Tort czekoladowy "Opity Izydor"

2024-08-07 Autor przepisu W kuchni Karmel-itki

Tort czekoladowy "Opity Izydor"
Tort czekoladowy "Opity Izydor" to wyjątkowy deser, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Jest to przepis autorstwa Ewy Wachowicz, znanej z wyjątkowych i oryginalnych pomysłów kulinarnych. Ciasto to łączy w sobie intensywny smak czekolady, orzechów i alkoholu, co sprawia, że jest doskonałym wyborem na specjalne okazje, takie jak urodziny czy imprezy dla dorosłych. Dzięki dużej zawartości alkoholu, tort ten jest bardzo wyrazisty i zdecydowanie nie dla każdego. Jednak jego bogaty smak i kremowa konsystencja sprawią, że każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością.

Alternatywy składników

  • Masło: Można zastąpić margaryną lub olejem kokosowym.
  • Czekolada gorzka: Można użyć czekolady mlecznej lub białej, ale tort będzie mniej intensywny w smaku.
  • Rum i spirytus: Można zastąpić innymi mocnymi alkoholami, np. brandy czy whisky.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Dla uzyskania najlepszych rezultatów, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową przed rozpoczęciem przygotowywania.
  • Tort najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

  • Korzyści zdrowotne: Orzechy włoskie są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, co może wspierać zdrowie serca i układu pokarmowego.
  • Wady: Wysoka zawartość cukru i tłuszczu sprawia, że jest to deser kaloryczny i powinien być spożywany z umiarem. Alkohol w cieście może nie być odpowiedni dla wszystkich, zwłaszcza dla dzieci i osób unikających alkoholu.

Kalorie

  • Całość: Około 5000 kalorii
  • Porcja: Około 500 kalorii

Składniki

    Ciasto:
    • Jajka: 5 sztuk
    • Masło: 150g
    • Cukier: 150g
    • Kakao: 2 łyżki
    • Zmielone orzechy włoskie: 100g
    • Mąka: 50g
    • Soda: 1/2 łyżeczki
    • Dżem morelowy: do smarowania
    Masa orzechowa:
    • Zmielone orzechy włoskie: 300g
    • Rum: 250ml
    • Wódka: 250ml (można zrezygnować)
    Masa czekoladowa:
    • Żółtka: 3 sztuki
    • Cukier: 150g
    • Masło: 200g
    • Czekolada gorzka: 100g
    • Kakao: 2 łyżki
    • Spirytus: 1 kieliszek
    Polewa czekoladowa:
    • Czekolada: 100g
    • Śmietanka kremówka: 10 łyżek

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto: Oddziel białka od żółtek i odstaw do lodówki. Masło utrzeć w mikserze, dodając stopniowo cukier, żółtka, kakao i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, aż powstanie gładka masa.
  2. 2. Dodać orzechy i wymieszać drewnianą łyżką. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy.
  3. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
  4. 4. Masa orzechowa: Do zmielonych orzechów wlać rum i wymieszać.
  5. 5. Masa czekoladowa: Ubić żółtka z cukrem w kąpieli wodnej na biały krem. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo ostudzony krem, kakao, czekoladę i spirytus.
  6. 6. Składanie tortu: Ostygnięte ciasto wyjąć z formy i posmarować dżemem morelowym, a następnie nałożyć masę orzechową.
  7. 7. Na wierzch i boki nałożyć masę czekoladową. Odstawić do lodówki na pół godziny.
  8. 8. Polewa czekoladowa: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodając stopniowo śmietankę kremówkę. Odstawić do ostygnięcia, a następnie polać ciasto.
  9. 9. Podsumowanie: Tort czekoladowy "Opity Izydor" to doskonały wybór na specjalne okazje. Jego intensywny smak i kremowa konsystencja sprawią, że będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Pamiętaj, aby podawać go schłodzonego, aby uzyskać najlepszy efekt. Smacznego!
Tort czekoladowy z kremem nutellowym (na cieście czekoladowym)
(1)
Tort Maxi King z kremem
(1)
Sernik z kremem i mango
(1)
Tęczowy torcik z galaretek
(3)
Ciasto ucierane z owocami
(1)
Ciasto na Halloween - Autumn Jazz
(1)
Torcik migdałowy jak z IKEA
(1)