Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą

2023-05-17 Autor przepisu Na To Mam Ochotę

Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Zmysłowy, delikatny, lekki i kuszący Torcik Śmietankowy z Mango i Błyszczącą Żelką Mango. 

Można się w nim zakochać już od pierwszego wejrzenia, nie mówiąc już o delektowaniu się jego wyjątkowym smakiem.

To finezyjna eksplozja smaków w jednym cieście. Biszkoptowe ciasto już dobrze znacie z moich innych przepisów. Jest stabilne, wilgotne, lekkie, ale puszyste - niezawodne. 

Przełożyłam je śmietankowym kremem z kawałkami mango dla przełamania smaków.

Całość udekorowana bitą śmietaną i błyszczącą, zachwycającą glazurą o konsystencji żelki. Torcik jest słodki, a zarazem rześki, czuć świeżość owoców, aromatyczne mango i aksamitną konsystencję kremu śmietanowego. 

Wbrew pozorom przygotowanie jest łatwe. Możecie go zrobić na specjalne okazje, jak i bez nich - tak po prostu dla efektu "wow" wśród bliskich, czy słodkiej chwili zapomnienia :) 

Bardzo, bardzo polecam!

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    na Biszkopt:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 6 białek
    • 6 żółtek
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 130 ml oleju
    • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 20 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
    Do nasączenia:
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 szklanki wody 
    na Krem Śmietankowy z Mango:
    • 900 ml śmietanki 30%
    • 200 g serka mascarpone
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 3/4 szklanki pokrojonego w małą kostkę mango (użyłam świeżego)
    • 3 łyżeczki żelatyny deserowej
    na Glazurę z Mango:
    • 1,5 szklanki mango pokrojonego w kostkę
    • 3 łyżki wody
    • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej. 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier.
  2. 2. Ubijać, aż kryształki przestaną być wyczuwalne, a masa stanie się lśniąca i bardzo gęsta.
  3. Reklama
  4. 3. Kolejnym krokiem jest dodawanie żółtek - jedno po drugim, a następnie powolne dodanie oleju. Ubijać tylko do połączenia się składników. Odstawić mikser.
  5. 4. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku, a następnie - sok z cytryny.
  6. 5. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia, masa nie może opaść!).
  7. 6. Dno tortownicy (26 cm) z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem. Wyłożyć delikatnie ciasto i wyrównać.
  8. 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 40 min. Do wyrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce.
  9. 8. Ciasto da się podzielić nawet na 4-5 cienkich płatów lub 3 płaty tradycyjnej grubości.
  10. 9. Nasączenia: Składniki połączyć w miseczce.
  11. 10. Ponczem nasączyć każdy z płatów ciasta przed wyłożeniem kremu.
  12. 11. Krem Śmietankowy z Mango i Glazurę z Mango: Śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera.
  13. 12. Ubijać na średnich obrotach stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy- łyżka po łyżce. Kiedy masa będzie już prawie gęsta - dodać żelatynę deserową. Ubić do zgęstnienia i połączenia składników.
  14. 13. Około 1/3 masy odłożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki. Do pozostałej masy dodać 3/4 szklanki pokrojonego w małą kosteczkę mango - wymieszać szpatułką.
  15. 14. W tortownicy z dopiętymi brzegami umieścić pierwszy płat ciasta - nasączyć ponczem i wyłożyć połowę kremu.
  16. 15. Przykryć drugim płatem - lekko docisnąć, nasączyć ponczem i wyłożyć resztę kremu z mango.
  17. 16. Przykryć ostatnim płatem ciasta - nasączyć pozostałym ponczem. Schłodzić w lodówce.
  18. 17. W tym czasie - żelatynę spożywczą zalać 3 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Mango (1,5 szklanki) zblendować na mus. Żelatynę podgrzać w mikrofali - 4-5 sekund - tylko do rozpuszczenia i ocieplenia.
  19. 18. Dodać do musu z mango. Ponownie zblendować. Odłożony krem (ten bez kawałków mango) podzielić na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą.
  20. 19. Do mniejszej ilości kremu dodać 2 łyżki musu z mango i wymieszać. Odstawić. Od tortownicy odpiąć boki foremki.
  21. 20. Wygładzić je przy użyciu szpatułki rozprowadzając krem który mógł wydostać się z wnętrza ciasta.
  22. 21. Boki tortu posmarować kremem śmietankowym, a następnie posmarować wierzch ciasta. Na samym środku, przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką M1 wycisnąć kilka ozdobnych różyczek.
  23. 22. Następnie zabarwionym przez mango kremem ozdobić ponownie boki tortu- ja wykładałam go do wysokości drugiego płatu ciasta i rozprowadzam szpatułką.
  24. 23. Tort ponownie wstawić do lodówki. Kiedy żelka z mango zacznie gęstnieć i przypominać gęstą śmietanę - przy użyciu łyżki - wykładać ją u podnóża utworzonych z kremu śmietankowego różyczek.
  25. 24. Powinna sama, powoli spływać ku brzegom ciasta. Żelkę wykładałam na dwa razy, po każdym przez chwilę schładzałam tort w lodówce.
  26. 25. Gotowy Torcik należy schłodzić przez min. 5 godzin w lodówce, najlepiej w pojemniku do tortów.
  27. )
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Ciasto - Tort Mango z Lustrzaną Glazurą
Tort czekoladowy z kremem nutellowym (na cieście czekoladowym)
(1)
Ciasto na Dzień Matki
(1)
Tort bezowy z masłem orzechowym
(1)
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym
(2)
Dekadencki tort czekoladowy z masłem orzechowym
(1)
Tort "Leśny mech"
(1)
Ciasto bez pieczenia z mlekiem skondensowanym
(1)
Ciasto makowe z mascarpone
(1)