Sernik na zimno (na serkach homogenizowanych)

2024-06-30 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Sernik na zimno (na serkach homogenizowanych)
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych to deser, który doskonale sprawdza się w upalne dni. Jest to lekka, orzeźwiająca pianka z waniliowych serków homogenizowanych, owoców i galaretki. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą uniknąć używania piekarnika. Przepis ten jest wyjątkowo prosty i szybki do przygotowania, a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza. Głównym składnikiem są serki homogenizowane, które dostarczają białka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko jest kluczowe dla budowy mięśni i regeneracji tkanek. Alternatywnie, można użyć jogurtu greckiego, który również zapewnia gładką i kremową konsystencję​.

Kaloryczność
Cały sernik zawiera około 2240 kalorii, co oznacza, że jedna porcja (1/8 sernika) dostarcza około 280 kalorii​.

Składniki

    • Masło roślinne: 200 g
    • Cukier puder: 3/4 szklanki
    • Cukier waniliowy: 32 g
    • Żółtka: 2 sztuki
    • Homogenizowane serki waniliowe: 600 g
    • Mleko: 1 szklanka
    • Gorąca woda: 1/2 szklanki
    • Żelatyna: 3 płaskie łyżki LUB 2 galaretki o jasnym kolorze (np. pomarańczowe lub brzoskwiniowe)
    • Galaretki truskawkowe: 2 opakowania
    • Truskawki: według uznania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Rozpuszczenie galaretek truskawkowych: Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. 2. Przygotowanie mleka: Gotujemy 1 szklankę mleka i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W pół szklanki gorącej wody dokładnie rozprowadzamy żelatynę, po czym łączymy ją z przestudzonym mlekiem. Alternatywnie, rozpuszczamy dwie galaretki pomarańczowe w 400 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. 3. Przygotowanie masy serowej: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Powoli dodajemy homogenizowane serki waniliowe, mieszając na najwolniejszych obrotach miksera.
  4. 4. Dodawanie żelatyny lub galaretki: Do masy serowej bardzo powoli dodajemy mleczną żelatynę lub tężejące galaretki pomarańczowe, delikatnie mieszając łyżką.
  5. 5. Wylewanie masy do formy: Gotową masę przelewamy do tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby masa stężała.
  6. 6. Dodawanie owoców i galaretki: Po stężeniu masy, układamy na niej truskawki i wylewamy zimną, tężejącą galaretkę truskawkową. Sernik ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje.
  7. 7. Dodatkowe opcje: Na spód sernika można wyłożyć herbatniki lub biszkopty. Alternatywnie, spód można przygotować z 150 g zmielonych herbatników połączonych z 80 g roztopionego masła.
  8. 8. Wybór smaku: Jeśli zamiast mlecznej żelatyny używamy galaretki, pamiętajmy, że sernik będzie smakować zgodnie ze smakiem wybranej galaretki. Ja osobiście polecam pomarańczową.
  9. 9. Smacznego! 😊
Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami
(19)
Ciasto Jakuba z różowa beza i krem
(1)
Prosta szarlotka kokosowa
(1)
Mazurek różany z lukrem
(1)