Szaszłyki z indyka pieczone w piekarniku z sosem jogurtowym

2023-05-01 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Szaszłyki z indyka pieczone w piekarniku z sosem jogurtowym
Szczerze mówiąc, dość długo próbowałam wymyślić nazwę dla tego dania. To jakby kotlety z indyka zapiekane w piekarniku, albo można je nazwać małymi kebabami. Jakkolwiek byśmy tego nie nazwali, te szaszłyki z indyka są bardzo smaczne, o nieco innym, niekonwencjonalnym smaku, przywodzącym na myśl dania z Bliskiego Wschodu. Szaszłyki z indyka możesz podać jakkolwiek chcesz - z ugotowanym ryżem, ziemniakami, świeżymi, gotowanymi lub duszonymi warzywami, sałatkami, różnymi sosami, bułkami i tak dalej. Jak widać na zdjęciach, ja podałam te szaszłyki z sosem jogurtowym i pieczonymi w piekarniku strąkami groszku. Był to bardzo smaczny, świeży i lekki obiad. 

Szaszłyki z indyka można przyrządzić nie tylko w piekarniku, ale również na świeżym powietrzu na grillu. Oczywiście szaszłyki są jeszcze smaczniejsze po zgrillowaniu i nadaniu im dymnego aromatu. Najlepiej jednak wybrać do tych szaszłyków nieco tłustsze mięso z indyka, ponieważ po grillowaniu mięso będzie bardziej soczyste.

Składniki

    Na szaszłyki z indyka:
    • mięso mielone z indyka: 550 gramów
    • cebula: 1 mała cebula
    • czosnek: 2 ząbki
    • suszona pietruszka: 1,5 łyżeczki
    • słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
    • sól: dwie trzecie łyżeczki
    • papryka chili w proszku: dwie trzecie łyżeczki
    • kminek w proszku: dwie trzecie łyżeczki
    Na sos jogurtowy:
    • Jogurt naturalny: 1 szklanka
    • Ogórek: 1 mały
    • Sok z cytryny: z 0,5 szt.
    • 1 garść świeżej, posiekanej pietruszki.
    • czosnek: 1 ząbek
    • sól: szczypta
    • pieprz czarny: szczypta

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Sos jogurtowy: Obrać ząbek czosnku i rozgnieść go praską do czosnku.
  2. 2. Następnie zetrzeć ogórek na grubej tarce.
  3. 3. Połącz czosnek, ogórek i pozostałe składniki sosu w jednej misce i odstaw do lodówki na czas przygotowania szaszłyków z indyka.
  4. 4. Szaszłyki z indyka pieczone w piekarniku: Do tego dania będziesz potrzebował 10 drewnianych szaszłyków. Umieść szaszłyki w misce i przykryj wodą. Pozostaw do namoczenia na około 15-20 minut. Szaszłyki nie będą się przypalać podczas pieczenia w piekarniku.
  5. 5. Mięso z indyka wymieszać ze wszystkimi przyprawami.
  6. 6. Obrać i zetrzeć na tarce cebulę i wymieszać z farro.
  7. 7. Obrać ząbki czosnku, rozgnieść je praską do czosnku i wymieszać z mięsem mielonym. Farsz można pozostawić w lodówce na noc lub na kilka godzin, aby wszystkie smaki się rozwinęły, ale można go również ugotować od razu.
  8. 8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. 9. Bierzemy małą garść nadzienia, zwijamy w szpikulec, mocno ściskamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. 10. Szaszłyki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, a następnie przez 3 minuty na grillu.
  11. 11. Szaszłyki z indyka podawaj z sosem jogurtowym i ulubionymi warzywami. Smacznego!
Szaszłyki z indyka pieczone w piekarniku z sosem jogurtowym
Szaszłyki z indyka pieczone w piekarniku z sosem jogurtowym
Gulasz z indyka z ziemniakami w piekarniku
(1)
Klopsiki z indyka w białym sosie śmietanowym
(1)
Strogonow z indyka
(2)
Udziec z indyka pieczony
(1)
Indyk z warzywami w piekarniku
(1)
Kotlety z wątroby indyka - steki
(1)