Tort kawowy z Werther's Original

2024-08-02 Autor przepisu Karolina - Lisia Kawiarenka

Tort kawowy z Werther's Original
Tort kawowy z Werther's Original to wyjątkowy deser, który z pewnością zachwyci miłośników kawy oraz słodyczy. Połączenie delikatnego smaku kawy z mlekiem oraz chrupiących kawałków karmelków tworzy niesamowitą kompozycję smakową, której trudno się oprzeć. Pieczenie tego tortu może być również świetną okazją do spędzenia czasu w kuchni i eksperymentowania z różnymi składnikami. Mielona kawa dodaje masie wyjątkowego aromatu i wyglądu, a najlepszy kakaowy biszkopt stanowi doskonałą bazę dla tego deseru. Dla osób dbających o zdrowie i formę warto wiedzieć, że tort ten zawiera ok. 3500 kalorii w całości, co daje około 350 kalorii na porcję. Dodatkowo, warto zauważyć, że kawa ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa koncentracji i wydolności fizycznej.

Alternatywy składników

Jeśli nie masz pod ręką wszystkich składników, możesz zastąpić:

  • Mąkę pszenną tortową mieszanką mąki kukurydzianej i gryczanej.
  • Śmietankę 30% śmietanką kokosową dla wersji beznabiałowej.
  • Werther's Original innymi mlecznymi karmelkami lub krówkami.

Wskazówki dotyczące przepisu

Aby biszkopt był bardziej puszysty, delikatnie mieszaj ciasto metalową łyżką, a nie mikserem. Można również dodać odrobinę proszku do pieczenia, aby biszkopt lepiej wyrósł.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Kawa, będąca głównym składnikiem tego tortu, jest znana ze swoich właściwości pobudzających. Zawiera antyoksydanty, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniami. Jednak nadmierne spożycie cukru i kalorii może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak otyłość i cukrzyca. Dlatego warto spożywać ten deser z umiarem.

Kalorie

  • Kalorie w całości: około 3500 kcal
  • Kalorie na porcję: około 350 kcal

Składniki

    Biszkopt (na tortownicę o śr. 24-27 cm):
    • Jajka: 7
    • Cukier: 1 szklanka
    • Gorzka kakao: 2/3 szklanki
    • Mąka pszenna tortowa: 2/3 szklanki (bezglutenowcy: 1/3 szkl. mąki kukurydzianej, 1/3 szkl. mąki gryczanej)
    Masa:
    • Śmietanka 30%: 800 ml
    • Cukier puder: 180 g
    • Zaparzona kawa: 50 ml
    • Żelatyna: 2 łyżeczki
    • Świeżo zmielona kawa: 4 łyżeczki
    • Pokruszone Werther's Original: 50 g (lub inne mleczne karmelki)
    • Dodatkowo: zaparzona i ostudzona kawa do naponczowania biszkoptu (opcjonalnie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie biszkoptu: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać dwukrotnie.
  2. 2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać w dużej misce na małych obrotach przez około 2 minuty.
  3. 3. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na coraz wyższych obrotach miksera.
  4. 4. Po paru minutach białka powinny być lśniące i sztywne.
  5. 5. Nadal ubijając, dodawać żółtka po jednym. Do ubitej masy dodawać mieszankę mąki z kakao w trzech partiach, delikatnie mieszając metalową łyżką.
  6. 6. Gotowe ciasto przelać do formy i piec przez 35-40 minut w temperaturze 170 ºC. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i energicznie rzucić o blat stołu. Pozostawić do ostudzenia.
  7. 7. Przygotowanie kremu kawowego: Odmierzyć 600 ml śmietanki i ubić na sztywno z 180 g cukru pudru.
  8. 8. Żelatynę namoczyć w jak najmniejszej ilości wody, pozostawić do napęcznienia. Po kilku minutach zalać gorącą kawą (50 ml) i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  9. 9. Do miski z żelatyną stopniowo dodawać ubitą śmietanę, delikatnie mieszając.
  10. 10. Kiedy mieszanka osiągnie odpowiednią temperaturę, przelać ją do reszty śmietany i natychmiast zmiksować do połączenia. Na koniec delikatnie wmieszać drobno zmieloną kawę. Odstawić do lodówki.
  11. 11. Przygotowanie drugiej masy: Ubić pozostałe 200 ml śmietany. Pokruszyć cukierki na kawałeczki o wielkości ok. 3 mm.
  12. 12. Wymieszać cukierki z ubitą śmietaną, odstawić do lodówki.
  13. 13. Złożenie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
  14. 14. Masę kawową podzielić na trzy części. Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć kawą, wyłożyć pierwszą porcję kremu kawowego.
  15. 15. Położyć drugi blat, nasączyć, wyłożyć krem z cukierkami.
  16. 16. Położyć trzeci blat, nasączyć, posmarować wierzch drugą częścią kremu kawowego, a boki obłożyć ostatnią jego porcją.
  17. 17. Tort można przyozdobić startą czekoladą i ziarenkami kawy. Schładzać przez kilka godzin lub całą noc przed podaniem.
  18. 18. Podsumowanie: Tort kawowy z Werther's Original to wyjątkowy deser, który łączy w sobie delikatny smak kawy z mlekiem oraz chrupiące kawałki karmelków. Jest doskonałym wyborem na specjalne okazje, a jego przygotowanie jest prostsze, niż się wydaje. Warto eksperymentować z różnymi składnikami, aby dostosować tort do własnych upodobań smakowych. Smacznego!
Tort kawowy z Werther's Original
Tort kawowy z Werther's Original
Tort kawowy z Werther's Original
Tort kawowy z Werther's Original
Torcik migdałowy jak z IKEA
(1)
Tort bezowy z masłem orzechowym
(1)
Pszczeli tort z musem czekoladowym
(1)
Tort czekoladowy "Opity Izydor"
(1)
Nagie tiramisu sernik z mascarpone
(1)
Ciasto - torcik budyniowy z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami
(2)
Tort - Ciasto czekoladowe
(1)
Tort tęczowy z mascarpone
(1)