Tort tęczowy z mascarpone

2020-07-30 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tort tęczowy z mascarpone
Jasny i smaczny, prawdziwy świąteczny przystojny mężczyzna! Takie ciasto zachwyci swoim wyglądem i smakiem nawet dorosłych. A dzieci będą nim zachwycone! Wewnątrz biszkopty waniliowe z kwaśną śmietaną i malinami. A dekoracja jest tak łatwa jak łuskanie gruszek!

Składniki

    Na biszkopt:
    • jaja kurze: 4 szt
    • cukier: 150 gram
    • sól: do smaku
    • mąka pszenna 100 gram
    Do wypełnienia:
    • malina: 0.5 filiżanki 
    Krem:
    • śmietana: 200 gram
    • twaróg: 180 gram
    • cukier puder:  60 gram
    • cukier waniliowy: 1 stołowa łyżka
    Do wyrównania kremu:
    • mascarpone: 250 gram
    • masło: 80 gram
    • cukier puder: 50 gram
    Do impregnacji:
    • woda: 0,75 łyżki 
    • dżem: 2 stołowa łyżka 
    Do dekoracji: 
    • cukierki: 165 gram
    • małe pianki: 40 szt
    • posypki cukiernicze: 1 stołowa łyżka
    Do smarowania formy:
    • olej roślinny:  0,5 łyżeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Do biszkoptu potrzebne będą: jaja kurze C0 prosto z lodówki, mąka pszenna premium, cukier i sól.
  2. składniki dla biszkopta
  3. 2. Oddziel żółtka od białek i przełóż do miski, dodaj cukier. Na razie odłóż białka z powrotem do lodówki.
  4. żółtka z cukrem
  5. 3. Ubij żółtka z maksymalną prędkością za pomocą miksera, aż puszyste, lekkie.
  6. ubite żółtka z cukrem
  7. 4. Umyj i wysusz trzepaczkę miksera. Dodaj sól do białek i zacznij ubijać przy minimalnej prędkości miksera. Stopniowo zwiększając prędkość do maksimum, gdy białka zaczynają zwiększać swoją objętość. Stopniowo dodawaj cukier. Żółtka biję zwykłym mikserem, a jednocześnie mikser planetarny bije białka. Spowoduje to, że obie mieszanki będą gotowe mniej więcej w tym samym czasie.
  8. białka z solą i cukrem
  9. 5. Ubij białka do twardych szczytów. Zawartość miski nie może wyciekać podczas przechylania. Nie trzeba stukać w krawędzie miski trzepaczką, aby otrząsnąć się z białek. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma nagłych ruchów podczas przygotowywania biszkoptu, a wynik cię zadowoli.
  10. krem z białka
  11. 6. Użyj łopatki do gotowania, aby delikatnie wymieszać białka z żółtkami. Mieszać od krawędzi do środka.
  12. białka ubite z żółtkami
  13. 7. Następnie przesiej mąkę porcjami. Równie delikatnie wmieszaj.
  14. przesianą mąka
  15. 8. Wlej ciasto do formy, której spód jest nasmarowany olejem roślinnym. Posiadam silikonową foremkę o średnicy 18 cm wysokość boku 6 cm Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Lepiej nie otwierać drzwi podczas pieczenia, aby biszkopt nie opadł. Sprawdź gotowość wykałaczką.
  16. ciasto w formie
  17. 9. Gotowy biszkopt obróć bezpośrednio do formy i umieścić na dowolnym ruszcie. Dzięki temu nie osiądzie pod własnym ciężarem, gdy ostygnie. Schłodź biszkopt do temperatury pokojowej. Użyj noża, aby delikatnie obejść brzegi formy, aby pomóc w oddzieleniu biszkoptu. Oto taki wspaniały przystojny mężczyzna okazał się dla mnie. Dokładnie 6 cm Polecam pozostawić biszkopt w lodówce na noc. Ale w zasadzie możesz z nim pracować natychmiast po schłodzeniu.
  18. upieczony biszkopt
  19. 10. Śmietanę polecam włożyć do durszlaka pokrytego kilkoma warstwami grubej merli. Włożyć durszlak do głębokiej miski i odstawić na noc do lodówki. Dzięki temu śmietana będzie jeszcze grubsza, co jest dobre dla śmietany. Biszkopt i śmietanę ugotowałam dzień wcześniej, a resztę już następnego dnia.
  20. śmietana w merli
  21. 11. Do kremu wymieszaj twarożek, śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy w osobnej misce.
  22. składniki do kremu na tort
  23. 12. Wymieszaj śmietanę mikserem, aż wszystkie składniki zostaną połączone. Śmietanę odstawić na chwilę do lodówki.
  24. śmietana ubita mikserem
  25. 13. Pokrój biszkopt na trzy ciasta ostrym nożem lub sznurkiem.
  26. pokrojony biszkopt
  27. 14. Wymieszaj dżem i przefiltrowaną wodę, aby namoczyć. Lepiej jest wziąć lekki dżem: żółty lub pomarańczowy. Mam rokitnika z orzeszkami pinii, ale nie używam orzechów.
  28. dżem z wodą
  29. 15. Pierwszą skórkę nasącz syropem. Posmaruj równomiernie połową! krem twarogowy. Ten krem ​​nadaje się tylko do biszkopta, jest zbyt niestabilny do końcowego wyrównania. Ale do ciast - idealnie.
  30. krem twarogowy
  31. 16. Rozłożyć połowę malin (świeżych lub rozmrożonych). Możesz bezpiecznie włożyć więcej niż moje. Coś żałowałam z jagodami :) Potem drugie ciasto, impregnacja, reszta kremu i maliny. Ostatnie ciasto namocz syropem, przykryj ciasto i wstaw na chwilę do lodówki.
  32. wypełnienie malinowe
  33. 17. Popracujmy nad kremem wyrównującym. Aby to zrobić, wymieszaj miękkie masło i cukier puder. Następnie ubij mikserem na wysokich obrotach przez 2 minuty.
  34. krem wyrównujący
  35. 18. Dodaj mascarpone z lodówki.
  36. przygotowanie mascarpone
  37. 19. Ubij ponownie mikserem z dużą prędkością. Krem będzie gotowy za 3 minuty.
  38. masa mascarpone ubita mikserem
  39. 20. Przykryj wierzch i boki ciasta tym kremem. Udekoruj ciasto tuż przed podaniem. Z drażetek owocowych ułóż tęczę i spódnicę wokół ciasta, a od mini pianek umieść chmury. Od spodu rozprowadzić dressing cukierniczy (najlepiej biały). Ciasto gotowe!
  40. tort tęczowy z mascarpone
  41. 21. To ciasto okazało się naprawdę cudowne. Jego waga to około 2 kg. Miękkie, wilgotne ciasta, malinowa kwaskowatość doskonale łączy się ze słodyczą kremów.
  42. mascarpone tort
  43. 22. Jedyną rzeczą jest to, że drażetka owocowa drugiego dnia dodaje trochę swojego barwnika do śmietanki i twardnieje pod wpływem temperatury w lodówce. Ale dla takiej urody można uzbroić się w cierpliwość. :) Smacznego!
  44. tort z mascarpone
Kremowy tort karmelowo-mascarpone z jabłkami
(1)
Ciasto ucierane z owocami
(1)
Tort czekoladowy "Opity Izydor"
(1)
Ciasto dyniowe na Hallowe'en - mózgi
(1)
Tort malinowy na 30 urodziny
(1)
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
(1)
Tort michałkowy „Dwa Michały”
(1)