Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi

2024-08-02 Autor przepisu Karolina - Lisia Kawiarenka

Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi to wyjątkowy deser, który łączy w sobie kremową konsystencję sernika z soczystymi jabłkami i chrupiącą kruszonką. Jesień to idealny czas na pieczenie ciast z jabłkami, które są pełne witamin i antyoksydantów wspierających układ odpornościowy. Jabłka dostarczają błonnika, który wspomaga trawienie, oraz witaminę C, która wzmacnia odporność. Dodatek toffi nadaje sernikowi wyjątkowego, karmelowego smaku, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości.

Alternatywy składników

Można użyć różnych rodzajów mąki, takich jak mąka migdałowa, aby uczynić ciasto bezglutenowym. Zamiast masła można zastosować margarynę roślinną lub olej kokosowy, co sprawi, że przepis będzie odpowiedni dla osób unikających nabiału.

Wskazówki dotyczące przepisu

Dla dodatkowego smaku można dodać odrobinę soku z cytryny do masy serowej lub skórkę z cytryny, aby nadać sernikowi świeżości.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Sernik jabłkowy jest źródłem białka dzięki twarogowi oraz witamin i błonnika z jabłek. Wadą może być wysoka zawartość cukru i tłuszczu, co sprawia, że deser ten powinien być spożywany z umiarem.

Kalorie

Kaloryczność całego sernika wynosi około 3200 kcal, co daje około 400 kcal na porcję. 

Składniki

    Kruchy spód (na tortownicę o śr. 24 cm.):
    • Mąka pszenna: 1 szklanka (bezglutenowcy: 1/2 szkl. mąki gryczanej, 1/4 szkl. kukurydzianej, 1/8 ziemniaczanej i 1/8 amarantusowej)
    • Brązowy cukier: 1/4 szklanki
    • Masło: 115 g
    Serowe nadzienie:
    • Twaróg trzykrotnie zmielony: 410 g (lub ser do serników dobrej jakości, w temperaturze pokojowej)
    • Cukier: 90 g
    • Duże jajka: 2 sztuki
    Warstwa jabłkowa:
    • Jabłka: 1,5-2 sztuki, obrane i drobno pokrojone
    • Cynamon: 1/2 łyżeczki
    • Starta gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki
    • Cukier: 1 łyżka
    Kruszonka:
    • Brązowy cukier: 1 szklanka
    • Mąka pszenna: 1/2 szklanki (bezglutenowcy: mąka gryczana, amarantusowa i ziemniaczana, po równo)
    • Otręby pszenne błyskawiczne: 1/4 szklanki (bezglutenowcy: np. otręby gryczane)
    • Masło: 60 g
    Polewa:
    • Brązowy cukier: 1 szklanka
    • Śmietanka 30%: 1/2 szklanki
    • Masło: 4 łyżki
    • Szczypta soli
    • Ekstrakt z wanilii: 1 łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozgrzać piekarnik do 180 ºC. W misce wymieszać mąkę i brązowy cukier.
  2. 2. Dodać pokrojone na kosteczki masło i szybko zagnieść. Wyłożyć na spód formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i docisnąć. Włożyć do piekarnika i podpiekać przez 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia.
  3. 3. Przygotować nadzienie serowe. W misce zmiksować ser z cukrem na średniej prędkości, aż masa będzie gładka.
  4. 4. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczone, ciepłe ciasto.
  5. 5. Warstwa jabłkowa. W naczyniu wymieszać drobno posiekane jabłka, przyprawy i cukier. Rozłożyć równomiernie na serowej masie.
  6. 6. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać w małej misce i zagnieść. Rozkruszyć na warstwę jabłkową. Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 180 ºC.
  7. 7. Przygotować polewę. Wszystkie składniki (oprócz ekstraktu) wymieszać w garnku i postawić na małym ogniu. Gotować i mieszać przez 5-7 minut, aż zgęstnieje.
  8. 8. Dodać ekstrakt z wanilii i gotować kolejną minutę. Zdjąć z palnika, przelać do słoiczka i ostudzić.
  9. 9. Po upieczeniu sernika, wyjąć z piekarnika i od razu polać sosem toffi lub zrobić to na zimno po schłodzeniu sernika. Sernik podawać schłodzony.
  10. 10. Podsumowanie: Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi to doskonały deser, który łączy w sobie tradycyjne smaki sernika i szarlotki. Dzięki dodatkowi toffi, deser nabiera karmelowego, głębokiego smaku, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciesz się jego smakiem w chłodne, jesienne dni, pamiętając o jego korzyściach zdrowotnych, takich jak zawartość witamin i błonnika z jabłek.
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
Sernik czekoladowo-kawowy
(1)
Sernik z herbatą matcha i truskawkami
(1)
Szybki sernik dyniowy
(1)
Sernik ze śliwkami pod czekoladową chmurką
(1)
Sernik Izaura - najlepszy przepis
(1)
Sernik na pierniczkach - bardzo prosty!
(1)
Sernik Jabłkowy
(1)
Chlebek bananowy z twarogiem i ananasem
(1)
Sernik czekoladowo-malinowy
(1)