Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką

2024-06-29 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką
Tym razem zapraszam na ciasto z zeszytu mojej mamy. Proste połączenie smaków, które zachwyci każdego, także tych najmłodszych. Pychotka. :) Jabłka są nie tylko pyszne, ale również bogate w błonnik, witaminę C i przeciwutleniacze, które wspomagają zdrowie serca i układ odpornościowy. Spożywanie jabłek może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i poprawić trawienie.

Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką jest nie tylko smaczne, ale również relatywnie niskokaloryczne jak na deser – całość zawiera około 2500 kcal, a jedna porcja (przy podziale na 12 kawałków) to około 210 kcal. 

Alternatywne składniki:
  • Mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową, a cukier tradycyjny można zamienić na cukier trzcinowy lub ksylitol dla zdrowszej wersji.
  • Zamiast śmietany 30% można użyć jogurtu greckiego, aby obniżyć kaloryczność.
  • Galaretki można wybrać w dowolnym smaku według własnych preferencji.

Składniki

    • Jajka: 5 sztuk
    • Mąka pszenna: 0,5 szklanki
    • Mąka ziemniaczana: 0,5 szklanki
    • Cukier: 1 szklanka
    • Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    • Jabłka: 8 sztuk
    • Zielone galaretki: 2 sztuki
    • Czerwone galaretki: 2 sztuki
    • Śmietana 30%: 2 szklanki
    • Okrągłe biszkopty: 1 paczka 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie piany: Oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, kontynuując ubijanie, aż masa będzie sztywna i cukier się rozpuści.
  2. 2. Żółtka: Wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i poczekać, aż masa "urosnie". Następnie dodawać po łyżce do ubitych białek, kontynuując ubijanie.
  3. 3. Dodanie mąki: Do masy jajecznej delikatnie dodać obie mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. 4. Pieczenie: Piec około 20-30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu przestudzić i przekroić na dwie równe części.
  5. 5. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w kostkę i smażyć przez 5 minut, dodając zielone galaretki, aż się rozpuszczą. Pozostawić do ostygnięcia i gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na biszkopt.
  6. 6. Biszkopty: Na warstwę jabłkową poukładać biszkopty.
  7. 7. Śmietanowa pianka: Rozpuścić czerwone galaretki w 1,5 szklanki wrzącej wody i przestudzić. Ubić śmietanę, dodając przestudzone galaretki. Masę śmietanową wylać na biszkopty i przykryć drugą częścią biszkoptu. Na koniec można posypać cukrem pudrem.
  8. 8. Smacznego! Zachęcam do eksperymentowania z różnymi smakami galaretek i dodatkami, aby ciasto było jeszcze bardziej interesujące.
Greckie Ciasto z Figami i Jogurtowym Kremem
(1)
Murzynek z powidłami - najlepszy
(1)
Ciasto Jakuba z różowa beza i krem
(1)
Ciasto z kaszy manny i jogurtu
(1)
Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
(9)
Sernik dyniowo - imbirowy
(1)