To nieupieczone ciasto jest przełożone mlekiem skondensowanym i zwieńczone puree ze świeżych truskawek. Smak tego ciasta przypadł mi do gustu. Mleko skondensowane nadało puszystą konsystencję. Warstwa śmietanowa była średnio słodka, a truskawkowa świeższa. Smak jest naprawdę letni, ciasto jest dość lekkie w smaku i nie jest trudne do wykonania.
Ciastka, których użyłam to Selga klasyczna i o smaku bananowym.
Warstwa truskawkowa:
Użyłam 600 g truskawek, ale po odcięciu wierzchołków zostało około 500 g. Po wymianie truskawek doszłam do 450 g.
Zastosowanie żelatyny:
Ja użyłam żelatyny Dr. Oetkera. Nie musi być dalej spuchnięta. Wymaga też mniejszej ilości żelatyny niż inne marki. W przeciwnym razie przeczytaj, co jest napisane na opakowaniu żelatyny.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Krem musi być również w temperaturze pokojowej. Ubijałam ją z jogurtem przez około 5 minut, aby była jak najbardziej puszysta. Latem wyjmuję wszystkie produkty z lodówki i zostawiam je w temperaturze pokojowej na kilka godzin. W przeciwnym razie, jeśli produkty są zimne, żelatyna może się zlepić.
Użyłam około 15 gramów żelatyny. Warstwa kremowa była dość miękka i "rozpływała się w ustach".
Jakie narzędzia będą mi potrzebne do wykonania tego ciasta?
- Okrągła forma do pieczenia z otwartymi brzegami. Użyłem 22 cm.
- Papier do pieczenia
- Mikser elektryczny do kremu, baza
- Rozdrabniacz do truskawek
- Łyżka, silikonowa szpatułka, nóż
- Garnek, a najlepiej metalowy pojemnik, w którym rozpuścimy żelatynę.
Wyjęcie ciasta z formy:
Boki formy do pieczenia obkleiłam papierem do pieczenia. Brzegi były trochę nierówne, ale dzięki temu łatwiej było wyjąć ciasto z formy.
Usunięcie dolnego papieru: włożyłam nóż między papier a spód ciasta. Jedną ręką przytrzymuję spód ciasta, a drugą ostrożnie zdejmuję papier i przenoszę na talerz.