Czekoladowo-makowy torcik świąteczny

2024-06-22 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Czekoladowo-makowy torcik świąteczny
Święta to czas, kiedy warto zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi wypiekami. Czekoladowo-makowy torcik świąteczny to doskonały wybór, który łączy w sobie bogaty smak czekolady i tradycyjny aromat maku. Mak jest nie tylko smaczny, ale również bogaty w składniki odżywcze takie jak białko, błonnik oraz witaminy z grupy B. Spożywanie maku wspomaga trawienie, poprawia stan skóry i wzmacnia układ nerwowy. Alternatywnie, można użyć migdałów lub orzechów, aby uzyskać podobne wartości odżywcze i smakowe.

Kaloryczność:

Torcik ten zawiera około 3500 kalorii w całości, a jedna porcja (1/12 tortu) dostarcza około 290 kalorii.

Składniki

    Biszkopt kakaowy:
    • Mąka pszenna: 4 łyżki
    • Skrobia ziemniaczana: 4 łyżki
    • Kakao: 4 łyżki
    • Jajka: 4 (białka i żółtka osobno)
    • Cukier: 0.5 kubka
    • Szczypta soli
    Blaty bezowe:
    • Białka: 3
    • Szczypta soli
    • Cukier: 0.5 kubka
    • Sok z cytryny lub ocet: 0.5 łyżeczki
    • Skrobia ziemniaczana: 1 łyżeczka
    Krem kakaowo-makowy:
    • Mleko: 1 szklanka
    • Kakao: 3 łyżki
    • Żółtka: 3
    • Cukier: 0.5 kubka
    • Skrobia ziemniaczana: 1 łyżka
    • Masło: 1 kostka
    • Mak: 0.5 kubka (suchy i zmielony)

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Biszkopt Kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. 2. Przesiewamy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i kakao do miski.
  3. 3. Żółtka ucieramy z połową cukru do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. 4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając pozostały cukier. Łączymy masę żółtkową z bezową, delikatnie mieszamy z przesianymi składnikami.
  5. 5. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w 170°C przez około 30 minut.
  6. 6. Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
  7. 7. Blaty Bezowe: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.
  8. 8. Dodajemy sok z cytryny lub ocet oraz skrobię ziemniaczaną, delikatnie mieszając.
  9. 9. Masę bezową rozkładamy na papierze do pieczenia, formując dwa okręgi o średnicy 20-21 cm.
  10. 10. Pieczemy w 120°C przez około 1 godzinę. Studzimy w piekarniku.
  11. 11. Krem Kakaowo-Makowy: Podgrzewamy mleko z kakao. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy skrobię i połowę gorącego mleka, mieszając.
  12. 12. Całość wlewamy do reszty mleka, podgrzewając do zgęstnienia.
  13. 13. Masło ucieramy, stopniowo dodając przestudzony budyń i mak. Krem dzielimy na 4 części, 5 łyżek odkładając na posmarowanie boków i wierzchu tortu.
  14. 14. Montaż Tortu: Blaty biszkoptowe nasączamy amaretto lub herbatą, smarujemy dżemem (najlepiej śliwkowym). Układamy warstwami: biszkopt, beza, krem, powtarzając te czynności.
  15. 15. Dekoracja: Na koniec dekorujemy tort według uznania. Można użyć gotowych bezików, orzechów lub świeżych owoców.
Czekoladowo-makowy torcik świąteczny
CIASTO KRYSZTAŁ-kremowy sernik z kolorowymi galaretkami
(1)