Sernik z musem gruszkowym i karmelem, bez pieczenia

2024-06-24 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sernik z musem gruszkowym i karmelem, bez pieczenia
Lato to czas, kiedy pragniemy delektować się lekkimi, orzeźwiającymi deserami, które nie wymagają włączania piekarnika. Sernik z musem gruszkowym i karmelem, bez pieczenia, jest idealnym rozwiązaniem na gorące dni. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie aksamitną konsystencję sernika z delikatnym smakiem gruszek i słodyczą karmelu. Jest nie tylko pyszny, ale również dostarcza organizmowi ważnych składników odżywczych.

Właściwości zdrowotne gruszek:

Gruszki są bogate w błonnik, witaminę C, witaminę K oraz miedź. Regularne spożywanie gruszek wspiera trawienie, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, gruszki mogą również pomóc w walce z wolnymi rodnikami, co wspiera ochronę komórek przed uszkodzeniami.

Kaloryczność deseru:

Cały sernik ma około 2400 kalorii, co przy podziale na 8 porcji daje około 300 kalorii na porcję. Jest to zatem deser, którym można się cieszyć bez obaw o nadmierne spożycie kalorii.

Alternatywy składników:

- Spód: Zamiast płatków kukurydzianych można użyć herbatników lub kruszonych ciasteczek.
- Karmel: Można wykorzystać gotowy karmel z puszki, co skróci czas przygotowania.
- Gruszki: W miejsce gruszek w syropie można użyć świeżych, dobrze dojrzałych gruszek, zmiksowanych z odrobiną miodu.
- Masa serowa: Zamiast twarogu sernikowego z mascarpone, można użyć twarogu zmieszanego z kremowym serkiem typu Philadelphia.

Składniki

    Spód:
    • Płatki kukurydziane: 1,5 szklanki
    • Czekolada deserowa: 75 g
    • Olej: 2 łyżki
    Karmel:
    • Cukier: 125 g
    • Woda: 75 ml
    • Śmietanka kremowa: 60 ml
    • Masło: 20 g
    Mus gruszkowy:
    • Gruszki w syropie (połówki): 4
    • Syrop: 2 łyżki
    Masa serowa:
    • Twaróg sernikowy z mascarpone Président: 500 g
    • Mus gruszkowy
    • Karmel: 5 łyżek
    • Żelatyna: 3 łyżeczki
    • Woda: 75 ml
    Dekoracja:
    • Karmel
    • Czarna i czerwona porzeczka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie spodu: Roztop czekoladę z olejem w kąpieli wodnej. Wymieszaj z płatkami kukurydzianymi i przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. 2. Dociśnij i wstaw do lodówki na pół godziny.
  3. 3. Mus gruszkowy: Pokrój gruszki w kostkę i zmiksuj razem z syropem.
  4. 4. Karmel: Wsyp cukier do rondla, dodaj wodę i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier rozpuści się i nabierze bursztynowego koloru.
  5. 5. Zdejmij z ognia, dodaj masło i śmietankę, mieszając do połączenia składników. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Odstaw do wystudzenia.
  6. 6. Masa serowa: Żelatynę zalej zimną wodą i zostaw do napęcznienia, następnie podgrzej do rozpuszczenia (nie gotuj).
  7. 7. Wymieszaj twaróg z musem gruszkowym i karmelem.
  8. 8. Dodaj żelatynę, wymieszaną z dwoma łyżkami masy serowej, aby wyrównać temperaturę. Przelej masę na spód i wstaw do lodówki na całą noc.
  9. 9. Dekorowanie: Przed podaniem wyjmij sernik z tortownicy, posmaruj resztą karmelu i udekoruj porzeczkami.
  10. 10. Smacznego! Sernik ten to doskonała propozycja na lekki, letni deser, który z pewnością zachwyci wszystkich gości.
Sernik z musem gruszkowym i karmelem, bez pieczenia
Sernik z musem gruszkowym i karmelem, bez pieczenia
Sernik na pierniczkach - bardzo prosty!
(1)
Szybki sernik dyniowy
(1)
Sernik Jabłkowy
(1)
Kremowy sernik czekoladowy
(1)
Sernik na zimno z wiaderka
(1)
Ciasto twarogowe ze śliwkami
(1)
Sernik cytrynowy na mocno kakaowym spodzie
(1)
Sernik cynamonowy, jabłkowy i cukrowy
(1)