Aromatyczna, soczysta i rozsiewająca zapach po całym domu PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM ŻURAWINOWYM to potrawa, która lada chwila może pojawić się w Waszym domu, jeśli już teraz zabierzecie się za jej przygotowanie! Sos żurawinowy to pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników mięsa (bez wyjątku!). Szczególnie w okresie świątecznym, kiedy pieczemy kurczaka, szynkę, indyka itp. w piekarniku. Ile dodatkowego smaku dodaje łyżeczka słodko-kwaśnego sosu żurawinowego! I oczywiście nie ma nic lepszego niż domowy sos żurawinowy. Żaden nabywca nie może dorównać temu drugiemu. Mmm i ten cudowny zapach chrupiącej żurawiny w kuchni…
Lubię robić sos żurawinowy ze świeżych żurawin, ale jeśli nie możesz ich nigdzie znaleźć, nadaje się również i zamrożone ( nie trzeba rozmrażać). Tego sosu wystarczyłoby na około 6-8 osób, więc przy większym towarzystwie przy stole oczywiście podwój porcję. To prawda, że po ugotowaniu sos będzie dość płynny, jak dżem, ale schłodzony w lodówce stwardnieje i stanie się gęsty. Możesz użyć sosu zarówno ciepłego, jak i już schłodzonego, jak wolisz. Sos ten może stać w lodówce około 5-6 dni (nie próbowałam go dłużej przechowywać), co sprawia, że jest bardzo wygodny w przygotowaniu z wyprzedzeniem.