Uwielbiam pasty. Mogłabym je jeść na okrągło. Awokado można stosować do pieczywa zamiast masła. To prawdziwa bomba witaminowa. Samo w sobie jest mdłe, więc bez względu na to, czy robicie masło z awokado czy pastę kanapkową, nie zapomnijcie o dodaniu soku z cytryny i czosnku. Te dwa składniki idealnie komponują się z jego delikatnym, maślanym smakiem. Kupując awokado należy zwrócić szczególną uwagę na jego wygląd. Skórka powinna delikatnie uginać się pod naciskiem palca, wtedy macie pewność, że jest dojrzałe i odpowiednie do konsumpcji. Jeśli kupicie niedojrzałą sztukę, owińcie ją w papier śniadaniowy lub gazetę, a w ciągu 2-3 dni powinna zmięknąć. Dojrzały miąższ awokado najlepiej wyjąć za pomocą łyżeczki do herbaty. Awokado ma tendencję do "utleniania się", więc zaraz po rozkrojeniu należy skropić je obficie sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Jeśli używacie tylko połówki awokado, do drugiej włóżcie pestkę, dzięki temu awokado dłużej zachowa swój ładny kolor.