Wegańska chałka

2020-03-11 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Wegańska chałka
Fantastyczna bułeczka maślana, kiedy byłam mała, bardzo ją uwielbiałam. Nikt w mojej rodzinie nie zajmował się pieczenie owych, więc gdy okazja, kupowałam w sklepie takie pakowane bułeczki po kilka sztuk.

Próbowałam wiele wersji tych maślanych bułeczek, oczywiście że najbardziej smakują mi te, które mają więcej słodyczy, lepiej rozrywają się i są bardziej wypieczone. 

Chałki najczęściej zbadałam z jogurtem, ale i dobrze pasują je z  zimnym mlekiem. Nie pamiętam, w której chwili postanowiłam, że spróbuję sama zrobić chałkę, która będzie dla mnie bardzo smaczna, ale wiedziałam, jakie mam wymagania: musi ładnie się rozrywać i mieć dużo, bardzo dużo kruszonki. 

Przedstawiam Wam przepis, który ma w sobie te wszystkie cechy. Choć to nie jest tradycyjna chałka (bo weganie jajek i masła nie jedzą), to jej smak jest równie dobry. Także możecie spróbować ze słodkim dżemem. 

Składniki

    • świeże drożdży: 25 gramów
    • ciepłe mleko roślinne: 200 mililitry
    • mąka: 450 gramòw
    • olej: 100 gramów
    • cukier: 50 gram + jedna łyżka
    • zmielone siemię lniane: 1 łyżka + 3 łyżki gorącej wody
    • miąższ z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).
    Na kruszonkę:
    • cukier waniliowy: 20 gramów
    • mąka: 20 gramów
    • olej: 40 gramów - najlepiej kokosowego

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku siemię lniane zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę, by zgęstniało.
  2. 2. Następnie mleko podgrzewamy razem z ziarenkami wyskubanymi z wanilii lub ekstraktem waniliowym. Płyn powinien mieć letnią temperaturę.
  3. 3. Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy łyżkę cukru i trzemy dokładnie.
  4. 4. Następnie dolewamy mleko i siemię lniane i miksujemy krótko za pomocą blendera.
  5. 5. Odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły podejmować się.
  6. 6. Dalej dodajemy do miski mąkę, olej i cukier i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
  7. 7. Konsystencja powinna być lepka, ale ciągliwa i elastyczna. Gdyby ciasto było bardzo mokre, możemy posypać odrobinę mąki - uważajcie, by nie przesadzić.
  8. 8. Kiedy ciasto będzie już wyrobione, odkładamy je na 1 godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło i podwoiło objętość. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy kruszonkę: w misce połączamy ze sobą wszystkie składniki i dobrze rozcieramy palcami.
  9. 9. Jak już wyrośnie ciasto wykładamy ją na omączony blat i dzielimy na 3 lub 4 części. Zaplatamy warkocz - jeśli chcecie okrągłą chałkę, warkocz dodatkowo okręcamy wokół jednego z boków. Układamy na blasze, smarujemy wodą, posypujemy kruszonką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  10. 10. Na zakończenie po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-50 minut, aż chałka będzie ładnie zrumieniona. Ostudzamy na kratce. Smacznego!
  11. 11. Zauważenie: Dzięki dodatkowi siemienia lnianego chałka dłużej pozostaje świeża.
  12. 12. Zauważenie: Kruszonkę zawsze możemy pominąć i posypać czarnuszką lub makiem.
  13. 13. Zauważenie: Zaplatanie warkocza z 3 części jest bardzo proste, robi się to tak, jak zwykły warkocz.
Wegańska chałka
Wielkopostne (wegańskie) ciasto Pancho
(2)
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe
(1)