Tort napoleoński z cytrynowym kremem z mleka skondensowanego

2023-04-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tort napoleoński z cytrynowym kremem z mleka skondensowanego
Tort napoleoński to król deserów. Ten przepis nie jest standardowy, ponieważ jest wykonany z kremem z cytrynowego mleka skondensowanego, ale to tylko sprawia, że jest jeszcze smaczniejszy!

Tym razem przedstawiam Wam - tort napoleoński z kremem z cytrynowego mleka skondensowanego. W internecie jest tyle wariacji tego tortu, z różnymi ciastami i kremami do wyboru, że na pewno znajdziecie taką, która przypadnie Wam do gustu. Tak więc ten Napoleon jest z dawnych czasów, kiedy torty robiło się tylko na wielkie uroczystości, a one zawsze były najpyszniejsze i najdoskonalsze. :)
 
"Napoleońskie" blachy robi się z dużą ilością masła lub margaryny. Można piec z jednym i drugim, ale stare źródła mówią, że prawdziwy Napoleon jest robiony z margaryną.

Co prawda większość ludzi uważa, że to ciasto jest w jakiś sposób związane z Napoleonem Bonaparte, ale z tego co czytałam w internecie, to jest to mit. :) 

Składniki

    Na blachy:
    • Margaryna do wypieków: 340 gramów
    • mąka: 460 gramów
    • kwaśna śmietana: 50 gramów
    • jaja: 1
    • zimna woda: 40 mililitrów
    • sól: Szczypta
    Do kremu:
    • miękkie masło: 340 gramów
    • słodzone mleko skondensowane: 250 gramów
    • cukier puder: 70 gramów
    • sok z cytryny: z 1 szt.
    • rodzynki: 3 garście

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Kruszyny: Do dużej miski dodaj mąkę, zimną margarynę pokrojoną na kawałki, jajko, śmietanę i sól.
  2. 2. Następnie posiekaj wszystko szpatułką, aż margaryna będzie w małych kawałkach (możesz wyłożyć wszystko na stół i posiekać nożem, ale w misce jest łatwiej).
  3. 3. Następnie dodaj wodę i dalej wyrabiaj ręcznie, aż uzyskasz jednolite ciasto. Podziel je na siedem części i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny (ja trzymałam je tylko godzinę, ale im bardziej je schłodzisz, tym lepiej).
  4. 4. Następnie rozwałkuj siedem arkuszy o średnicy nieco większej niż 22 centymetry.
  5. 5. Blachę ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 22 centymetrów i naciąć dookoła; całą blachę nakłuć widelcem, aby nie podnosiła się zbytnio podczas pieczenia.
  6. 6. Następnie z wszystkich skrawków ciasta rozwałkować kolejny arkusz na okruch (do dekoracji tortu).
  7. 7. Następnie blachy piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 7 minut, aż ładnie się zrumienią (czas pieczenia zależy od temperatury piekarnika). Po upieczeniu ostudzić.
  8. 8. Krem: Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej. Ubij masło trzepaczką, aż stanie się puszyste i zwiększy się jego objętość. Dodać cukier puder, ubijając kilka razy.
  9. 9. Następnie zmniejszamy prędkość trzepaczki i dodajemy mleko skondensowane słodzone, kilkakrotnie ubijając. Dodajemy sok z cytryny, delikatnie ubijając, aby wmieszać go w krem. Zachowaj około 1/5 kremu do posmarowania ciasta. Do kremu dodajemy namoczone w wodzie rodzynki.
  10. 10. Skład: Na blachę wyłożyć 2-3 łyżki kremu (wystarczy na wszystkie warstwy), rozsmarować. W ten sposób rozsmarować wszystkie blachy. Nie należy rozsmarowywać kremu na wierzchu ciasta. Następnie na wierzchu ułożyć talerz lub spód tortownicy i przykryć czymś cięższym.
  11. 11. Ciasto odstawić do lodówki na około 3-4 godziny (lub dłużej, aż dobrze zastygnie). Przyciąć brzegi zastygniętego ciasta, aby były gładkie.
  12. 12. Następnie posmarować zarezerwowanym kremem i posypać okruchami z ostatniej blachy. Smacznego!!!
Tort napoleoński z cytrynowym kremem z mleka skondensowanego
Sernik z kremem i mango
(1)
Ciasto - torcik budyniowy z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami
(2)
Tort kolorowy
(1)
Tęczowy torcik z galaretek
(3)
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
(1)