Nagie tiramisu sernik z mascarpone

2023-01-04 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Nagie tiramisu sernik z mascarpone
Ten tort z serkiem mascarpone ma dużo kremu i stosunkowo mało biszkoptu. Z pewnością nie jest to trudne do przygotowania. Ciasto nie wymaga żadnych specjalnych narzędzi (oczywiście na pewno przydałby się worek do ciasta). Może być zatem wykonany przez niewykwalifikowanych piekarzy. Sama czasem mam na niego ochotę, choć kiedyś znacznie częściej robiłam ciasta.

Ten tort jest "goły" z tego prostego powodu, że boki są bez kremu. Można zachować część kremu i udekorować, ale mi też bardzo spodobał się taki wygląd.

W torcie znajduje się dość dużo kremu. Jest dość miękka i puszysta, ale mimo to zachowała swój kształt. Można użyć nieco mniejszej ilości śmietany - 400 mililitrów.

Rzeczą, która najbardziej mnie przeraża przy robieniu ciast jest pieczenie biszkoptu i krojenie go. Ten był naprawdę łatwy do wykrojenia Ważne jest tylko, aby w cieście nie pozostały grudki mąki.

Biszkopt upiekłam na blasze do pieczenia. Część ciasta uciekła, więc lepiej byłoby upiec je w tradycyjny sposób, z papierem do pieczenia w dnie formy.

Składniki

    Na biszkopt:
    • Jajka: 4 (rozmiar M)
    • Mąka pszenna: 120 gramów (1 filiżanka)
    • mleko: 40 mililitrów (ćwierć szklanki)
    • masło: 40 gramów (roztopione i ostudzone)
    • cukier: 100 gramów (0,5 szklanki)
    • sól: szczypta
    Na krem:
    • 500 mililitrów ciężkiej śmietany.
    • mascarpone: 250 gramów
    • Sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
    • cukier puder: 100 gramów (trzy czwarte szklanki; lub do smaku)
    • Ekstrakt waniliowy
    Dla polewy z herbatników
    • Czarna kawa z cukrem: 1 filiżanka (można dodać likier)
    Do dekoracji tortów:
    • kakao
    • truskawki
    • plastry cytryny

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw oddzielamy białka i żółtka. Białka można trzymać w lodówce, aby ułatwić ubijanie.
  2. 2. W dużej misce ubij białka za pomocą elektrycznej ubijaczki. Dodawaj cukier po trochu na raz. Ubijać do sztywności, tak aby białka nie opadały po podniesieniu miski.
  3. 3. W innej misce lekko ubij żółtka, masło i mleko.
  4. 4. Wstrząśnij białkami. Wymieszać szpatułką szerokimi, lekkimi ruchami. Dodać przesianą mąkę i sól. Delikatnie wymieszać. Upewnij się, że białka nie rozpadną się.
  5. 5. Następnie natłuścić boki formy do pieczenia o średnicy 18 cm. Na dnie ułożyć papier do pieczenia. Wstrząsnąć ciastem.
  6. 6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 35-40 minut.
  7. 7. Ostudzić i wyjąć herbatnik z formy. Pokrój na trzy części.
  8. 8. Krem: Zimną śmietanę ubić na sztywno. Nie powinien on spadać przy podnoszeniu pojemnika.
  9. 9. W innej misce lekko ubić mascarpone i sok z cytryny. Wbić śmietanę, przesiany cukier puder. Dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki.
  10. 10. Złożyć i udekorować tort: Krem podzielić na 3 części. Najlepiej użyć worka do ciasta
  11. 11. Przygotuj talerz, na którym będzie siedziało ciasto. Umieść na niej boki tortownicy i oklej je taśmą (możesz użyć papieru do pieczenia). Na spodzie ułożyć biszkopt. Lekko posmarować kawą (aby powierzchnia była lekko wilgotna).
  12. 12. Wcisnąć do środka krem. Spłaszczyć je za pomocą łyżki. Następnie włożyć biszkopt z powrotem i powtórzyć powyższe czynności.
  13. 13. Ciasto wykończyć jedną trzecią kremu. Ciasto najlepiej odstawić na noc do lodówki.
  14. 14. Usuń boki taśmy. Wierzch posypać kakao, udekorować truskawkami i cytryną. Smacznego!
Nagie tiramisu sernik z mascarpone
Nagie tiramisu sernik z mascarpone
Nagie tiramisu sernik z mascarpone
Nagie tiramisu sernik z mascarpone
Tort alpejski z masą śmietanową
(1)
Tort malinowy na 30 urodziny
(1)
Tort bananowy z kremem twarogowym
(1)
Piętrowy tort Marzenie
(1)
Ciasto na Halloween - Autumn Jazz
(1)
Ciasto dyniowe na Hallowe'en - mózgi
(1)
Sernik z kremem i mango
(1)
Ciasto bez pieczenia z mlekiem skondensowanym
(1)
Torcik migdałowy jak z IKEA
(1)
Lisi tort z kremem
(1)
Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
(1)