Tort czekoladowy z kremem nutellowym (na cieście czekoladowym)

2022-08-07 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tort czekoladowy z kremem nutellowym (na cieście czekoladowym)
… czyli słodki, czekoladowy tort na bazie mojego ulubionego tortu z dodatkiem masła orzechowego. Jest to w zasadzie bardzo podobna receptura, ciasto jest to samo, wilgotne, intensywnie czekoladowe, a masa to słodki krem zrobiony z śmietany kremówki i nutelli –pyszne i słodkie połączenie, idealne dla tych, którzy  kochają słodycze i nie boją się ich nawet w dużych dawkach :) Jest to tort dla tych, którzy lubią mokre, wilgotne ciasta i chcą jakiejś odmiany od tortów na biszkopcie, ponieważ te ciasto jest idealne do przekładania tortów – rośnie równo, nie pęka, idealnie łączy ze sobą wszystkie warstwy tortu i tworzy piękny, bardzo wysoki tort na wyjątkowe okazje – ja przygotowałam go na nie byle jaką okazję, bo dla mojego taty na Dzień Ojca… wyszło naprawdę pysznie, ale powiem Wam, że najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień – smacznego :) Mimo, że ciasto jest dość wilgotne naponczowałam je alkoholem z dodatkiem kawy – dzięki temu tort stał się bardziej charakterny i wyrazisty w smaku… nie mam najmniejszych wątpliwości, że będzie Wam smakować :)

Składniki

    Ciasto:
    • 2 szklanki mąki pszennej                
    • 2 i 1/2 szklanki cukru          
    • 3/4 szklanki gorzkiego kakao         
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej             
    • 1 łyżeczka soli            
    • 1 szklanka oleju roślinnego             
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany          
    • 1 i 1/2 szklanki wody          
    • 2 łyżki octu (użyłam winny z białych winogron)   
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego   
    • 2 jajka
    Krem:
    • 300 g. śmietany kremówki 36 %
    • 250 g. nutelli
    Poncz:
    • 1,5 kieliszka spirytusu lub 2 wódki
    • 1 kieliszek mocnej, słodzonej kawy rozpuszczalnej
    Dodatkowo:
    • 50 g. posiekanych solonych orzeszków ziemnych
    Polewa:
    • 3 łyżki masła
    • 1 kopiasta łyżka kremu toffi
    • 4 łyżki gorzkiego kakao 
    • 4 łyżki cukru
    • 8 łyżek śmietany kremówki 36 %
    • 1 – 2 łyżki mleka 3,2 % (opcjonalnie)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól, lekko je przemieszujemy, dodajemy śmietanę, olej i mieszamy całość trzepaczką stopniowo dodając wodę.
  2. 2. Ocet łączymy z aromatem waniliowym i dodajemy je do masy, dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy trzepaczką na puszystą pianę i dokładnie wmieszujemy je do masy, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
  3. 3. Gdy ciasto będzie już dokładnie wymieszane dzielimy je na 3 równe części i przekładamy do 3 tortownic o średnicy 20 cm. wyłożonych papierem dopieczenia (boki smarujemy masłem).
  4. 4. Gotowe ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie termoobieg + góra – dół) i pieczemy ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka (wykałaczka włożona w sam środek ciasta powinna wyjść prawie czysta). Ja piekłam ciasta po kolei, jedno po drugim.
  5. 5. Upieczone ciasta studzimy przez ok. 20 minut w formie, następnie delikatnie okrajamy je od brzegów blaszek i przewracamy do góry nogami.
  6. 6. Te ciasta są dość miękkie, lekkie dlatego jeśli nie mamy czasu na dokładne wystudzenie warto wcześniej schłodzić je w zamrażarce (przez ok. 30 minut), wtedy łatwiej będzie połączyć je z kremem. Można również upiec ciasta dzień wcześniej, a następnego dnia przełożyć kremem i udekorować.
  7. 7. Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, ewentualnie dodając śmietan – fix, jeśli śmietana jest rzadka lub jeśli tort ma dłużej postać, a następnie dodajemy do niej nutellę i ubijamy masę jeszcze przez chwilę, aż będzie gładka, kremowa i puszysta.
Tort czekoladowy z kremem nutellowym (na cieście czekoladowym)
Tort czekoladowy z kremem nutellowym (na cieście czekoladowym)
Tort czekoladowy z kremem nutellowym (na cieście czekoladowym)
Tort czekoladowo-kokosowy z budyniem
(1)
Budyniowy Torcik Malinowy z Kremem Śmietankowo-Malinowym
(1)
Torcik czekoladowy z powidłami śliwkowymi
(1)
Tort alpejski z masą śmietanową
(1)
Ciasto ucierane z owocami
(1)
Piętrowy tort Marzenie
(1)
Tęczowy tort z galaretek
(1)