uzyskuje się 2 chaczapuri o średnicy około 20 cm, dlatego podziel ciasto na 2 części i uformuj z każdego kulki. Również nadzienie podziel na pół.
  18. ciasto na chaczapuri
  19. 10. Jedną kulkę ciasta rozwałkować na posypanej mąką blacie w okrągłą warstwę o średnicy ok. 20 cm, na środku ułożyć 3/4 połowy nadzienia, zostawiając trochę na wierzch. Proszek mąką, nóż i wałek do ciasta, aby ciasto się nie sklejało.
  20. wykładamy ser na ciasto
  21. 11. Unieść brzegi ciasta i mocno ścisnąć wierzch, aby nie pozostały żadne dziury. Odwróć szew w dół.
  22. ściskamy brzegi ciasta
  23. 12. I znowu ostrożnie, aby nie podrzeć ciasta, rozwałkuj je, tworząc ciasto o grubości 1,5-2 cm.
  24. rozkalwowane ciasto na khaciapuri
  25. 13. Uformuj drugie chaczapuri i przenieś na dużą blachę do pieczenia, naoliwioną lub wyłożoną pergaminem. Jeśli nie jesteś pewien, czy nie przywiera, nasmaruj go olejem. Przebij chaczapuri widelcem w kilku miejscach, aby utworzyć otwory, przez które wydostanie się para. Wierzch równomiernie posmarować jajkiem i posypać serem. Piec na środkowym ruszcie nagrzanego piekarnika przez 20-25 minut. Dokładny czas gotowania zależy od możliwości twojego piekarnika.
  26. formujemy drugie khaciapuri
  27. 14. Smacznego!
  28. khachapuri z serem
Khachapuri z serem na kefiru w piekarniku
Khachapuri z serem na kefiru w piekarniku
Faszerowane bagietki z szynką
(1)
Pieczona chrupiąca ciecierzyca
(1)
Przepis na Arancini - ryżowe kulki risotto z serem
(1)
Grzyby marynowane w occie
(1)
Pieczona ciecierzyca
(2)