Pasta z awokado z prażonym słonecznikiem

2023-01-05 Autor przepisu Kuchnia szeroko otwarta

Pasta z awokado z prażonym słonecznikiem
Uwielbiam pasty. Mogłabym je jeść na okrągło. Awokado można stosować do pieczywa zamiast masła. To prawdziwa bomba witaminowa. Samo w sobie jest mdłe, więc bez względu na to, czy robicie masło z awokado czy pastę kanapkową, nie zapomnijcie o dodaniu soku z cytryny i czosnku. Te dwa składniki idealnie komponują się z jego delikatnym, maślanym smakiem. Kupując awokado należy zwrócić szczególną uwagę na jego wygląd. Skórka powinna delikatnie uginać się pod naciskiem palca, wtedy macie pewność, że jest dojrzałe i odpowiednie do konsumpcji. Jeśli kupicie niedojrzałą sztukę, owińcie ją w papier śniadaniowy lub gazetę, a w ciągu 2-3 dni powinna zmięknąć. Dojrzały miąższ awokado najlepiej wyjąć za pomocą łyżeczki do herbaty. Awokado ma tendencję do "utleniania się", więc zaraz po rozkrojeniu należy skropić je obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Jeśli używacie tylko połówki awokado, do drugiej włóżcie pestkę, dzięki temu awokado dłużej zachowa swój ładny kolor.

Składniki

    • 1 dojrzałe awokado
    • 2 jajka na twardo
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • 2 łyżki łuskanego słonecznika
    • koperek świeży

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę.
  2. 2. Wydrążamy miąższ łyżeczką i rozdrabniamy widelcem na masę. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. 3. Jajka na twardo ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
  4. 4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. 5. Pestki słonecznika prażymy na rumiano na suchej teflonowej patelni.
  6. 6. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. 7. Smarujemy pieczywo lub krakersy i ozdabiamy świeżym koperkiem.
Kotlety wegetariańskie z nuty
(1)
Krem z pieczonej cukinii i ziemniaków
(1)
Wege burgery - wegetariańskie (bez mięsa)
(2)
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
(1)
Kotlety jajeczne z kalafiorem
(1)