Tort bezowy z masłem orzechowym

2022-08-06 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tort bezowy z masłem orzechowym
… prawdziwie dekadencki i rozpustny – nie można się w nim nie zakochać :) Czekoladowa beza, słodki krem z dodatkiem masła orzechowego, ciągnący karmel i orzeszki… już sam opis brzmi tak pysznie, że nie sposób się od niego oderwać! Bezy w torcie są delikatnie czekoladowe z kruchymi kawałkami gorzkiej czekolady, chrupiące z zewnątrz, delikatnie piankowe w środku. Krem to delikatna masa na bazie serka mascarpone i masła orzechowego – bardzo słodki, ale przepyszny, a wszystko to oblane ciągnącym sosem toffi i chrupiącymi, słonymi orzeszkami – tak, to najlepsze określenie: ten tort to prawdziwa dekadencja, jest tak pyszny, że można pożreć go wzrokiem… I niech nie przeraża Was długi opis – wbrew pozorom ten tort jest dość łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. :)

Składniki

    Bezy:
    • 300 ml. białek (z 8 średnich jajek – rozmiar M)        
    • 440 g. cukru (ja dałam 400 g.)                     
    • 3 łyżeczki gorzkiego kakao 
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego         
    • 50 g. posiekanej ciemnej czekolady  
    Krem:
    • 250 g. serka mascarpone, zimnego   
    • 3 pełne łyżki masła orzechowego, solonego i słodzonego, kremowego (jeśli masło jest bez soli i cukru, należy dodać do niego sól oraz cukier lub miód) – ja dałam 5 łyżek   
    • 250 ml. dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30 – 36 %
    Dodatkowo:
    • kilka łyżek sosu toffi, masy kajmakowej lub rozpuszczonych cukierków krówek, może być też domowy sos toffi – przepis poniżej (sos ma być lejący i delikatnie ciągnący)         
    • 3 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych
    Domowy sos toffi:
    • 125 ml. zimnej wody
    • 200 g. cukru białego
    • 100 g. cukru trzcinowego
    • 2/3 szklanki śmietany kremówki 36 % (ok.155 g.)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Bezy: Na dwie blaszki układamy brązowy papier do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy 20 cm. (przy pomocy cyrkla lub spodu od tortownicy).
  2. 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli (po łyżce) cukier i ubijamy masę, aż będzie gładka i błyszcząca. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę przesianego kakao i ubijamy pianę przez ok. kolejne 3 minuty, aż piana się ustabilizuje. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem – do pełnej sztywności białek. Na koniec dodajemy posiekaną na bardzo drobne kawałeczki czekoladę, resztę kakao i delikatnie wmieszujemy je do masy, wykonując tylko kilka niezbędnych ruchów.
  3. 3. Przygotowane białka dzielimy na dwie równe części i wykładamy je na przygotowany papier, tak, aby bezy mieściły się w odrysowanych wcześniej okręgach.
  4. 4. Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni i pieczemy je przez 30 minut.
  5. 5. Następnie obniżamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze przez ok. 2 godziny i 45 minut. Przepis podaje, że bezy pieczemy bez termoobiegu, ja piekłam je na termoobiegu + góra – dół 5 minut w temperaturze 180 stopni + ok. 120 minut w temperaturze 140 stopni i beza wyszła idealna.
  6. 6. Gotowa beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i po bokach, ale delikatnie wilgotna w środku. Bezy możemy upiec 1 – 2 dni wcześniej.
  7. 7. Krem: Do dużej miski wkładamy serek mascarpone, masło orzechowe i ucieramy je mikserem przez ok. 1 minutę aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy do masy śmietanę kremówkę i ucieramy masę jeszcze przez chwilę, aż powstanie nam puszysty i gęsty krem. Gotowy krem wstawiamy do lodówki do momentu przekładania tortu.
  8. 8. Domowy sos toffi: Do małego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy je na dużym ogniu, do mementu, aż się zagotują, zmniejszamy moc palnika na mniejszy, ciągle mieszając gotujemy mieszankę, aż cukier się całkowicie rozpuści i od tego momentu gotujemy syrop jeszcze przez kilka – kilkanaście minut (zwykle ok. 8 – 10 minut). Od tej pory unikamy mieszania syropu, jeśli jest to konieczne mieszamy syrop potrząsając garnkiem za uchwyt, aż syrop zacznie zmieniać kolor na kasztanowo – złoty, ale nie za ciemny – uważamy, aby nie przypalić sosu, jeśli zbyt się zarumieni sos będzie za gorzki.
  9. 9. Gdy syrop uzyska odpowiedni kolor zdejmujemy go z ognia, bardzo delikatnie wlewamy ocieploną do temperatury pokojowej śmietanę kremówkę (masa zacznie się mocno pienić, uwaga! – masa jest bardzo gorąca!) i mieszamy masę, aż kremówka dokładnie połączy się z karmelem.
  10. 10. Na paterze układamy jedną bezę, wykładamy na nią krem z masła orzechowego, miejscami polewamy krem sosem toffi wymieszanym z orzeszkami i przykrywamy go drugą bezą.
  11. 11. Tort przechowujemy w lodówce. Wierzch możemy delikatnie oprószyć kakao. Smacznego. :)
Tort bezowy z masłem orzechowym
Tort bezowy z masłem orzechowym
Tort bezowy z masłem orzechowym
Tort bezowy z masłem orzechowym
Torcik czekoladowy z powidłami śliwkowymi
(1)
Tort kolorowy
(1)
Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
(9)
Tort tęczowy z mascarpone
(1)
Ciasto na Halloween - Autumn Jazz
(1)
Raffaello z kaszy jaglanej bez pieczenia
(1)
Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym
(1)