Tort Maxi King z kremem

2024-08-03 Autor przepisu Karolina - Lisia Kawiarenka

Tort Maxi King z kremem
Tort Maxi King z kremem to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który zachwyca smakiem dzieci i dorosłych. Jest to połączenie mlecznej masy, kajmaku oraz chrupiącej czekolady, co sprawia, że każdy kęs przenosi nas w krainę słodkich wspomnień z dzieciństwa. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga użycia piekarnika, dzięki czemu przygotowanie tego ciasta jest szybkie i łatwe. Tort Maxi King jest idealnym wyborem na przyjęcia, uroczystości rodzinne czy spotkania z przyjaciółmi, gdzie z pewnością zrobi furorę na stole.

Alternatywy składników

Jeśli nie masz biszkoptów, możesz użyć herbatników. Zamiast nutelli można użyć innego kremu czekoladowo-orzechowego. Dla osób z nietolerancją laktozy, mleko można zastąpić mlekiem roślinnym, a masło - margaryną bezmleczną.

Wskazówki dotyczące przepisu

Aby tort lepiej się kroił, warto go wyjąć z lodówki na około 15 minut przed podaniem. Polecam użycie pełnotłustego mleka w proszku dla uzyskania bogatszego smaku.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Głównym składnikiem tortu jest mleko w proszku, które jest bogate w białko i wapń, co wspiera zdrowie kości i mięśni. Należy jednak pamiętać, że tort jest bardzo kaloryczny i bogaty w cukry, dlatego powinien być spożywany z umiarem.

Kalorie

  • Całkowita liczba kalorii: około 4500 kcal
  • Kalorie na porcję: około 450 kcal

Składniki

    Spód (na tortownicę o śr. 20-23 cm.):
    • Biszkopty: 200 g
    • Roztopione masło: 100 g
    • Nutella: 4 łyżki
    Krem:
    • Mleko: 200 ml
    • Miękkie masło: 200 g
    • Cukier: 150 g (można zmniejszyć do 100 g)
    • Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
    • Mleko w proszku: 400 g
    • Toffi z puszki: 400 g
    Polewa:
    • Orzechy laskowe: 100 g (można użyć włoskich)
    • Biała czekolada: 100 g
    • Gorzką czekolada: 100 g
    • Śmietanka lub mleko: 50 ml

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie spodu: Roztopione masło wymieszać z nutellą, a następnie połączyć z pokruszonymi biszkoptami.
  2. 2. Masę wyłożyć na dno i boki tortownicy (20-23 cm) i wstawić do lodówki.
  3. 3. Przygotowanie kremu: Mleko zagotować z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym, a następnie wystudzić.
  4. 4. Do zimnej mieszanki dodać mleko w proszku i zmiksować na gładki krem.
  5. 5. Składanie tortu: Na schłodzony spód wylać połowę kremu, wyrównać, a następnie pokryć równomiernie masą toffi. Wyłożyć pozostałą część kremu, wyrównać powierzchnię i ponownie schłodzić w lodówce.
  6. 6. Przygotowanie polewy: Posiekać orzechy i prażyć na suchej patelni. Czekolady rozpuścić w śmietance/mleku, uważając, by się nie przypaliły.
  7. 7. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z orzechami i rozsmarować na wierzchu tortu. Chłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.
  8. 8. Podsumowanie: Tort Maxi King z kremem to przepyszny deser, który zachwyci swoim smakiem każdego miłośnika słodyczy. Prosty w przygotowaniu, bez pieczenia, idealny na różne okazje. Pamiętaj o umiarze ze względu na wysoką kaloryczność i ciesz się tym wyjątkowym smakołykiem.
Tort Maxi King z kremem
Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
(9)
Ciasto na Halloween - Autumn Jazz
(1)
Ciasto - torcik budyniowy z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami
(2)
Tort miętowy z kawałkami czekolady
(3)
Miodownik jesienny z gotowaną masą twarogową
(1)
Raffaello z kaszy jaglanej bez pieczenia
(1)