Silken tofu sernik (cheesecake) z mango

2023-01-05 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Silken tofu sernik (cheesecake) z mango
W tłumaczeniu na nasz język, silken oznacza jedwabiste tofu. Jest to miękki i niskotłuszczowy produkt sojowy zawierający białko roślinne. Silken tofu jest nie tylko wspaniałym źródłem magnezu, ale także idealnym rozwiązaniem dla osób całkowicie nietolerujących glutenu i laktozy. Silken tofu jest wspaniałą alternatywą, gdy chcemy uniknąć nabiału i dodać białka do deserów. Ten sernik z tofu z mango to prawdziwe odkrycie w mojej rodzinie. Robiliśmy go już nie raz i na pewno zrobimy w przyszłości. To prawdziwa uczta, której nie możemy się nasycić. Więc i ja dzielę się z Wami tym fantastycznym przepisem!!!:)

Wymiary puszki wynosiły 21x24 centymetry. 

Składniki

    Na spód tortu:
    • herbatniki: 100 gramów (używam marki Digestive)
    • Mąka z orzechów laskowych: 20 gramów
    • migdały: 20 gramów
    • roztopiony olej kokosowy: 40 mililitrów
    Dla środkowej (tofu) warstwy:
    • Silken tofu: 300 gramów
    • Sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
    • tłuste mleko kokosowe: 85 mililitrów
    • syrop klonowy: 2 łyżki stołowe
    • skrobia kukurydziana: 1 łyżka
    • ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    Dla górnej (mango) warstwy:
    • 250 gramów mango (około 180 mililitrów po przetarciu mango)
    • sproszkowany agar agar: 0,5 łyżeczki

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw pokrusz herbatniki w blenderze.
  2. 2. Do masy ciasteczkowej dodajemy mąkę orzechową i roztopiony olej kokosowy. Wszystko razem wymieszać. Mieszanka nie powinna być bardzo mokra. Powinna być luźna, ale jędrna.
  3. 3. Całą przygotowaną masę przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i docisnąć.
  4. 4. Następnie dodajemy do blendera wszystkie składniki na warstwę z tofu i wszystko puree.
  5. 5. Masę wylewamy na spód i pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch będzie ładnie żółty.
  6. 6. Rozmrażamy mango (ja tym razem użyłam mrożonego) i robimy puree; jeśli chcemy, żeby było słodsze, możemy dodać cukier lub ulubiony słodzik.
  7. 7. Agar Proszek agarowy wymieszać z 2 łyżkami wody w temperaturze pokojowej i pozostawić na około 5 minut.
  8. 8. Puree z mango umieścić w rondelku z agarem wymieszanym w wodzie i energicznie mieszać, aż dojdzie do wrzenia. Masa z mango w miarę gotowania zaczyna gęstnieć i bez zwłoki wylewamy ją na wystudzony już sernik.
  9. 9. Należy to zrobić dość szybko, gdyż pyrex z mango-agarem zastyga dość szybko.
  10. 10. Ciasto wstawić do lodówki i zjeść po co najmniej kilku godzinach, a najlepiej przez noc.
Pyszne ciasto marchewkowe z migdałami
(1)
Ciasto Gargamel siostry Anastazji
(1)
Prosta szarlotka kokosowa
(1)
Pyszne sernikobrownie
(1)
Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami
(1)