Kieszonki drobiowe z szynką i serem żółtym

2024-07-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Kieszonki drobiowe z szynką i serem żółtym
Kieszonki drobiowe z szynką i serem żółtym to pyszne i proste danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkowe okazje. Filety z kurczaka nadziewane serem i szynką tworzą soczyste i aromatyczne danie, które zadowoli każdego smakosza. Kurczak jest doskonałym źródłem białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni, a także witamin z grupy B, które wspierają metabolizm energetyczny.

Alternatywy składników

Jeśli nie masz sera żółtego, możesz użyć mozzarelli, która również świetnie się topi i dodaje kremowego smaku. Szynkę można zastąpić innym rodzajem wędliny, np. prosciutto lub boczkiem, aby uzyskać nieco inny aromat. Dla wersji bezglutenowej, użyj bezglutenowej bułki tartej.

Wskazówki dotyczące przepisu

  1. Kieszonki można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a następnie upiec w piekarniku tuż przed podaniem.
  2. Aby kieszonki były jeszcze bardziej soczyste, można je obwinąć plastrami boczku przed smażeniem.

Korzyści zdrowotne i wady tego dania

Korzyści zdrowotne:
  • Kurczak dostarcza wysokiej jakości białka i jest stosunkowo niskokaloryczny.
  • Ser żółty jest źródłem wapnia, który wspiera zdrowe kości i zęby.

Wady:

  • Danie jest smażone, co zwiększa kaloryczność i zawartość tłuszczu. Można zmniejszyć ilość tłuszczu, piekąc kieszonki w piekarniku zamiast smażenia.

Kalorie

  • Całkowita liczba kalorii: 1200 kcal
  • Kalorie na porcję: 300 kcal 

Składniki

    • Piersi z kurczaka: 2 podwójne
    • Ser żółty: 4 plastry
    • Szynka: 4 plastry
    • Jajka: 2
    • Mąka: 3 łyżki
    • Bułka tarta
    • Olej do smażenia
    • Sól, pieprz

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Piersi z kurczaka oczyścić i przekroić na pojedyncze, a następnie naciąć w poprzek, tworząc kieszonkę. Lekko rozbić w woreczku foliowym.
  2. 2. Do każdej piersi wkładać po plasterku sera i szynki.
  3. 3. Jajka roztrzepać, dodać sól i pieprz.
  4. 4. Piersi maczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  5. 5. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złote.
  6. 6. Podsumowanie: Kieszonki drobiowe z szynką i serem żółtym to danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Proste w przygotowaniu, ale pełne smaku, doskonałe na obiad lub kolację. Dzięki możliwości modyfikacji składników, można dostosować je do własnych preferencji smakowych i dietetycznych. Smacznego!
Udka z kurczaka pieczone w maśle
(2)
Skrzydełka a'la KFC
(1)
Gryczanki z kurczakiem
(2)