Świąteczna szynka pieczona wg Aleex

2022-08-18 Autor przepisu W mojej kuchni

Świąteczna szynka pieczona wg Aleex
Na świątecznym stole musi znaleźć się także świąteczna szynka. Od kilku lat przygotowuję ją z przepisu kuleczki. Przygotowana w ten sposób wędlina jest rewelacyjna: soczysta, mięciutka i bez żadnych konserwantów. Dzięki peklowaniu, ma nie tylko wspaniały aromat, ale także piękny różowiutki kolor. Zawsze zachwyca gości i domowników. Podajcie ją także u Was.

Składniki

    • 1,5 kg szynki bez kości, najlepiej zwartej „kulki” mięsa
    • kostka rosołowa lub pieczeniowa – do pieczenia
    Marynata:
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 2 listki laurowe
    • 4 - 5 ząbków czosnku
    • 2 litry wody
    • 4 łyżki soli peklowej
    Na wierzch:
    • wegeta
    • papryka słodka w proszku
    • Delikat Knorr’a do mięs
    • majeranek

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Mięso umyć, osuszyć. Do garnka wlać wodę, wsypać sól peklową, dodać ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, włożyć mięso i odstawić na 3 - 5 dni w chłodne miejsce, np.: do lodówki. Szynce można nadać ładny kształt, sznurując je.
  2. 2. Podczas leżakowania mięsa przekręcić je kilka razy, aby przyprawy równomiernie się rozeszły po mięsie.
  3. 3. Po 3 – 5 dniach wyjąć mięso z marynaty, osuszyć i natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  4. 4. Po tym czasie włożyć mięso do rękawa foliowego. Wlać do środka 1,5 szklanki wody, włożyć ząbki czosnku z marynaty i kostkę rosołową lub pieczeniową.
  5. 5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 – 200 stopni C. Piec 1,5 godziny. Szyneczka świetnie smakuje na ciepło i na zimno jako domowa wędlina. Smacznego!
Świąteczna szynka pieczona wg Aleex
Świąteczna szynka pieczona wg Aleex
Świąteczna szynka pieczona wg Aleex
Świąteczna szynka pieczona wg Aleex
Świąteczna szynka pieczona wg Aleex
Czekoladowo-makowy torcik świąteczny
(1)
Pieczona kaczka z kminkiem
(1)