Tajskie czerwone curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym

2023-05-01 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Tajskie czerwone curry z kurczakiem to chyba jeden z moich ulubionych szybkich posiłków, starcza dla mnie i męża na 2 dni, albo inaczej - to danie, którym można nakarmić zgromadzenie znajomych, a większość moich znajomych próbowała tego wspaniałego dania (i to nie raz). Zawsze są najwyższe pochwały i dobre opinie. Często nawet dostaję prośby o to konkretne curry z kurczaka z mlekiem kokosowym zanim przyjdą. Spróbujcie zrobić go sami! Jest niesamowite!!! :)

Składniki

    • pierś z kurczaka: ~500 gramów
    • mleko kokosowe: 1 puszka (400 mililitrów)
    • czerwona pasta curry: 50 gramów
    • olej kokosowy lub roślinny: odrobina (do stir-frying)
    • onion: 1 (mały)
    • czerwona papryka: 0,5 (inne wegańskie też są ok: marchew, bakłażan, cukinia, pędy bambusa)
    • zielona fasolka: ~150 gramów (używam mrożonej)
    • papryka chili: 1 mała (można użyć bezpestkowej)
    • sos rybny: 1 łyżka stołowa
    • cukier palmowy lub brązowy: 1 łyżka stołowa
    • sok z limonki: sok z 1-2 szt. 
    • świeża kolendra: trochę (opcjonalnie*)
    • świeże lub suszone liście limonki: 2 (opcjonalnie*)
    • łodygi trawy cytrynowej: 1 (opcjonalnie*)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Uwaga: Jeśli użyjesz tych składników, osiągniesz prawdziwy, autentyczny smak tajskiego kurczaka curry. Kolendrę i trawę cytrynową można znaleźć w większych supermarketach, ale liście limonki są bardziej skomplikowane. Z tego co udało mi się dowiedzieć ("google"), istnieje kilka sklepów internetowych, w których można je kupić. Tym razem używam mrożonych, świeżych, które przywiozłam z zagranicy.
  2. 2. Najpierw rozgrzej olej w garnku, w którym będziesz gotować kurczaka curry.
  3. 3. Posiekaną cebulę umieścić w rondlu wraz z rozgniecionym chili i podgrzewać przez kilka minut.
  4. 4. Następnie dodajemy pastę curry i smażymy jeszcze przez kilka minut.
  5. 5. Filety z kurczaka kroimy w cienkie paski i dodajemy do tego samego garnka.
  6. 6. Gdy kurczak zacznie się robić biały, wlewamy mleko kokosowe i zmniejszamy ogień, gdyż mleko kokosowe może spowodować, że kurczak pod wpływem podgrzewania będzie skakał w grudkach.
  7. 7. Następnie wlej sos rybny, dodaj cukier i, jeśli masz, kilka posiekanych świeżych łodyg kolendry. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
  8. 8. Następnie dodaj mrożone i/lub świeże warzywa. Po ugotowaniu przez około 5 minut wycisnąć sok z owoców limonki.
  9. 9. Tajskie curry podawaj z ugotowanym ryżem, posypane listkami kolendry. Smacznego!
Kurczak Barbecue BBQ z Air Fryer
(1)
Tajskie curry z kurczaka
(1)
Kurczak butter chicken - przepis oryginalny
(1)
Łódki z piersi kurczaka z warzywami
(5)