Taki tajski gulasz z kurczaka może brzmieć dość skomplikowanie, ale w rzeczywistości jest to dość proste danie o wielu smakach i aromatach. Z pewnością nie zmarnujesz wiele swojego cennego czasu na jego przygotowanie.
Do gotowania używam mięsa z ud kurczaka, papryki, mrożonego groszku, marchwi. Danie będzie wymagało mleka kokosowego, czerwonej pasty curry i sosu rybnego. Ten ostatni sos jest wytwarzany ze sfermentowanych solonych anchois. Może zastąpić sól w tym daniu, więc nie można go stosować w curry z kurczaka.
To danie ma bardzo łagodną ostrość (możesz zrobić ją ostrą, jeśli chcesz), kwaśność i, oczywiście, słodycz charakterystyczną dla kuchni tajskiej.
Kilka wskazówek:
- Taki gulasz z kurczaka może być zarówno ostry, tak i mieć lekki smak. Mój był, ponieważ użyłem czerwonej pasty curry stosunkowo mało. Jeśli smak jest zbyt ostry, możesz wycisnąć więcej soku z limonki. W pewnym sensie "powala" ostrość i nadaje świeżości.
- W produkcji najważniejszą rzeczą jest spróbować sosu, sprawdzić, czy czegoś mu brakuje. Bardzo ważne jest, aby jego smak był zrównoważony.
- Do gotowania użyłem świeżej kolendry, ale w ogóle nie można ich umieścić. Nie wszyscy ludzie lubią smak kolendry. Ja sam nie jestem ich największym kochankiem, ale w tym gulaszu smak kolendry naprawdę mi odpowiadał.
- Możesz także użyć innych warzyw: brokułów, szpinaku, grzybów, cukinii i tak dalej.
- Najsmaczniej podawać z gotowanym ryżem.
michal
Reply