Wegetariańska lazania z warzywami i grzybami

2022-02-07 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Wegetariańska lazania z warzywami i grzybami
Ślinka cieknie na myśl o jakimś pysznym, wegetariańskim daniu, aromatycznie pachnącym grzybami, z ciągnącym się serem, z dodatkiem makaronu? Bezmięsna lasania powinna zaspokoić Twój apetyt na pyszne, wykwintne dania w stylu włoskim. Bardzo lubię lasanie. Nawet nie bardzo, ale bajecznie. I naprawdę lubię z tym eksperymentować i robić to inaczej. Tym razem bardzo sprawdzona opcja z warzywami i grzybami (ja wybieram pieczarki). Gwarantuję, że Tobie też się spodoba. Po prostu spróbuj to zrobić. :)

Składniki

    • pory: 1
    • bakłażany: 1
    • cukinia: 1 (mała)
    • pieczarki: 200 gram
    • papryki: 1
    • pomidory we własnym soku: 1 mały słoik
    • sól himalajska: 0,5 łyżeczki
    • świeżo zmielony pieprz: 0,5 łyżeczki
    • masło: 50 gram
    • mleko: 500 mililitrów
    • drobno starty twardy ser : 100 gramów (lulubiony)
    • oliwa z oliwek: 40 mililitrów
    • mąka: 40g spokojna
    • arkusze lasanii: 8

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw pokrój białą część pary na pierścienie.
  2. wyciąć pory
  3. 2. Następnie obierz bakłażana i pokrój go w kostkę, tak jak każde inne warzywo.
  4. posiekany bakłażan
  5. 3. Pokrój grzyby.
  6. pokrojone pieczarki
  7. 4. Na patelnię wlej olej i smaż warzywa przez około 7-10 minut. Warzywa muszą być miękkie!
  8. 5. Posyp solą i pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  9. 6. W przypadku sosu beszamelowego rozpuść 40 gramów masła w małym naczyniu, dodaj mąkę cały czas mieszając, ale nie pozwól, aby mąka zmieniła kolor.
  10. 7. Dodaj około 100 mililitrów zimnego mleka i wymieszaj do uzyskania gładkości.
  11. 8. Wlej pozostałe mleko, zagotuj sos, zmniejsz ogień i gotuj około 1-2 minut, dodaj sól.
  12. sos warzywny do lasagne
  13. 9. Gotuj arkusze lasanii przez około 5-7 minut.
  14. 10. Blachę posmarować pozostałym masłem, ułożyć blachę lasanii, całość równomiernie rozprowadzić sosem beszamelowym, dobrze przykryć, następnie dodać warstwę warzyw, ponownie sos i warzywa. I tak każdy arkusz.
  15. 11. Ostatni arkusz należy polać sosem i posypać serem.
  16. 12. Przykryj naczynie do pieczenia folią i piecz w nagrzanym piekarniku na 180-190 stopni przez około 35 minut.
  17. 13. Gdy do końca pieczenia zostanie około 10 minut, zdejmij folię i piecz przez 10 minut, aż się ładnie zarumieni.
  18. 14. Przed podaniem odstaw lasanie na około 10 minut, a następnie pokrój. Smakujemy!
  19. wegetariańska lasagne z warzywami i pieczarkami
Cannelloni z farszem szparagowo-cukiniowym w sosie jogurtowo-czosnkowym posypane sezamem i orzechami
(1)
Duszone warzywa z soczewicą
(1)
Kapusta pekińska duszona na maśle z jarzynami
(1)
Knedle serowe ze śliwkami
(1)