Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym

2022-12-04 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym
Dziś kolejny czekoladowy smakołyk dla Was - wspaniałe czekoladowe ciasto karmelowe. Bardzo poszukiwany, długo oczekiwany i wreszcie wypróbowany. Naprawdę myślałam, że to ciasto może stać się moim ulubionym, bo brzmiało i wyglądało tak kusząco. I rzeczywiście jest bardzo smaczny, ale dla mnie trochę za słodki. Ale mojemu mężowi bardzo smakowało.

Tort zrobiłam dla siebie bez żadnej okazji, więc nie dekorowałam go w żaden specjalny sposób. Przy okazji poeksperymentowałam ze "stołem do smarowania ciast" i udało mi się rozłożyć ciasto na stole "do góry nogami". Nic. Ciasto przetrwało. Bok trochę wgnieciony, ale dość łatwo było to naprawić.

Wskazówki. Ciasto posmarowałam i trzymałam przez noc, smakowało następnego dnia. Pierwszego dnia nie udało mi się nawet przeprowadzić pierwszego kawałka przez całą drogę. To bardzo zmroziło serce. Byłam już trochę zawiedziona, że będzie dla mnie zupełnie za słodki. Następnego dnia ciasto było bardziej chłonne, wilgotne, nie tak bardzo słodkie. Zdecydowanie o wiele smaczniejsze. Dlatego zdecydowanie polecam pozwolić temu ciastu dojrzeć. 

Jeden biszkopt upiekłam w tortownicy 18 cm, a następnie przekroiłam go na cztery części. Miałam lekki garb, więc jedna warstwa biszkoptu nie była zbyt ładna, ale po posmarowaniu w ogóle nic nie było widać.

Jeśli pieczecie w większej blaszce, polecam zwiększyć ilość składników na biszkopt w zależności od formy, której używacie. W internecie można znaleźć kalkulatory, które bez większego wysiłku przeliczają ilości dla różnych rozmiarów blach do pieczenia. :)

Składniki

    • miękkie: masło: 125 gramów
    • cukier: 220 gramów
    • jajka: 2
    • mąka: 200 gramów
    • kakao: 40 gramów
    • Proszek do pieczenia: 1,25 łyżeczki
    • sól: szczypta
    • gotowa mocna kawa: 2 łyżki stołowe (zmieszać kawę ziarnistą z gorącą wodą)
    • mleko: 175 mililitrów
    Na krem:
    • mascarpone: 500 gramów
    • gotowane słodzone mleko skondensowane: 1 słoik - 400 gramów (karmel, np. Rududu)
    Dla syropu do kawy:
    • Przygotowana mocna kawa: 150 mililitrów (zmieszaj granulki kawy z gorącą wodą)
    • Cukier: 75 gramów
    Do dekoracji:
    • Chipsy czekoladowe

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Zacznij od wymieszania mąki, proszku do pieczenia, kakao i soli i przesiej je razem. Mleko wymieszać z przygotowaną kawą. Masło i cukier ubić do białości.
  2. 2. Ubijaj jajka po kolei, za każdym razem dobrze ubijając. Ubijać w sumie przez co najmniej 5 minut. Do masła dodajemy połowę mieszanki mąki i delikatnie mieszamy.
  3. 3. Następnie dodawać po trochu połowę mleka, delikatnie mieszając. Dodajemy pozostałą mąkę i resztę mleka, mieszając aż wszystko się połączy.
  4. 4. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 18 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 40-50 minut (lub do momentu, gdy drewniany szpikulec włożony w środek biszkoptu wyjdzie czysty i suchy). Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na cztery części.
  5. 5. Następnie przygotować syrop kawowy z mocnej kawy, wymieszać z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Fajnie po tym. Na krem wymieszać mascarpone z karmelem.
  6. 6. Zmontować ciasto. W tortownicy ułożyć jeden biszkopt, skropić syropem kawowym, posmarować kremem, ułożyć kolejny biszkopt i powtarzać aż do pokrycia wszystkich biszkoptów. Wierzch pokryć również kremem.
  7. 7. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  8. 8. Udekorować wiórkami czekoladowymi. Kilka łyżek kremu zachowałam na boki tortu.
Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym
Ciasto czekoladowe z kremem karmelowym
Czekoladowy tort korzenny z winem
(1)
Tort czekoladowy "Opity Izydor"
(1)
Tort kawowy z Werther's Original
(1)
Tort czekoladowo-miętowy
(1)
Ciasto na Halloween - Autumn Jazz
(1)
Tort bezowy z masłem orzechowym
(1)