Cannelloni z farszem szparagowo-cukiniowym w sosie jogurtowo-czosnkowym posypane sezamem i orzechami
Cannelloni z farszem szparagowo-cukiniowym w sosie jogurtowo-czosnkowym posypane sezamem i orzechami
2022-07-28
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Zaczynam sezon szparagowy z największą przyjemnością i apetytem. :) Na pierwszy ogień idą białe szparagi...
Składniki
farsz (na ok 5rurek):
5szt cannelloni
garść białych szparagów (ok 7szt)
5cm cukinii
garść orzechów (laskowych i migdałów)- do zmielenia
1 łyżeczka sezamu
garść pokruszonego wyraźnego w smaku sera np. gorgonzola (ja dałam pleśniowy z pieprzem)
sól, pieprz
odrobina cukru
sos (ponad porcję):
duży jogurt naturalny
2 płaskie łyżki majonezu light
1 łyżeczka musztardy dijon
zioła (prowansalskie)
7 ząbków czosnku
Wykonanie przepisu
1. Świeże szparagi czyścimy, obieramy z wierzchniej warstwy łyka i odcinamy zdrewniałe końcówki.
2. Następnie gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie przez ok 6min.
3. Po tym czasie wyjmujemy szparagi, rozdrabniamy i łączymy w jedną masę ze startą i odsączoną cukinią.
4. Dodajemy również 2 łyżki tartych orzechów i rozdrobniony ser. Czekam aż farsz przestygnie i w tym czasie zabieramy się za sos. Mieszamy jogurt, majonez, musztardę, wyciśnięty czosnek i doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem do smaku.
5. Naczynie żaroodporne wykładamy na dnie sosem czosnkowym, następnie faszerujemy cannelloni i układamy obok siebie.
6. Całość zalewamy sosem tak aby przykryć makaronowe rurki.
7. Na końcu posypujemy jogurtową pierzynkę sezamem i orzechami i wstawiamy do rozgrzanego do 200* piekarnika, zapiekamy przez 30min.
8. Po upieczeniu udekorujcie świeżymi ziołami (ja już nie mogłam się doczekać konsumpcji i kompletni o tym zapomniałam:P). Smacznego!