Sos żurawinowy do kaczki, smażonego kurczaka lub innego drobiu

2022-02-07 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sos żurawinowy do kaczki, smażonego kurczaka lub innego drobiu
Aromatyczna, soczysta i rozsiewająca zapach po całym domu PIERŚ Z KACZKI Z SOSEM ŻURAWINOWYM to potrawa, która lada chwila może pojawić się w Waszym domu, jeśli już teraz zabierzecie się za jej przygotowanie! Sos żurawinowy to pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników mięsa (bez wyjątku!). Szczególnie w okresie świątecznym, kiedy pieczemy kurczaka, szynkę, indyka itp. w piekarniku. Ile dodatkowego smaku dodaje łyżeczka słodko-kwaśnego sosu żurawinowego! I oczywiście nie ma nic lepszego niż domowy sos żurawinowy. Żaden nabywca nie może dorównać temu drugiemu. Mmm i ten cudowny zapach chrupiącej żurawiny w kuchni…

Lubię robić sos żurawinowy ze świeżych żurawin, ale jeśli nie możesz ich nigdzie znaleźć, nadaje się również i zamrożone ( nie trzeba rozmrażać). Tego sosu wystarczyłoby na około 6-8 osób, więc przy większym towarzystwie przy stole oczywiście podwój porcję. To prawda, że ​​po ugotowaniu sos będzie dość płynny, jak dżem, ale schłodzony w lodówce stwardnieje i stanie się gęsty. Możesz użyć sosu zarówno ciepłego, jak i już schłodzonego, jak wolisz. Sos ten może stać w lodówce około 5-6 dni (nie próbowałam go dłużej przechowywać), co sprawia, że ​​jest bardzo wygodny w przygotowaniu z wyprzedzeniem.

Składniki

    • żurawina, świeża lub schłodzona: 340 gram
    • sok ze świeżo wyciśniętego pomarańczy: 0,5 szklanki (1 szklanka - 240 mililitrów; wystarczy jedna duża pomarańcza)
    • cukier biały: 0,5 szklanki
    • cukier brązowy: ćwiartka szklanki
    • drobno starta skórka z cytryny: 1,5 łyżki
    • ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka (lub cukier waniliowy)
    • mielona gałka muszkatołowa: 2 szczypty

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw umyj żurawinę i wybierz zrumienione i miękkie jagody (jeśli zdecydowałeś się użyć mrożonych jagód, nie musisz ich rozmrażać).
  2. 2. Następnie włóż wszystkie wymienione składniki do małego garnka, podgrzej na średnim ogień i zagotuj (mieszaj od czasu do czasu).
  3. 3. Gdy jagody się zagotują, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. 4. Całkowicie ostudź sos przed podaniem.
  5. 5. Sos zgęstnieje po schłodzeniu i stanie się całkowicie gęsty po odstawieniu do lodówki. Pyszne!
Sos żurawinowy do kaczki, smażonego kurczaka lub innego drobiu
Ostry sos z marchwi
(2)
Sos z tuńczyka z puszki
(1)
Chutney z mango
(1)