Indyk z warzywami w piekarniku

2020-05-08 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Indyk z warzywami w piekarniku
Czy lubisz indyka? A co z pieczonymi warzywami? Następnie spróbuj połączyć oba produkty i ugotuj indyka z warzywami w piekarniku. Otrzymasz obfite i bardzo pachnące danie z kategorii „dwa w jednym”, czyli od razu mięso i przystawka.

Indyk doskonale współgra z ziemniakami, papryką, cebulą i pomidorami, a jeśli podasz danie ze śmietaną, to nie da się z niego zdjąć! Lista warzyw może być zmieniana w zależności od pory roku i nastroju. Na przykład możesz wziąć cukinię, bakłażana, dynię, szparagi i tak dalej, najważniejsze jest to, że podoba Ci się to połączenie. Do przypraw użyjemy soli, czarnego pieprzu i suszonych ziół prowansalskich. Jeśli chcesz, możesz rozwinąć listę, dodać zmieloną słodką paprykę lub ulubione przyprawy do drobiu.

Składniki

    • ziemniaki: 500 gram
    • filet z indyka: 500 gram
    • słodka i mięsista papryka: 2-3
    • pomidory koktajlowe: 5-7
    • czosnek: 2 ząbki
    • cebula: 1
    • sól i pieprz: do smaku
    • olej roślinny: 3-4 stołowe łyżki
    • suche zioła prowansalskie - szczypta 
    • kwaśna śmietana i koperek: do podania

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Obierz ziemniaki, usuń pudełka z nasionami z papryki. Warzywa kroimy w średni sześcian - około 2-3 cm, natychmiast rozsmarowując w naczyniu do pieczenia, najlepiej z ceramiki lub gliny. Posyp solą (około 0,5 łyżeczki) i czarnym pieprzem, zalej kilka łyżek oleju roślinnego, wymieszaj.
  2. układamy ziemniaki į paprykę do naczynia
  3. 2. Przykryjformę folią. Wysyłamy go do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie (piekarnik musi być zimny, aby forma ceramiczna nie pękła). Nie musisz wlewać wody, z pieprzu jest wilgoć, a olej roślinny i folia nie pozwolą na spalenie ziemniaków, będzie przygotowane we własnym soku.
  4. przykrywamy formę folią
  5. 3. W międzyczasie przygotowujemy mięso i inne warzywa. Pokrój filet z indyka w kostkę o wielkości około 3 cm, obierz czosnek z łuski i pokrój wzdłuż cienkich talerzy. Podgrzej kilka łyżek oleju roślinnego na patelni i szybko usmaż czosnek i kawałki mięsa ze wszystkich stron, w trakcie procesu sól i pieprz. Pamiętaj, aby usmażyć na dużym ogniu, dosłownie 2-3 minuty, aby indyk tylko zrumienił się, ale nie wyschł, pozostając w nim wilgotny.
  6. przygotowujemy mięso
  7. 4. Indyka z czosnkiem przesuwamy do naczynia do pieczenia (ziemniaki powinny już stać się miękkie, prawie gotowe - sprawdź nożem).
  8. indyk z czosnkiem układamy do naczynia
  9. 5. Na tej samej patelni, na której ugotowano indyka i pozostawiono masło, usmaż cebulę - należy ją obrać i pokroić na duże kawałki - dowolnie można pokroić w kostkę lub w pióra. Często mieszamy cebulę, aby zmiękła i karmelizowała, przybierając słodkawy smak.
  10. smażymy cebulę
  11. 6. Gdy cebula stanie się miękka, wlej ją do formy na resztę produktów. Dodaj pomidory koktajlowe, pokrojone na połówki.
  12. wykładamy cebulę i resztę produktów
  13. 7. Wracamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 15-20 minut pod folią, aż mięso będzie gotowe. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy zmielonymi ziołami.
  14. pieczemy w piekarniku
  15. 8. Podajemy pieczonego indyka z warzywami, koniecznie z kwaśną śmietaną, lekko osolonego i zmieszanego z koperkiem - ten prosty sos najlepiej nadaje się do potrawy, dodaje kremowego akcentu i idealnie harmonizuje zarówno z ziemniakami, jak i białym mięsem. Podawać natychmiast po ugotowaniu, gorące. Smacznego!
  16. podany pieczony indyk z warzywami
Indyk z warzywami w piekarniku
Strogonow z indyka
(2)
Klopsiki z indyka w białym sosie śmietanowym
(1)
Kurczak (albo indyk) w sosie porowo - musztardowym
(1)
Risotto z indykiem i pieczarkami
(1)