Tarte Au Citron - Ciasto cytrynowe (Cytrynowy płaski chleb)

2022-12-03 Autor przepisu Worldrecipes.eu

Tarte Au Citron - Ciasto cytrynowe (Cytrynowy płaski chleb)
Muszę przyznać, że ta tarta cytrynowa (Tarte Au Citron) trafiła na moją listę wypieków niedawno, choć znalazłam ją w starym zeszycie z przepisami. Co prawda nazywa się Lemon Flatbread, ale to słowo kojarzy mi się z potrawą z ziemniaków, więc zmieniłam trochę nazwę, żeby sobie przypasować. Cóż, jeśli chodzi o smak, to ciasto jest prawdziwą ucztą. Jeśli lubicie ciasta cytrynowe, to koniecznie powinniście go spróbować. Obiecuję, że upieczecie go nie raz. Wpisałam ją na moją listę must-repeat.

Registered i zalogowani użytkownicy widzą mniej reklam.

Składniki

    23 cm średnicy dla talerza:
    • Masło: 90 gramów (pokrojone na kawałki)
    • olej: 1 łyżka stołowa
    • woda: 3 łyżki stołowe
    • cukier: 1 łyżka stołowa
    • sól: jedna ósma łyżeczki
    • mąka: 150 gramów
    Dla cytrynowego nadzienia:
    • 125 mililitrów świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
    • starta skórka z cytryny: z 1 sztuki.
    • 150 gramów cukru.
    • masło: 90 gramów (pokrojone na kawałki)
    • Jaja: 2 (+ 2 żółtka)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Powłoka: Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
  2. 2. Umieść masło, olej, wodę, cukier i sól w żaroodpornej misce i wstaw miskę do piekarnika na około 15 minut, aż masło lekko zbrązowieje wokół krawędzi.
  3. Reklama
  4. 3. Po wyjęciu miski z piekarnika dodajemy mąkę i dobrze mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.
  5. 4. Ciasto umieścić w okrągłej formie o średnicy 23 centymetrów, z wystającym dnem. Oddzielamy kawałek ciasta wielkości wiśni i odkładamy na jedną stronę, a pozostałe ciasto rozkładamy równomiernie na całym dnie i bokach formy, spłaszczając i wygładzając je ładnie palcami.
  6. 5. Nakłuć ciasto widelcem (około 10 razy) i wrzucić do piekarnika. Piecz przez około 15 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona.
  7. 6. Po wyjęciu scone z piekarnika, zaklej ewentualne pęknięcia, które mogły się pojawić, małymi płatami niewypieczonego ciasta. Można włożyć łatę do gorącego piekarnika na 2-3 minuty, ale nie jest to konieczne - łaty same wyschną od ciepła pieczonego płata.
  8. 7. Upieczone ciasto ostudzić na blasze.
  9. 8. Nadzienie cytrynowe: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  10. 9. W średnim rondlu podgrzej sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, cukier i masło, aż masło się rozpuści.
  11. 10. Jajka i żółtka ubić, aż do dobrego połączenia.
  12. 11. Do roztrzepanych jajek, wciąż energicznie ubijając, cienkim strumieniem wlewać ciepłą mieszankę soku z cytryny, cukru i masła. Po wlaniu całej masy, ubij jeszcze kilka razy, aby dobrze wymieszać. Całą masę wlać z powrotem do tego samego rondla co sok i masło.
  13. 12. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i zaczną się tworzyć pierwsze bąbelki. Natychmiast zdjąć z ognia i przecedzić nadzienie przez drobne sito bezpośrednio na upieczony i ostudzony podpłomyk; jeśli sito jest zbyt drobne, można lekko docisnąć nadzienie szpatułką lub drewnianą łyżką.
  14. 13. Wygładzić powierzchnię nadzienia i ponownie wstawić do piekarnika na około 5-7 minut, aż nadzienie lekko stężeje.
  15. 14. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto na blasze.
  16. 15. Wystudzone ciasto wyjąć z formy delikatnie trzymając je za zdejmowany spód i przenieść na talerz lub tacę. Smacznego!
Ciasto ciepnięte
(1)
Czekolada - ciasto kokosowe
(1)
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką na budyniu
(1)
ciasto Optymisty
(1)
Ciasto z gotową masą makową
(2)
Ciasto marchewkowe z orzechami
(1)
Ciasto czekoladowe z coca-colą, olejem i kefirem
(1)
Murzynek z powidłami - najlepszy
(1)
Zdrowe ciasto snickers (keto) z serkiem mascarpone bez cukru oraz mąki
(4)
Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
(9)
Tort - Ciasto z musem lustrzanym
(1)
Ciasto marchewkowe (łatwy przepis)
(1)