Wegańskie tofu z pastą orzechową i czerwoną papryką

2022-01-26 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Wegańskie tofu z pastą orzechową i czerwoną papryką
Do produkcji żywności używam masła orzechowego dość często. Niedawno zdałem sobie sprawę, że nadaje się nie tylko do zdrowych słodyczy, ale jest również idealny do przygotowywania dań głównych, które nie są słodkie. Sos z masła orzechowego jest powszechnie stosowany w różnych potrawach azjatyckich, ale jego smak nie jest tak egzotyczny czy niezwykły, by nie przypadło mu do gustu miłośnikom zwykłych smaków.

Naprawdę nie raz robiłam tofu z tym sosem i jest to obecnie jeden z moich ulubionych. Mimo, że próbowałam kilku wariacji tego dania, najlepiej trochę marynować pokrojony w kostkę serek tofu, a następnie podsmażyć do zrumienienia. Możesz użyć szerokiej gamy warzyw (brokuły, cukinia, marchewka, groszek itp.), ale jeśli chcesz uzyskać jak najszybszy rezultat, papryki są idealne!

Składniki

    Tofu:
    • twarde tofu (bardzo twarde): 250 gramów (1 opakowanie)
    • czerwona papryka: 1 (pokrojona w cienkie słomki)
    • żółta papryka: 1 (pokrojona w cienkie słomki)
    Na sos z masłem orzechowym:
    • czosnek: 1 ząbek
    • bulion: 1 szklanka
    • masło orzechowe: ćwierć szklanki
    • sos sojowy: 2 łyżki
    • syrop klonowy: 1 łyżeczka (lub inny słodzik)
    • olej: 2 łyżki stołowe
    Do serwowania:
    • nasiona sezamu: szczypta

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw osusz tofu, zawiń w papierowe ręczniki i połóż na wierzchu deskę do krojenia lub inny cięższy przedmiot. Rób to przez około 15-20 minut, aż woda zostanie wchłonięta.
  2. 2. Następnie pokrój na małe kawałki.
  3. 3. W małej misce wymieszaj sos sojowy, syrop klonowy, posiekany ząbek czosnku i jedną łyżkę oleju.
  4. 4. Tak przygotowaną marynatę polać kostki tofu, wymieszać i trzymać przez około 20 minut.
  5. 5. Rozgrzej olej na patelni w średniej temperaturze.
  6. olej jest podgrzewany w rondlu
  7. 6. Dodaj tofu i piecz około 5-6 minut, aż tofu lekko się zrumieni.
  8. 7. Dodaj papryki i gotuj przez około 3 minuty, aż papryczki będą miękkie, ale nadal chrupiące.
  9. 8. W misce wymieszaj szklankę gorącej wody z kostką bulionu. Dodaj masło orzechowe i mieszaj do uzyskania gładkości. Wlej do rondla i wymieszaj.
  10. 9. Piecz około 1-2 minut, aż sos zgęstnieje.
  11. 10. Po ułożeniu na talerzu posyp sezamem. Smacznego!
  12. tofu z sosem z masła orzechowego i papryką
  13. 11. Uwaga: podałam z gotowanym ryżem basmati.
  14. tofu z papryką i ryżem basmati
  15. 12. Wskazówka: Jeśli chcesz nieco ostrzejszego smaku, możesz dodać sriracha lub inny sos chili.
Indyjski Dhal z czerwonej soczewicy
(1)
Wielkopostne (wegańskie) ciasto Pancho
(2)
Makaron ryżowy z cukinią
(2)