Torcik z galaretek to świetny deser na lato. Bardzo ładnie się prezentuje i ma orzeźwiający owocowy smak. Niestety jest trochę pracochłonny, ale warto się trochę pomęczyć dla takiego efektu. Oto przepis:
1. Każdą warstwę należy przygotować oddzielnie. Z jednej galaretki wychodzi warstwa śmietanowa i galaretkowa.
2. Pierwszą galaretkę (turkusową) podzieliłam po równo na 2 miseczki. Każdą miseczkę zalałam 3/4 szkl. wrzątku i rozpuściłam.
Reklama
3. Po wystudzeniu do jednej miseczki z galaretką dodałam 30ml śmietany, wymieszałam, przelałam do formy i schowałam do lodówki żeby stężała.
4. Drugiej miseczki z galaretką nie chowałam do lodówki, bo by się za szybko zsiadła, a najpierw musi stężeć warstwa ze śmietaną.
5. Gdy pierwsza warstwa śmietanowa była już sztywna, wylałam dopiero czystą galaretkę turkusową i schowałam z powrotem do lodówki.
6. W tym czasie podzieliłam następną galaretkę (cytrynową) i rozrobiłam z wrzątkiem. Gdy wystygły do jednej dodałam 30ml śmietany, wylałam na stężałą warstwę turkusową i do lodówki.
7. Na stężałą warstwę cytrynowo-śmietankową wylałam samą galaretkę cytrynową i również do lodówki. Potem kolejna galaretka (brzoskwiniowa) i taki sam sposób przygotowania jak przy poprzednich.
8. Następnie galaretka truskawkowa i na końcu agrestowa. Kolory można oczywiście układać dowolnie.
9. Dobrze jak tortownicę wyłożymy folią spożywczą lub zrobimy w formie, która nie ma odpinanego kołnierza.
10. Chodzi o to by przelana płynna galaretka nam nie wypłynęła. Jeżeli nie wyłożymy folią tortownicy, to należy poczekać z przelaniem pierwszej warstwy aż będzie gęsta, wtedy nie wypłynie).
11. Torcik można zrobić również w silikonowej formie do babki wtedy mamy ciekawy pomysł na babkę wielkanocną. SMACZNEGO!!!