Golonka z indyka z piekarnika przepis

2020-07-06 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Golonka z indyka z piekarnika przepis
Doskonałe dietetyczne mięso z indyka zyskuje coraz więcej naszych żołądków. I to prawda! Łatwe, zdrowe i smaczne! Istnieje wiele przepisów kulinarnych z tego wspaniałego mięsa, a dziś chcemy podzielić się z wami jednym z nich. Oferujemy gotowanie pieczonej bułki z indyka w piekarniku, gotujemy w folii. Możesz zrobić to z uda lub fileta (piersi).

W naszym przypadku wybraliśmy drugą opcję, czyli zrobimy rolkę z czystego fileta. Nie trzeba z tym bałaganu i spędzać dużo czasu. Kupujemy mięso, oddzielamy odpowiednią ilość, ubijamy, lekko marynujemy w piekarniku. A po 30-40 minutach czeka na nas doskonałe danie mięsne. Ugotujemy pieczoną bułkę z indyka z nadzieniem z papryki i jabłek. Będziemy piec w piekarniku, można go również ugotować w powolnej kuchence.

W razie potrzeby rolkę z indyka można wykonać z następującymi nadzieniami:
  • pieczarki marynowane lub smażone;
  • twardy ser w postaci osełek lub tarty;
  • marynowane ogórki lub suszone pomidory;
  • ananasy w puszkach lub świeże;
  • śliwki lub suszone morele;
  • smażony bekon.

Składniki

    • Filet z indyka:  600-700 gram
    Nadzienie:
    • Jabłko: 1-2 szt
    • Papryka: 1 szt
    Marynata:
    • Musztarda: 1 łyżka
    • Mieszanka papryki: szczypta
    • Kari: 1 łyżeczka
    • Zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
    • Sos sojowy:  1-1,5 łyżki stołowej
    • Olej roślinny: 1 stołowa łyżka

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowaliśmy bułkę z dużego kawałka mięsa, a pastrami przygotowano również z pozostałej części indyka, który, nawiasem mówiąc, jest również bardzo smacznym daniem. O jego przygotowaniu porozmawiamy w następującym przepisie.
  2. przygotowane składniki
  3. 2. I tak dokładnie umyj nabyte mięso pod bieżącą wodą. Suszymy go ręcznikiem papierowym, kładziemy na desce do krojenia i uzbrajamy ostrym nożem, zaczynamy oddzielać część (poruszając się na całej długości) o grubości około 1 cm od dużego kawałka. To wystarczy, aby ugotować jedną rolkę z indyka.
  4. pokrojone mięso
  5. 3. Teraz zaczynamy łatwo odrywać oddzieloną część młotkiem, przesuwając się od środka do krawędzi. Aby nie plamić wszystkiego wokół, lepiej przykryć mięso folią spożywczą. Odpychamy się tylko z jednej strony wewnętrznej.
  6. bijemy mięso młotkiem
  7. 4. Następnie przygotuj mieszaninę do wytrawiania. Aby to zrobić, włóż wszystkie wskazane składniki do miski i dokładnie wymieszaj. Nawiasem mówiąc, możesz zmienić tę listę zawartą w marynacie do swojego gustu. Używaj tylko soli i pieprzu lub dodaj czosnek.
  8. 5. Rozłóż przygotowaną marynatę na całej powierzchni, a następnie delikatnie wetrzyj ją w mięso, jakby masując.
  9. marynujemy mięso
  10. 6. Po tej procedurze zamieniamy go w rolkę i pozostawiamy w tej formie przez 15-20 minut lub dłużej. Wszystko zależy od tego, ile masz czasu. Aby mięso się nie zwijało, przykryj je folią spożywczą.
  11. skręcamy mięso w rolkę
  12. 7. Postanowiliśmy ugotować naszą bułkę z indykiem nadziewaną jabłkiem i papryką. W dziesiątkę należy zażywać gęstą miazgę, najlepiej kwaśną. Uzyskaj doskonałą kombinację.
  13. 8. Oczywiście możesz działać według własnego uznania i wkładać do środka wszystko, czego dusza zapragnie. Ser z twoimi ulubionymi zieleniami, grzyby są idealne. Ogólnie pokaż swoją wyobraźnię.
  14. przygotowujemy nadzienie
  15. 9. Ponownie marynowaliśmy filet z indyka w warstwę i rozprowadziliśmy nadzienie, cofając się od krawędzi 2-3 cm.
  16. układamy nadzienie na mięsie
  17. 10. Obracamy rolkę, szczelnie wiążemy ją nitką i kładziemy na folii złożonej z dwóch lub trzech warstw. Owiń, ścisnij krawędzie i ułóż blachę do pieczenia szewem do góry.
  18. 11. W tym momencie nasze aktywne kroki w celu przygotowania finiszu z indyka, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, w którym nasze dietetyczne mięso będzie pieczone.
  19. obracamy rolkę nitką
  20. 12. Po 30 minutach rozłóż folię na wierzchu i pozwól, aby mięso zrumieniło się, smarując je kwaśną śmietaną. Po około 10 minutach upieczony indyk będzie gotowy.
  21. 13. Chłodzimy bułkę z indyka i kroimy na porcje. Smacznego!
  22. golonka z indyka z piekarnika przepis
Golonka z indyka z piekarnika przepis
Kotlety z wątroby królika
(1)
Gulasz wołowy z suszonymi grzybami
(1)
Karkówka z grilla
(1)
Lasagne mięsna z brokułami
(1)
Królik w śmietanie
(2)