Tort - Ciasto "Mleczna dziewczyna"

2020-05-18 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tort - Ciasto "Mleczna dziewczyna"
Cake Dairy Girl - słynny deser, składający się z cienkich ciast, obficie posmarowanych śmietaną. Początkowo przepis pojawił się w Niemczech. U jej podstaw znajdowało się skondensowane mleko produkowane lokalnie pod marką Milch Mädchen, co w języku rosyjskim oznacza „mleczarka”. Później deser trafił do naszych rodaków. I chociaż w dostosowanej formie jest już używane mleko skondensowane innej marki, nazwa ciasta pozostaje taka sama.

Po impregnacji ciasta są niezwykle delikatne, lekkie i soczyste, a każdy kawałek tego przysmaku dosłownie „rozpływa się w ustach”. Idealnie uzupełnia smak lodów, które są połączeniem bitej śmietany i kremu. Aby posmakować, ta mieszanka przypomina rozpuszczone lody, skąd wzięła się nazwa „lody”.

Składniki

    Do ciasto:
    • mleko skondensowane: 370 gram
    • jajka: 2
    • mąka: 140 gram
    • ciasto do pieczenia w proszku: 10 gram
    Do kremu:
    • mleko: 300 ml
    • mąka: 1,5 stołowe łyżki
    • skrobia ziemniaczana: 2 łyżeczki
    • cukier: 120 gram
    • masło: 70 gram
    • krem 33-35%: 120 gram

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Skondensowane mleko łączy się z jajkami. Mieszaj trzepaczką, aż składniki zostaną połączone w jedną jednorodną masę.
  2. skondensowane mleko łączymy z jajkami
  3. 2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej do mieszanki jajeczno-mlecznej. Mieszaj, aż grudki mąki całkowicie się rozpuszczą. Konsystencja ciasta okazuje się w przybliżeniu jak naleśnik.
  4. dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
  5. 3. Na odwrocie pergaminu narysuj okrąg o średnicy 20-21 cm (narysuj ołówek nad pokrywką, talerzem lub innym przedmiotem o odpowiednim rozmiarze). Rozłóż na środku 2 pełne łyżki ciasta i rozprowadź równomiernie, nie wykraczając poza narysowane granice.
  6. rozkładamy 2 łyżki ciasta na narysowanym kręgu
  7. 4. Piec ciasto przez 5-10 minut w temperaturze 200 stopni (do lekkiego rumienienia). Natychmiast usuń gorące ciasto z arkusza pergaminu. Czasami ciastka mleczne są słabo oddzielone od papieru - dzieje się tak, jeśli pergamin nie jest bardzo wysokiej jakości. Jeśli wystąpi taki problem, nałóż cienką warstwę oleju na papier przed nałożeniem kolejnej partii ciasta - zapobiegnie to przywieraniu.
  8. pieczemy okręg z ciasta
  9. 5. Krawędzie gorącego ciasta odcina się na talerzu o odpowiedniej średnicy. Przytnij zachowaj na posypane ciasto. Na tej samej zasadzie upiec i pokrój pozostałe elementy. W sumie 6-7 cienkich ciast.
  10. odcinamy krawędzie i pieczemy tak 6-7 ciast
  11. 6. Wlej pół szklanki mleka do małego rondla, dodaj mąkę i skrobię. Dokładnie mieszaj, aż suche składniki się rozpuszczą.
  12. mleko mieszamy z mąką i skrobią
  13. 7. Wlać cukier, dodać pozostałą porcję mleka i postawić mieszankę na wolnym ogniu. Gotuj śmietankę, ciągle mieszając. Gdy tylko masa się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia.
  14. dodajemy cukier, pozostałe mleko i gotujemy śmietankę
  15. 8. Ochłodzić budyń, aż będzie ciepły. Dodaj stopione masło w temperaturze pokojowej. Energicznie mieszaj, aż uzyska jednolitą konsystencję.
  16. dodajemy masło do budyniu
  17. 9. Ubij zimną śmietanę, aż będzie gęsta.
  18. ubijamy zimna śmietaną do gęstości
  19. 10. Wymieszaj krem ​​i masło. Powinieneś uzyskać gładki i jednolity krem ​​wypełniający.
  20. mieszamy krem i masło do jednolitego kremu
  21. 11. Składanie ciasta. Rozprowadzamy jedno ciasto na talerzu, nakładamy obfite porcje śmietany. Połóż następne ciasto na wierzchu, ponownie posmaruj itp. Nie żałujemy kremu - ciasto należy dokładnie namoczyć.
  22. składamy ciasto jedno po drugim wciąż smarując kremem
  23. 12. Posmaruj wierzch i boki deseru. Pokrój ciasto pozostałe po upieczeniu blendera na małe okruchy i posyp boki ciasta.
  24. smarujemy wierzch i boki desery, pozostałe ciasto rozdrabniamy na okruchy i posypujemy boki ciasta
  25. 13. Wstawiamy deser do lodówki na 2-3 godziny lub w nocy w celu pełnej impregnacji. Powierzchnię gotowego produktu można ozdobić bitą śmietaną lub w inny sposób.
  26. dekorujemy i wstawiamy do lodówki ciasto do ochłodzenia
  27. 14. Pokrój deser porcjami i ciesz się delikatnym smakiem ciast mlecznych. Cake Mleczarnia z lodami jest gotowa!
  28. przygotowane tort - ciasto mleczna dziewczyna
Tort michałkowy „Dwa Michały”
(1)
Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
(1)
Ciasto - torcik budyniowy z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami
(2)
Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)
(1)
Ciasto na Halloween - Autumn Jazz
(1)
Czekoladowy tort korzenny z winem
(1)