Szarlotka z różową pianką

2024-07-02 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Szarlotka z różową pianką
Szarlotka to jeden z najbardziej klasycznych i ukochanych deserów w Polsce. Przygotowana z kwaśnych jabłek, stanowi źródło błonnika i witamin, tak potrzebnych w codziennej diecie. Tym razem prezentuję przepis na szarlotkę z innowacyjnym dodatkiem - różową pianką z kisielu, która nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale także dodaje deserowi lekkości.

Kaloryczność: 

Całkowita kaloryczność ciasta wynosi około 4000 kcal, co daje około 400 kcal na porcję, przy założeniu 10 porcji.

Szarlotka z różową pianką to doskonały sposób na ciekawe urozmaicenie tradycyjnego przepisu, wprowadzające nowe smaki i tekstury do dobrze znanego deseru.

Składniki

    na dużą blachę 25x36 cm:
    • Mąka pszenna: 600 g
    • Margaryna: 1 kostka
    • Smalec: 0,5 łyżki
    • Jajka: 5 sztuk
    • Cukier puder: 0,5 szklanki
    • Cukier waniliowy: do smaku
    • Kwaśne jabłka: 1 kg
    • Cynamon: do smaku
    • Cukier: 3/4 szklanki + 2 łyżki do posypania jabłek
    • Proszek do pieczenia: 1,5 łyżeczki
    • Kisiel różowy: 1 opakowanie

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Z mąki, margaryny, smalcu, cukru pudru, cukru waniliowego oraz żółtek zagniataj ciasto, a następnie wkładaj połowę do zamrażalnika.
  2. 2. Resztę ciasta rozwałkuj, wyłóż na formę, na której rozłóż jabłka posypane cukrem i cynamonem.
  3. 3. Białka ubij z cukrem, dodając na końcu kisiel, aż do uzyskania różowej piany. Rozprowadź ją na jabłkach.
  4. 4. Drugą połowę ciasta zetrzyj na wierzch.
  5. 5. Piecz w 180°C przez około 45 minut. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Szarlotka złota rosa
(2)
Domowa szarlotka z budyniem
(1)
Sernik jabłkowy z kruszonką i toffi
(1)
Szarlotka galicyjska
(1)
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną
(2)
Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami
(1)
Szarlotka z jogurtem
(2)
Biszkopt z jabłkami w galaretce wg Aleex
(1)
Szarlotka królewska Krysi
(1)