Ciasto / torcik Malinowa Chmurka - najlepszy przepis

2023-05-16 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto / torcik Malinowa Chmurka - najlepszy przepis
Hitową Malinową Chmurkę znają i kochają chyba wszyscy. To lekkie ciasto idealne nie tylko na lato :) Kruchutkie ciasto maślane, intensywna w smaku galaretka wypakowana orzeźwiającymi malinami i słodki, delikatny krem waniliowy zwieńczony chrupiącą bezą. Bajka to mało powiedziane. Inspiracją był dla mnie przepis,  o tej samej nazwie, z cudownych Moich Wypieków :) Trochę do zmieniłam, można powiedzieć dostosowałam do swoich marzeń o ... Malinowej Chmurce :)

Robiłam ją już wiele razy, ale nigdy nie nadążałam ze zrobieniem zdjęć - to już chyba mówi samo za siebie :) Koniecznie spróbujcie !!!

Składniki

    na Kruche Ciasto (foremka 40 cm x 25 cm):
    • 2 szklanki mąki pszennej (około 320 g)
    • 1 szklanka mąki krupczatki (około 200 g)
    • 200 g zimnego masła
    • 5 żółtek
    • 110 g cukru pudru
    • 8 g cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • + odrobina masła (można uszczknąć z powyższych 200 g) i odrobina maki - do wysmarowania i oprószenia foremki.
    na Galaretkę z Malinami:
    • 4 malinowe galaretki
    • 1 kg malin
    • 1 i 1/4 litra wody
    na Krem Śmietankowy:
    • 750 ml śmietanki 30%
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej)
    • 16 g cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki żelatyny + odrobina mleka
    na bezową chmurkę:
    • 5 białek
    • niepełna 1 szklanka cukru
    • 1/2 łyżeczki budyniu śmietankowego, bez cukru (proszek)
    • szczypta soli

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Kruche Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i cukrami, następnie zagnieść z zimnym masłem na sypką masę przypominającą mokry piasek.
  2. 2. Dodać żółtka - ponownie zagnieść. Schłodzić w lodówce przez około 30 min.
  3. 3. Dużą formę z odpinanymi bokami wysmarować masłem i oprószyć odrobiną mąki pszennej. Boki odpiąć.
  4. 4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 7 mm, delikatnie (dla ułatwienia pracy) złożyć placek na pół i przełożyć na blaszkę, rozłożyć, wystające fragmenty ciasta można odciąć i upiec z nich przy okazji ciasteczka (włożyć na papierze do piekarnika obok formy - zobaczycie jakie pyszne jest ciasto. Można też zamrozić :)
  5. 5. Do blachy dopiąć boki, formę wstawić do lodówki na 30 min. Następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250* z termoobiegiem.
  6. 6. Po 5 min., zmniejszyć temperaturę do 200*, wyłączyć termoobieg i piec około 20 minut, do zezłocenia i podrośnięcia. Wyjąć i przestudzić na kratce.
  7. 7. Galaretkę z Malinami: Galaretki wsypać do miseczki, zalać bardzo gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
  8. 8. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej. Kiedy galaretka zacznie lekko gęstnieć dodać zimne (najlepiej wyjęte z lodówki) maliny.
  9. 9. Gęstniejącą galaretkę z owocami przelać na wystudzone ciasto w formie. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  10. 10. Krem Śmietankowy: Żelatynę zalać mlekiem tylko do przykrycia, wymieszać, odstawić na 10 min.
  11. 11. Śmietankę ubić z cukrami na sztywno, dodawać powoli śmietanę 18%. Żelatynę rozpuścić w mikrofali (5 s. - nie doprowadzić do zawrzenia!). Rozmieszać z łyżką kremu, dodać do pozostałej masy i dobrze ją ubić.
  12. 12. Krem wyłożyć na galaretkę wierzch ciasta z galaretką, wyrównać, przykryć bezowym płatem. Całość schłodzić przez minimum 8 godzin.
  13. 13. Bezową chmurkę: Sugestia - najlepiej przelać białka do szklanki, tyle ile zajmują białka - tyle powinno być cukru, dla bezpieczeństwa może być łyżka więcej, ale nie mniej.
  14. 14. Białka ubić na sztywno z solą, dodawać cukier, łyżka po łyżce, partiami.
  15. 15. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, masa będzie bardzo gęsta, śnieżnobiała - dodać przesiana odrobinę budyniu. Ubić. Same boki od formy w której robimy ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków.
  16. 16. Przełożyć do środka masę bezową - równomiernie rozprowadzić prawie do samych boków formy (polecam zostawić 1 cm tolerancji dla rosnącej bezy, żeby nie trzeba było jej przycinać:), można zrobić ozdobne górki i dołki w masie.
  17. 17. Delikatnie, ku górze zdjąć boki formy. Blaszkę z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 30 min.
  18. 18. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Wyjąć. (Każdy musi wyczuć swój piekarnik. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.) Wyjąć, wystudzić, powinna być z chrupiąca.
Ciasto / torcik Malinowa Chmurka - najlepszy przepis
Ciasto / torcik Malinowa Chmurka - najlepszy przepis
Ciasto / torcik Malinowa Chmurka - najlepszy przepis
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem
(1)
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
(1)
Tort - Ciasto czekoladowe
(1)
Tort tęczowy z mascarpone
(1)
Ciasto bez pieczenia z mlekiem skondensowanym
(1)
Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
(1)
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym
(2)
Tort kolorowy
(1)
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
(1)