Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie

2020-06-28 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
Delikatne ciasto o jasnym malinowym smaku.

Dziś przychodzę do ciebie z nowym pysznym ciastem, ma jasny malinowy smak i aromat, uzupełniony pysznymi ciastami czekoladowymi. Ciasto nie jest skomplikowane, nawet jeśli nie boisz się długiej listy składników ciasta, jest po prostu przygotowane zgodnie z zasadą ciasta „Czekolada na wrzącej wodzie”, wystarczy wymieszać wszystkie suche składniki, dodać „mokre”, wlać gorącą kawę i to wszystko. Nie potrzebujesz nawet miksera. Suflet malinowy również nie jest trudny do przygotowania. Jeśli więc masz zapachy pachnących malin, czas je wprowadzić w życie. Cóż, jeśli nie ma zapasów, mrożone maliny są zwykle sprzedawane przez cały rok.

Po złożeniu ciasto wygląda jak karmelowe ciasto z jabłkami, a także dwa ciasta, suflet śmietankowy na żelatynie i okruchy na wierzchu. Moje ciasto okazało się tak delikatne i przewiewne, że dosłownie rozpłynęło się w moich ustach jak „chmura”, więc nadałem mu takie romantyczne imię :) Moi degustatorzy odważyli się wyczyścić ciasto dosłownie za jednym razem. Pyszne!

Składniki

    • mąki: 200 gram
    • cukru: 200 gram
    • kwaśnej śmietany: 100 gram
    • mleko: 100 gram
    • oleju roślinnego: 70 gramów
    • kakao: 40 gram
    • jajko: 1
    • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    • cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    • sól: 0,5 łyżeczki 
    • gorącej kawy (1,5 łyżeczki. Kawa):  150 ml
    Suflet:
    • malin (mrożonych lub świeżych): 600 gram
    • śmietany 30-36%: 400 gram
    • cukier: 150g
    • żelatyny (1,5 łyżeczki) + 80 ml wody: 15 gram
    • sok cytrynowy: 2 łyżki stołowe

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól wkładamy do pojemnika, w którym ugniatamy ciasto.
  2. mieszamy suche składniki
  3. 2. Dobrze wymieszaj za pomocą ręcznej trzepaczki.
  4. całość mieszamy
  5. 3. W innym pojemniku wymieszaj śmietanę, mleko, olej roślinny i jajko.
  6. 4. Wlać płynną mieszaninę do wyschnięcia i dobrze wymieszać trzepaczką, aż uzyska się gęste ciasto.
  7. mieszamy śmietanę, mleko, olej i jajka
  8. 5. Zaparz mocną kawę w filiżance. Użyłem zwykłej kawy rozpuszczalnej, którą zalałem wrzącą wodą. Chcę zauważyć, że smak kawy w cieście nie jest szczególnie zauważalny, ale moim zdaniem kawa zdecydowanie nadaje ciastu lekki, szlachetny odcień smaku.
  9. 6. Natychmiast wlej gorącą kawę do pojemnika na ciasto i dobrze wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
  10. wlewamy kawę na ciasto
  11. 7. Przykryj formę papierem do pieczenia i zatrzaśnij formę (moja forma ma 22 cm średnicy) i posmaruj boki olejem. Wlać ciasto do formy.
  12. wlewamy ciasto do formy
  13. 8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec przez 25-35 minut lub do „suchego szpikulca”.
  14. 9. Gotowe ciasto całkowicie ostygnie.
  15. upieczony biszkopt kawowy
  16. 10. Gotowanie sufletu.
  17. 11. Wcześniej rozmrozić maliny, włożyć do rondla.
  18. przygotowujemy suflet
  19. 12. Dodaj cukier, gotuj i gotuj na małym ogniu, ugniatając jagody łyżką lub łopatką.
  20. dodajemy cukier do malin
  21. 13. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 7-10 minut.
  22. doprowadzamy maliny do wrzenia
  23. 14. Następnie wytrzyj masę przez mały durszlak, aby pozbyć się kości. Wytrzyj dokładnie łyżką, aby wycisnąć jak najwięcej wszystkich malin.
  24. przecieramy masę przez durszlak
  25. 15. Zanurz żelatynę w 80 ml wody, pozostaw na 10 minut lub na czas wskazany na opakowaniu.
  26. 16. Połóż zmiażdżoną masę malinową na ogniu, dodaj sok z cytryny.
  27. 17. Doprowadzić do gorącego stanu, ale nie gotować. Umieść żelatynę i dokładnie wymieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła.
  28. 18. Ochłodzić masę do temperatury pokojowej (!).
  29. zanurzamy żelatynę w wodzie, dodajemy maliny i sok z cytryny
  30. 19. Dokładnie ubij śmietanę, aż miękkie szczyty.
  31. ubijamy śmietanę
  32. 20. Dodaj masę malinową i mieszaj aktywnie, ale ostrożnie, szpatułką.
  33. 21. Okazuje się, że jest bardzo smacznym, gęstym, pachnącym kremem malinowym.
  34. dodajemy masę malinową
  35. 22. Składanie ciasta.
  36. 23. Na cieście odetnij nieco górną część, jeśli idzie pod górę, i pokrój samo ciasto na dwie warstwy ciasta.
  37. kroimy biszkopt na dwie części
  38. 24. Aby ciasto wyglądało pięknie na plasterku, konieczne jest przycięcie ciastek, aby stały się mniejsze. W tym celu okrążyłem ciasta nożem, używając talerza o średnicy 20 cm (pamiętam, że same ciastka miały 22 cm średnicy).
  39. składamy ciasto
  40. 25. Przykryj formularz nowym arkuszem papieru do pieczenia, ułóż pierwsze ciasto.
  41. wykładamy biszkopt w formie
    )
  42. 26. Wlej połowę kremu, lekko potrząśnij foremką, aby leżała płasko, włóż do lodówki na 20-30 minut. Konieczne jest, aby trochę złapał, nie wkładaj pojemnika z resztą śmietany do lodówki.
  43. wlewamy połowę kremu
  44. 27. Następnie wyjmij formularz, ułóż drugie ciasto.
  45. układamy drugą część biszkoptu
  46. 28. Wlać pozostałą śmietanę.
  47. wykładamy pozostały krem
  48. 29. Dobrze jest zmiażdżyć kawałki ciasta rękami, posypać powierzchnię ciasta i delikatnie docisnąć do kremu.
  49. 30. Wstaw ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aż do całkowitego zestalenia.
  50. posypujemy ciasto biszkoptem
  51. 31. Następnie ogrzej stronę kształtu suszarką do włosów lub narysuj cienki nóż po stronie boku, rozpakuj kształt i przeciągnij ciasto na papier na naczynie.
  52. 32. Udekoruj do smaku, przyozdobiłem miętą i mrożonymi malinami, które stopniowo rozmrażały się bezpośrednio na torcie.
  53. udekorowana malinowa chmurką na biszkopcie
  54. 33. Tutaj jest ciasto.
  55. 34. Raspberry Cloud Cake ma wilgotne czekoladowe ciasta owinięte przepysznym, przewiewnym sufletem malinowym. Okazało się bardzo smaczne, bardzo polecam, abyś zafundował sobie i swoim bliskim tak pyszne ciasto!
Ciasto makowe z mascarpone
(1)
Czekoladowy tort korzenny z winem
(1)
Lisi tort z kremem
(1)
Tort tęczowy z mascarpone
(1)
Tort czekoladowy "Opity Izydor"
(1)
Ciasto na Halloween - Autumn Jazz
(1)
Tort miętowy z kawałkami czekolady
(3)