Tort damskie paluszki z kremem śmietankowym

2020-09-01 Autor przepisu Karolina - Lisia Kawiarenka

Tort damskie paluszki z kremem śmietankowym
Najdelikatniejszy i najlżejszy tort kremowy. Sercem ciasta jest długie ciasto parzone porównywalne z paluszkami damskimi, nasączone delikatną kwaśną śmietaną. Pustki w środku sprawiają, że deser jest lekki, dosłownie przewiewny. Ani jeden słodycz nie odmówi kawałka tego delikatnego przysmaku.

Składniki

    • gorzka czekolada: 90 gram
    Do ciasta:
    • jajka: 4 szt
    • woda: 125 ml 
    • mleko: 125 ml 
    • masło: 100 gram
    • sól: 0,5 łyżeczki
    • cukier: 1 łyżeczka
    • mąka pszenna: 150 gram
    Do kremu:
    • śmietana: 600 gram
    • cukier: 150 gram
    • cukier waniliowy: 1 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotuj wymagane składniki do zrobienia ciasta parzonego. Weź duże jajka (kategoria C1), muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto parzone można również przygotować z samą wodą lub mlekiem. Weź mąkę najwyższej jakości, ponieważ wysoka zawartość glutenu jest bardzo ważna w przypadku ciasta parzonego.
  2. składniki na tortowe ciasto
  3. 2. Pokrój masło na plastry i umieść w rondlu z grubym dnem.
  4. pokrojone masło w rondlu
  5. 3. Do masła dodać mleko, wodę i sól. Podgrzej mieszaninę na średnim ogniu, często mieszając, aby całkowicie rozpuścić olej.
  6. dodajemy mleko wodę i sól
  7. 4. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
  8. doprowadzamy do wrzenia
  9. 5. Jak tylko zacznie się gotować, zmniejsz ogień i dodaj od razu całą (!) Przesianą mąkę.
  10. dodajemy mąkę
  11. 6. Energicznie wymieszaj mąkę z płynem. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Ciągle mieszając, trzymaj patelnię z ciastem na małym ogniu przez 1-2 minuty, aby mąka była dobrze ugotowana. Ciasto powinno pozostawać za bokami garnka. Wyjąć patelnię z pieca i odstawić ciasto do ostygnięcia. Aby stało się to szybciej, możesz przenieść go do innego pojemnika.
  12. ugniatamy ciasto
  13. 7. Ubijam wszystkie jajka na raz. Do ciasta można dodać jedno jajko. Nie umieszczaj jajek w gorącym lub zbyt ciepłym cieście, w przeciwnym razie będą się zwijać i ciasteczka nie wyrosną dobrze.
  14. ubijamy jajka
  15. 8. Wlej 1/4 ubitych jaj do letniego ciasta (lub ubij 1 jajko). Energicznie mieszaj, aż jajko zostanie całkowicie rozprowadzone w cieście.
  16. wlewamy jajka do ciasta
  17. 9. Każde następne jajko wprowadzać dopiero po całkowitym wymieszaniu poprzedniego z ciastem. Ciasto powinno okazać się lepkie, jednorodne, wolno wypływać z łyżki.
  18. mieszamy jajka z ciastem
  19. 10. Używając torebki z ciastem, umieść ciasteczka w kształcie patyczków na papier w niewielkiej odległości od siebie. Ciasteczka powiększają się podczas pieczenia. Jeśli worek do szprycowania nie jest dostępny, możesz użyć ciasnej torby z obciętym rogiem.
  20. umieszczamy ciasto w kształcie patyczków na papier
  21. 11. Piec ciastow piekarniku nagrzanym do 190C przez 25-30 minut na złoty kolor. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby ciasteczka nie opadły. Całkowicie ostudzić gotowe ciasteczka. Mam 2 arkusze ciasteczek.
  22. upieczemy ciasto w kształcie patyczków
  23. 12. Do kremu weź wysokotłuszczową śmietanę, aby była grubsza. Jest to konieczne, aby ciasto dobrze zachowało swój kształt.
  24. składniki na krem śmietankowy
  25. 13. Połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy w wygodnej misce i wymieszaj. Pozostaw krem ​​na 10 minut, aby rozpuścić cukier.
  26. łączymy śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym
  27. 14. Zacznij składać ciasto. Zanurz każde ciastko w śmietanie, aż wszystkie strony będą kremowe.
  28. zanurzamy ciasto w śmietanie
  29. 15. Aby uformować ciasto, możesz użyć podzielonej formy bez dna (mam formę o średnicy 20 cm). Umieść go na płaskiej płycie. Rozłóż warstwę kremu pokrytego kremem.
  30. układamy ciasto w formie
  31. 16. Warstwa po warstwie ułóż wszystkie ciasteczka, zanurzając je w śmietanie. Przykryj wierzch ciasta pozostałą śmietaną. Zostaw trochę kremu, aby później posmarować boki ciasta. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-5 godzin, aby deser był dobrze nasycony, a śmietana zgęstniała.
  32. układamy ciasto warstwami
  33. 17. Możesz udekorować ciasto czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Umieść kawałki czekolady w filiżance.
  34. dekorujemy ciasto kawałkami czekolady
  35. 18. Umieść filiżankę w garnku z wrzącą wodą. Podczas mieszania doprowadzić czekoladę do stanu płynnego.
  36. topimy czekoladę
  37. 19. Ostrożnie zdejmij rozdzielacz z schłodzonego ciasta, boki posmaruj pozostałą śmietaną. Zastosuj gorącą rozpuszczoną czekoladę.
  38. smarujemy tort czekoladą
  39. 20. Ciasto możesz ozdobić w dowolny sposób według własnej wyobraźni i gustu. Smacznego!
  40. tort damskie paluszki z kremem
Tort damskie paluszki z kremem śmietankowym
Tort damskie paluszki z kremem śmietankowym
Tort damskie paluszki z kremem śmietankowym
Tort damskie paluszki z kremem śmietankowym
Torcik czekoladowy z powidłami śliwkowymi
(1)
Sernik z kremem i mango
(1)
Nawiedzony tort czekoladowy
(1)
Ciasto makowe z mascarpone
(1)
Tęczowy torcik z galaretek
(3)
Torcik Szymonka z truskawkami
(1)
Keto Tort "Sansrival"
(16)