Pieczone ćwiartki z kurczaka w airfryer z puree ziemniaczanym i marchewką na gęsto

2024-11-17 Autor przepisu Magda B-PCZ - mummy.cooking.dietetyk

Pieczone ćwiartki z kurczaka w airfryer z puree ziemniaczanym i marchewką na gęsto
Pieczone ćwiartki z kurczaka to klasyka polskiej kuchni, która zyskuje nowy wymiar dzięki użyciu airfryera. To urządzenie pozwala na przygotowanie soczystego mięsa z chrupiącą skórką przy minimalnym użyciu tłuszczu. Podane z delikatnym puree ziemniaczanym z koperkiem oraz tradycyjną marchewką na gęsto, tworzą harmonijną kompozycję smaków, idealną na rodzinny obiad.

Alternatywy składników

  • Ćwiartki z kurczaka: Można zastąpić podudziami lub udkami z kurczaka.
  • Puree ziemniaczane: Zamiast ziemniaków można użyć batatów dla słodszego smaku.
  • Marchewka na gęsto: Dodanie groszku zielonego wzbogaci danie o dodatkowy smak i kolor.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Marynowanie kurczaka: Im dłużej mięso się marynuje, tym bardziej intensywny smak uzyskamy.
  • Konsystencja marchewki na gęsto: Jeśli sos jest zbyt rzadki, można dodać więcej mąki; jeśli zbyt gęsty, rozrzedzić odrobiną wody lub bulionu.

Kalorie

Całe danie zawiera około 2000 kcal, co daje około 500 kcal na porcję. 

Składniki

    Ćwiartki z kurczaka:
    • Ćwiartki z kurczaka: 4 sztuki
    • Sól: 1 łyżeczka
    • Pieprz: 1/2 łyżeczki
    • Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
    • Papryka słodka: 1 łyżeczka
    • Papryka ostra: 1/2 łyżeczki
    • Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
    • Curry lub kurkuma: 1/2 łyżeczki
    Puree ziemniaczane z koperkiem:
    • Ziemniaki: 800 g
    • Masło: 2 łyżki
    • Mleko: 100 ml
    • Sól: do smaku
    • Świeży koperek: 2 łyżki posiekanego
    Marchewka na gęsto:
    • Marchew: 3 duże sztuki
    • Ziemniak: 1 duży
    • Cebula: 1 mała
    • Masło: 2 łyżki
    • Miód lub cukier: 1 łyżeczka
    • Sól: do smaku
    • Mąka: 1 łyżka
    • Śmietanka 30%: 50 ml

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ćwiartki z kurczaka: Wymieszano sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę słodką, ostrą, wędzoną oraz curry lub kurkumę w miseczce.
  2. 2. Natarte ćwiartki z kurczaka przygotowaną mieszanką przypraw, a następnie odstawiono do lodówki na godzinę lub najlepiej na całą noc.
  3. 3. Rozgrzano airfryer do temperatury 180°C.
  4. 4. Ułożono zamarynowane ćwiartki w koszu urządzenia, zachowując odstępy, aby powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
  5. 5. Pieczono mięso przez 40 minut, obracając je w połowie czasu, by uzyskać równomierne przypieczenie.
  6. 6. Puree ziemniaczane z koperkiem: Obierzono ziemniaki i pokrojono je na mniejsze kawałki.
  7. 7. Ugotowano ziemniaki w osolonej wodzie, aż stały się miękkie, co zajęło około 20 minut.
  8. 8. Odcedzono ziemniaki, pozostawiając je na chwilę do odparowania nadmiaru wilgoci.
  9. 9. Dodano masło i mleko, po czym utarto ziemniaki na gładkie puree.
  10. 10. Doprawiono solą do smaku i wmieszano drobno posiekany koperek.
  11. 11. Marchewka na gęsto: Obrano marchew i ziemniaka, następnie pokrojono je w drobną kostkę.
  12. 12. Posiekano cebulę i podsmażono ją na roztopionym maśle w rondlu, aż się zeszkliła.
  13. 13. Dodano pokrojoną marchew i ziemniaka, smażąc całość przez około 2 minuty.
  14. 14. Podlano warzywa wodą, aby lekko je przykryła, dodano sól i miód, a następnie gotowano na małym ogniu do ich miękkości.
  15. 15. W osobnej miseczce rozmieszano śmietankę z mąką i dodano ją do rondla, mieszając do uzyskania gładkiego i gęstego sosu.
  16. 16. Gotowano jeszcze przez 2-3 minuty, po czym podano jako dodatek do kurczaka i puree.
Pieczone ćwiartki z kurczaka w airfryer z puree ziemniaczanym i marchewką na gęsto
Pieczone ćwiartki z kurczaka w airfryer z puree ziemniaczanym i marchewką na gęsto
Pieczone ćwiartki z kurczaka w airfryer z puree ziemniaczanym i marchewką na gęsto
Recepto autorius mummy.cooking.dietetyk
Zupa z kurczakiem z Makaronem i Curry
(1)
Chrupiący słodko-kwaśny kurczak
(1)
Szynka w rękawie
(1)
Sałatka meksykańska z kurczakiem w gyrosie
(1)
Tortilla z kurczakiem i warzywami
(1)
Zupa z grilla z kurczakiem
(1)