Ciasto
2 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 i 1/2 szklanki wody
2 łyżki octu (użyłam winny z białych winogron)
1 łyżeczka wanilii
2 jajkaKrem z masła orzechowego
120 g. miękkiego masła
5 szklanek przesianego cukru pudru
2/3 szklanki kremowego masła orzechowego (ja daję 200 g. firmy Felix)Polewa
3 łyżki kremowego masła orzechowego
4 łyżki gorzkiego kakao
4 – 6 łyżek cukru (w pierwszej opcji polewa jest bardziej wytrawna, czekoladowa, w drugiej – bardziej słodka)
8 łyżek śmietany kremówki 36 %
1 – 2 łyżki mleka 3,2 % (opcjonalnie)Dodatkowo
(1)